Un studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință, publicat pe 21 iunie 2022 în revista The Lancet Microbe, arată că un agent patogen ucigaș a devenit cu rapiditate rezistent la antibiotice. Febra tifoidă provocată de bacteria Salmonella Typhi este o boală care afectează peste 11 milioane de oameni anual de pe tot globul și ea reprezintă un pericol pentru întreaga lume.
Bacteria a dezvoltat de-a lungul deceniilor o rezistență extinsă la medicamente și înlocuiește rapid tulpinile care nu sunt durabile, potrivit Science Alert.
Febra tifoidă, care există de milenii, reprezintă un pericol pentru lumea noastră modernă, chiar dacă ea este rară în țările dezvoltate. Chiar dacă cele mai multe cazuri de febră tifoidă provin din Asia de Sud, cercetătorii au identificat aproape 200 de cazuri răspândite pe plan internațional, din 1990 și până astăzi.
Cele mai multe tulpini au fost exportate din Asia de Sud-Est, precum și din Africa de Est și Sud, dar s-au descoperit și în Marea Britanie, Statele Unite și Canada.
În prezent, singura modalitate de a trata febra tifoidă, cauzată de bacteria Salmonella Pyphi, o reprezintă antibioticele. Cu toate astea, în ultimele trei decenii, rezistența bacteriei la antibiotice a crescut și s-a răspândit în toată lumea.
Cercetând 3.489 de tulpinile al S Pyphy din Nepal, Bangladesh, Pakistan și India, experții au descoperit o creștere masivă a rezistenței bacteriei la medicamente. Aceasta este rezistentă la antibiotice, precum ampicilina, cloramfenicol și trimetoprim, sulfametoxazol, dar devine rezistent și la antibiotice mai noi, precum fluorochinolone și cefalosporine.
Să menționăm faptul că febra tifoidă este o boală infecțioasă provocată de bacteria Salmonella Typhy, iar ea se contactează prin ingerarea de alimente sau apă contaminată.
Simptomele febrei tifoide sunt: dureri de cap, de stomac, constipație sau diaree și febră. Astăzi, a mai rămas un singur antibiotic care mai are efect împotriva febrei tifoide: azitromicina, dar și acesta ar putea să nu mai funcționeze pentru mult timp.
Experții în sănătate de pe plan mondial susțin că statele trebuie să extindă accesul la vaccinurile împotriva febrei tifoide și să investească în noi cercetări pentru descoperirea unor noi antibiotice.