O femeie care căsca excesiv a primit un diagnostit crunt. Ce au descoperit medicii

O femeie în vârstă de 47 de ani din Marea Britanie – care căsca excesiv – a descoperit că suferă de o afecțiune neurodegenerativă rară. Ea credea inițial că este doar foarte obosită, relatează Mirror.

Nickie Davies, din West Kirby, Merseyside, a mărturisit că a avut Covid în ianuarie anul trecut și credea că senzația de epuizare este o consecință a virusului. La 10 zile după infeacția cu Covid, Nickie a început să caste continuu, chiar și „de 100 de ori pe zi”.

Ea a spus că „știa că ceva nu este în regulă” și a mers la medicul de familie, care a crezut că simptomele ei sunt legate de apneea în somn. Nickie a fost trimisă la un medic ORL care, la rândul său, a crezut că ea ar avea o alergie.

Femeia bănuia că simptomele ei au apărut din cauza bolii neuronului motor (o afecţiune neurodegenerativă rară care afectează creierul și nervii, provocând slăbiciune crescândă în timp), dar inițial medicii au asigurat-o că nu este cazul. În martie, ea a crezut că se confruntă cu o tulburare neurologică funcțională – o problemă cu modul în care creierul comunică cu corpul.

Cu toate acestea, în iulie, cele mai mari temeri ale lui Nickie au fost confirmate. A fost diagnosticată cu boala neuronului motor.

„Am simțit că trebuie să plec, nu puteam sta, mă simțeam claustrofob pentru că cele mai mari temeri ale mele s-au adeverit. Asistentele m-au dus într-o altă cameră, dar pur și simplu nu am putut să înțeleg nimic din ce spuneau”, a povestit ea.

Nickie a recunoscut că a plâns două săptămâni, gândindu-se doar la diagnosticul ei și la cât de afectați ar fi cei dragi, mai ales fiica sa de 16 ani.

„M-a făcut să înțeleg că nimic nu contează dacă ești sănătos. Nici nu puteam să vorbesc despre asta sau să menționez MND fără să plâng. S-a ajuns la un punct în care am crezut că pot să stau și să plâng și să mă simt trist sau că pot să mă ridic și să merg mai departe și asta este calea pe care am ales-o”, a mai mărturisit Nickie.

Ea a spus că boala i-a afectat vorbirea și a fost nevoită să-și ia o pauză de la locul de muncă.

Testul de sânge care poate depista cancerul în stadiu incipient

Un studiu arată că testul de sânge poate depista anumite tipuri de cancer în stadii incipiente, chiar și în lipsa simptomelor. Testul de sânge numit Galleri depistează ADN-ul celulelor canceroase și ajută la diagnosticare înainte ca pacienții să înceapă să dezvolte simptome.

Ce rezultate a avut testul de sânge care poate depista cancerul Studiul realizat pe 6.621 de persoane de peste 50 de ani a scos la iveală mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ar fi fost testate în mod obișnuit, potrivit libertatea.ro.

Testul de sânge a detectat 19 tumori solide localizate la sân, ficat, plămâni și colon, dar și cancere ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Dintre tipurile de cancer identificate, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Testul Galleri arată și unde este localizat cancerul Testul Galleri mai arată și unde este localizat cancerul, iar asta ajută medicii să pregătească pacientul pentru următoarele etape. Chiar dacă testul de sânge nu poate fi momentan aplicat la scară largă, „oferă un indiciu privind ceea ce poate rezerva viitorul, o abordare foarte diferită a screening-ului pentru cancer”, a transmis Deb Schrag, un medic care a luat parte la studiu.

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit

În unele țări, rozmarinul se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală. Această plantă este energizantă, fortifică organismul slăbit şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

Rozmarinul este recomandat pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare. Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce conţin ulei esenţial de rozmarin.

O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi este energizant. De asemenea, calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului.

În cosmetică, extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate pentru obţinerea loţiunilor care ajută la regenerarea părului şi previn căderea excesivă a acestuia.

Cum păstrezi rozmarinul în ghiveci

Pe timpul iernii, rozmarinul în ghiveci va fi păstrat într-o încăpere luminoasă, dar rece. Temperatura potrivită pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spaţiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se udă rar în perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi păstrat şi în grădină, planta trebuie însă să fie suficient de maturizată, tulpina să fie lemnoasă. În acest caz, pregătirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei cu un strat gros de paie şi frunze.

sursa: www.frunza-verde.ro

Spitalele Raionale din Edineț și Cahul au fost dotate cu câte o unitate radiologică mobilă

La Spitalul Raional Edineț a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unei unități radiologice mobile, cu capacități de utilizare în timpul operațiilor, care va asigura un diagnostic rapid și precis pentru cetățeni, inclusiv pentru refugiații din Ucraina, sprijinind astfel eforturile medicilor în furnizarea serviciilor medicale de calitate.

Echipamentul este deja instalat în secția de traumatologie și ortopedie a Spitalului Raional Edineț și este funcțional, iar primii trei pacienți au beneficiat de investigațiile necesare. Utilajul facilitează  vizualizarea cu precizie a poziționării fragmentelor osoase, ghidează proceduri precum fixarea fracturilor, introducerea șuruburilor și plăcilor în oase, evaluează articulațiile în timpul intervențiilor chirurgicale.

La eveniment au participat: Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, coordonatoarea de programe din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, Vismara Margherita și conducerea spitalului.

Echipamentul reprezintă o donație a Ministerului Federal de Afaceri Externe al Germaniei, în cadrul proiectului „Asistență umanitară și de protecție a persoanelor vulnerabile din Ucraina și din țările învecinate afectate de conflict”. Suma totală a donației este de 140 000 de euro și include două unități radiologice mobile care au fost livrate către spitalele raionale din Edineț și Cahul.

Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii internaționali, continuă să lucreze împreună pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Actorul Matthew Perry s-a fotografiat în jacuzzi chiar înainte să moară înecat. Ultimele imagini
Articolul anterior
Topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova
Articolul următor