Nivel crescut de acid uric în corp: cauze și alimentație

În mod normal, acidul uric, o substanță care se formează în urma descompunerii purinelor, trece prin rinichi în urină. Dar, uneori, fie corpul produce prea mult acid uric, fie rinichii excretă prea puțin acid uric. Când se întâmplă acest lucru, acidul uric se poate acumula în organism, cauzând hiperuricemia (creșterea nivelului de acid uric în sânge) sau guta (cristale de urați se depun în articulații, provocând durere intensă, inflamație și umflare).

separator

Guta afectează de obicei articulația mare a degetului mare de la picior, dar poate apărea în orice articulație. Alte articulații frecvent afectate includ gleznele, genunchii, coatele, încheieturile mâinilor și degetele.

Corpul produce acid uric atunci când sunt descompuse purinele, substanțe care se găsesc în mod natural în organism. În condiții normale, o treime din acidul uric vine de la alimente, iar celelalte două treimi provin din metabolismul intern al organismului nostru.

Purinele se găsesc în anumite alimente, cum ar fi carnea, ficatul, fructele de mare, berea și băuturile alcoolice, băuturile îndulcite cu zahăr din fructe (fructoza), boboasele precum fasolea, linta, soia.

Surse cu un nivel ridicat de purine: sardine, ficat, creier, rinichi de vită, hering, macrou, scoici, carne de vânătoare, bere (din drojdie), struguri.

O cantitate moderată de purine conține: carnea roșie, de vită, carne de porc, păsări de curte, pește și fructe de mare, sparanghel, conopida, spanac, ciuperci, mazăre verde, linte, mazăre uscată, fasole, făină de ovăz, tărâțe de grâu, germeni de grâu.

Factori de risc care crisc nivelul de acid uric în corp includ:

Dieta
Mâncând o dietă bogată în carne și fructe de mare și băuturi îndulcite cu zahăr din fructe (fructoză) crește nivelul de acid uric, ceea ce crește riscul de gută. Consumul de alcool, în special de bere, crește, de asemenea, riscul de gută.

Obezitatea
Dacă suferi din cauza excesului de greutate, corpul produce mai mult acid uric, iar rinichii au o capacitate mai dificilă de eliminare a acidului uric.

Diabetul zaharat
Anumite boli și afecțiuni cresc riscul de gută. Acestea includ hipertensiunea arterială netratată și afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, sindromul metabolic și bolile de inimă și rinichi, stresul, hipotiroidismul. Persoanele cu psoriazis sunt, de asemenea, predispuse la un nivel ridicat de acid uric.

Un studiu publicat de jurnalul online Vascular Specialist, în 2015, a descoperit că guta crește riscul de orice eveniment vascular (boli coronariene și boli vasculare periferice).

Anumite medicamente
Utilizarea diureticelor tiazidice, utilizate în mod obișnuit pentru tratarea hipertensiunii arteriale, și a aspirinei în doze mici poate crește nivelul acidului uric.

Istoric familial de gută
Dacă alți membri ai familiei tale au avut gută, ești mai probabil să dezvolți boala.

Vârsta și sexul
Guta apare mai des la bărbați, în principal deoarece femeile tind să aibă niveluri mai scăzute de acid uric. După menopauză, cu toate acestea, nivelurile de acid uric ale femeilor se apropie de cele ale bărbaților. De asemenea, bărbații sunt mai susceptibili să dezvolte gută mai devreme, de obicei între 30 și 50 de ani, în timp ce femeile dezvoltă în general semne și simptome după menopauză.

Sindromul lizei tumorale (o eliberare rapidă de celule în sânge cauzată de anumite tipuri de cancer sau de chimioterapie pentru aceste tipuri de cancer) poate crește nivelul de acid uric în organism.

Persoanele cu gută pot dezvolta afecțiuni mai severe, precum eroziunea și distrugerea articulațiilor, apariția nodulilor (tofi gutoși) la degete, mâini, picioare, coate sau tendoane, pietre la rinichi.

Hiperuricemia este depistată în urma unui test de sânge. În multe cazuri, nu există simptome care să însoțească niveluri ridicate de acid uric în sânge, fapt pentru care mulți oameni nu sunt conștienți de această creștere.

Deși creșterea nivelului de acid uric e legată în general de consumul excesiv de proteine, cercetări recente au arătat că o altă cauză este și zahărul în exces.

Evită dulciurile din comerț și băuturile carbogazoase. Alcoolul, în general, e bine să fie consumat în cantități moderate, pentru că deshidratează și conduce la acumularea de acid uric.

Mulți oameni au descoperit că dacă beau suc combinat din morcovi, sfeclă și castravete își pot dizolva cristalele de acid uric în exces.

Bea mai multă apă, deoarece ajută la curățarea rinichilor și la eliminarea acidului uric.

Scapă de excesul de greutate și obezitate.

Avertisment! Numărul bolnavilor de cancer s-ar putea dubla curând

Tot mai multe cazuri de cancer. Potrivit chirurgului clujean Patriciu Achimaș Cadariu, este esențial să ne pregătim încă de acum pentru o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul îmbătrânirii populației și a unui stil de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare deficitară a pacienților din grupurile de risc. Declarațiile au fost prezentate de Actual de Cluj, scrie doctorulzilei.ro.

Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu este specializat în obstetrică-ginecologie și a deținut funcția de ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și doctor în științe medicale.

„Evit să fac previziuni alarmiste, dar este posibil ca volumul de pacienți, în special în domeniul cancerului, să crească cel puțin dublu în viitor. Referitor la afecțiunile cardiovasculare, nu fiind expert în acest domeniu, cred că ar fi indicat să consultăm opinia colegilor, dar cu siguranță ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de pacienți”, a subliniat deputatul clujean, potrivit G4media.ro. 

El consideră că, pe lângă implementarea unor strategii coerente, este necesară construirea de noi spitale, îmbunătățirea pregătirii personalului medical și, mai ales, promovarea educației sanitare.

Medicul a precizat că un aspect fundamental este educația. Pentru a preveni problemele majore de sănătate, este esențial să învățăm că este necesar să ne prezentăm regulat la medic. În unele țări, cei care nu se prezintă riscă să nu beneficieze de decontarea unor tratamente. De asemenea, ar fi benefic să învățăm despre efectele nocive ale fumatului, despre faptul căm nu este recomandat decât în cantități moderate – totuși, etanolul în sine este un agent toxic, și despre importanța activității fizice, precum și despre menținerea unui indice de masă corporală sănătos.

În loc să adoptăm o alimentație echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, este tentant să îi oferim copilului un pumn de ciocolată să o ia cu el la școală și să scăpăm de grija mesei sale. În loc să ne dedicăm timpul copilului pentru activități în aer liber sau pentru practicarea unui sport, nu este mai simplu să ne lăsăm copilul în fața televizorului sau să petrecem timp inactiv pe canapea?

Acestea sunt aspecte care țin, în cele din urmă, de bun simț. Da, viața modernă s-a schimbat radical într-un timp foarte scurt, iar din perspectivă antropologică, suntem aproape de momentul în care pentru a ne hrăni, oamenii alergau kilometri întregi în fiecare zi și consumau cantități reduse de alimente. Această schimbare s-a produs cu rapiditate.

Guvernul a aprobat acțiunile necesare pentru reducerea mortalității prin cancer și susținerea pacienților diagnosticați cu această boală cruntă

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.

În ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10.000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile.

Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale.

Astfel, documentul de politici urmărește reducerea mortalității prin cancer cu 7% la nivel național până în anul 2025, prin modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie „The Guardian“. Un sondaj internaţional, care va fi publicat weekendul viitor, va dezvălui că 57% dintre experţii de top în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecţioase mortale, scrie adevarul.ro

Convingerea că gripa este cea mai mare ameninţare pandemică din lume se bazează pe cercetări îndelungate care arată că evoluează şi suferă mutaţii constant, a declarat Jon Salmanton-García de la Universitatea din Köln, care a efectuat studiul.

„În fiecare iarnă apare gripa”, a spus el. „Aţi putea descrie aceste focare drept mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puţin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar situaţia nu va fi întotdeauna la fel”, a precizat el. Detaliile sondajului – care a implicat contribuţia a 187 de oameni de ştiinţă – vor fi dezvăluite la congresul Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID) de la Barcelona, weekendul viitor.

Următoarea cauză cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus – denumit Boala X – care este încă necunoscut ştiinţei, potrivit a 21% dintre experţii care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel cum s-a întâmplat şi cu virusul SARS-CoV-2, cauza COVID-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Aviara îngrozește oamenii de știință

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a exprimat temeri cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinii de gripă H5N1, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară pe tot globul. Acest focar a început în 2020 şi a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte şi, de asemenea, a ucis milioane de păsări sălbatice.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, sporind şi mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cât virusul infectează mai multe specii de mamifere, cu atât are mai multe oportunităţi de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru publicaţia Nature .

Apariţia virusului H5N1 la bovine a fost o surpriză, a adăugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot îmbolnăvi de gripă aviară, dar până de curând bovinele nu au făcut-o. Au fost infectaţi cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci apariţia H5N1 la vaci a fost un şoc.

Înseamnă că riscurile ca virusul să pătrundă în tot mai multe animale de fermă şi apoi de la animalele de fermă la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândeşte mai mult, atunci şansele ca acesta să sufere mutaţii, astfel încât să se poată răspândi la oameni, cresc şi cresc”, a avertizat el.

Iar unele lecţii despre prevenirea răspândirii bolilor au fost uitate de la sfârşitul pandemiei de COVID, a remarcat Salmanton-García.

„Oamenii au reînceput să tuşească în palmă şi apoi să dea mâna cu alte persoane. Purtarea măştii a dispărut. Ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea să ajungem să regretăm asta”, a avertizat el.

O tânără însărcinată în 7 luni și-a pus capăt zilelor din cauza grețurilor. Au distrus-o fizic și psihic
Articolul anterior
Clorofila din fasolea verde poate reduce riscul de cancer
Articolul următor