O femeie a aflat că are cancer după ce manichiurista i-a atras atenția la un semn descoperit pe unghie

O manichiuristă din Scoția este lăudată fiindcă a observat o dungă subțire și maro sub unghia unei cliente, ceea ce a dus la diagnosticarea unui melanom, relatează NY Post.

Afecțiunea poate fi tratată atunci când este depistată la timp. Foto: Arhivă

Stacey Boss, în vârstă de 32 de ani, a afirmat că a ignorat pentru o vreme semnul de pe unghia degetului mare de la mâna dreaptă până când tehnicianul ei de unghii l-a descoperit în luna noiembrie a anului 2019 și a refuzat să-i facă manichiura, îndemnând-o să meargă la medic. 

„Am fost foarte confuză”, a recunoscut Boss pentru Kennedy News. Inițial a crezut că este vorba de o vânătaie. 

„Mă obișnuisem cu ea și abia când cineva mi-a atras atenția a fost un moment șocant”, a explicat ea. 

Stacey Boss și-a vizitat medicul de familie înainte de a fi trimisă la un dermatolog, care a diagnosticat-o cu melanom al unghiei. Această afecțiune poate fi tratată atunci când este depistată la timp, conform Academiei Americane de Dermatologie, însă melanomul poate fi fatal dacă este diagnosticat prea târziu. 

Melanomul unghiei se prezintă adesea, conform Academiei de Dermatologie, sub forma unei dungi de culoare maro, unei unghii crăpate sau o umflătură sub unghie, simptome pe care Boss a spus că le-a experimentat. 

„A fost ca o dungă. Era ca și cum cineva îmi marcase unghia cu un marker permanent, de la cuticulă până sus”, a afirmat Boss. 

În luna martie, acesteia i-a fost îndepărtată unghia și o parte din os, fiind supusă unei biopsii a patului unghial.  

Ea face mai multe teste pentru a se asigura că melanomul nu s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi ganglionii limfatici. 

De asemenea, Boss a descris îndepărtarea unghiei ca fiind o „ușurare”, recunoscând că a simțit că ceva nu era în regulă cu ea chiar înainte de a primi diagnosticul. 

„Tehnicianul de unghii mi-a salvat probabil viața, este bine pregătită și era foarte conștientă, mai mult decât mine”, a afirmat Boss. 

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer! Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce acest risc

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce semnificativ riscul, spune un dietetician.

Un dietetician specializat în prevenirea cancerului a declarat pentru Business Insider că schimbările stilului de viață pot fi puternice atunci când vine vorba de reducerea riscului de a face cancer, potrivit stiripesurse.ro.

Rata adulților tineri care sunt diagnosticați cu cancer a crescut începând cu anii ’90, potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul colorectal, de sân și de stomac fiind o preocupare deosebită.

Tejal Parekh, un dietetician specializat în a ajuta pacienții cu cancer, spune că anumite plante și alimente – cum ar fi merele, cireșele, nucile, lintea, afinele, ceaiul verde, roșiile, soia și grapefruit – ajută la prevenirea cancerului, deoarece conțin substanțe fitochimice, antioxidanți și fibre.

Se crede că fitochimicalele și antioxidanții joacă un rol în prevenirea apariției cancerului prin repararea leziunilor ADN-ului, în timp ce fibrele ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

„Dar experții sunt de acord că dieta generală și munca de echipă dintr-o combinație de alimente vegetale este cea care pare să ofere cea mai puternică protecție împotriva cancerului”, a spus expertul.

Parekh recomandă să umpleți cel puțin două treimi din farfurie cu plante la fiecare masă. Aceasta include fructe, legume, cereale integrale (cum ar fi orzul și quinoa), ierburi și condimente, fasole și leguminoase.

Adăugarea diferitelor ierburi și condimente este o modalitate ușoară de a crește numărul de plante din farfurie, spune Parekh. Sau încercați să adăugați la salate verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul și salata romană, în plus față de salata iceberg obișnuită.

Parekh a recomandat să consumați cât mai puține alimente ultraprocesate – cum ar fi sucurile și cerealele îndulcite pentru micul dejun – pe cât posibil. Alimentele ultraprocesate sunt asociate cu multe alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, precum și cu moartea timpurie, bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2.

Parekh este, de asemenea, de părere că cel mai bine să evitați carnea roșie, pe care Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului o clasifică drept „probabil cancerigenă”, ceea ce înseamnă că, pe baza cercetărilor actuale, ar putea fi legată de un risc crescut de apariție a bolii.

Reducerea cantității de sare este, de asemenea, înțeleaptă, a spus Parekh. Cercetările sugerează că dietele bogate în sare sunt legate de un risc crescut de cancer de stomac.

Dacă beți alcool, femeile și bărbații ar trebui să se limiteze la una, respectiv două pahare pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă, în schimb, că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea noastră.

A fi activ din punct de vedere fizic timp de cel puțin 30 de minute zilnic poate ajuta la prevenirea cancerului, a declarat Parekh. Exercițiile fizice au o gamă uriașă de beneficii pentru sănătate și, potrivit Institutului Național de Cancer, îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar și reduc inflamațiile.

De asemenea, exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece persoanele cu un nivel mai ridicat de grăsime corporală sunt mai predispuse să dezvolte mai multe tipuri de cancer.

Dacă 30 de minute pe zi vi se pare mult, un studiu a constatat că doar 4,5 minute pe zi de activitate viguroasă pe zi ar putea ajuta la reducerea cu 32% a șanselor de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Serviciile medicale și sanitare, mai scumpe din 1 iulie!

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale și sanitare, aprobată la sfârșitul lunii februarie.

Documentul conține o nouă ediție a catalogului tarifelor unificate pentru serviciile medicale și sanitare cu plată ale instituțiilor medicale publice, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile AOAM, prestate de instituțiile publice și private, potrivit infomarket.md citat de stiripesurse.md.

Catalogul actualizat include prețuri pentru 4 064 de servicii. Reamintim că, potrivit Ministerului Sănătății, majoritatea tarifelor pentru serviciile medicale nu au fost revizuite din 2011, când a fost elaborat Catalogul tarifelor unificate.

Totodată, în ultimii ani, instituțiile medico-sanitare au achiziționat echipament medical performant, au introdus metode avansate de diagnostic și tratament. Toate acestea determină necesitatea de a include tarife pentru noile servicii medicale și metode de diagnostic și tratament, precum și de a actualiza tarifele pentru serviciile existente.

Agenția consideră că veniturile primite de centrele medicale la tarife mai mari le vor permite acestora să-și recupereze investițiile. Tarifele propuse pentru serviciile medicale de înaltă tehnologie, contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, sunt estimate la 43 de milioane de lei și vor fi acoperite din fondurile AOAM.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

Turiști, prădați de hoți în vacanță în Spania. ”Sunt deghizați în turiști. În 5 minute au furat mai multe obiecte din mașină”
Articolul anterior
Jessica Simpson își îngrijorează fanii: de la 117 kg a ajuns la piele și os
Articolul următor