O femeie, salvată de medici! Intervenție chirurgicală de succes, la Spitalul ”Timofei Moșneaga”

Chirurgii endovasculari ai Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” au salvat viața unei femei cu ajutorul unei proceduri medicale complexe. Pacienta era diagnosticată cu o fistulă arterio-venoasă durală.

Aceasta reprezintă o legătură anormală între arterele și venele creierului. În acest caz se mărește presiunea în segmentul venos al creierului și crește riscul eruperii venei și riscul unui ictus hemoragic. Aceasta se soldează cu o invaliditate profundă a pacientului sau chiar deces în dependență de regiunea unde a fost hemoragia. Pacienta de 62 de ani acuza inițial ”zgomote” insuportabile în urechi, după care a apărut și cefaleea.

”De doi ani am auzit acest zgomot insuportabil. Nu puteam dormi, nu puteam să mă concentrez. Mi-au pus diagnoza migrena. Permanent aveam dureri de cap. După un șir de investigații am aflat că am fistulă arterio-venoasă durală”, povestește pacienta Svetlana B. Chirurgii endovasculari au abordat acest caz medical de o complexitate majoră prin metoda neuro-endovasculară folosind abordul atât transarterial, cât și cel transvenos cu embolizare cu onyx și sacrificarea sinusului bolnav.

”Rezultatul intervenției este unul bun. Complexitatea cazului constă în faptul că au fost foarte multe surse sau feeder-e arteriale care din diferite părți drenau în acest sinus și închiderea doar a unui feeder arterial nu era o soluție durabilă. De aceea s-a recurs la combinarea și transarterială și transvenoasă cu excluderea sinusului din circuit și embolizarea cu clei special onyx, care pătrunde în malformație, astfel sigilând configurația patologică și tratează boala” a explicat șeful Cabinetului Chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională, Sorin Barat.

”Acum nici nu-mi vine a crede că pot dormi liniștită. Aud în sfârșit liniștea. Mă simt foarte bine. Chirurgii au mâini de aur. Le mulțumesc tuturor” a adăugat pacienta Svetlana B. Femeia în stare satisfăcătoare, cu reducerea simptomelor a fost externată la domiciliu a treia zi după intervenție.

Testul de sânge care poate depista cancerul în stadiu incipient

Un studiu arată că testul de sânge poate depista anumite tipuri de cancer în stadii incipiente, chiar și în lipsa simptomelor. Testul de sânge numit Galleri depistează ADN-ul celulelor canceroase și ajută la diagnosticare înainte ca pacienții să înceapă să dezvolte simptome.

Ce rezultate a avut testul de sânge care poate depista cancerul Studiul realizat pe 6.621 de persoane de peste 50 de ani a scos la iveală mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ar fi fost testate în mod obișnuit, potrivit libertatea.ro.

Testul de sânge a detectat 19 tumori solide localizate la sân, ficat, plămâni și colon, dar și cancere ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Dintre tipurile de cancer identificate, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Testul Galleri arată și unde este localizat cancerul Testul Galleri mai arată și unde este localizat cancerul, iar asta ajută medicii să pregătească pacientul pentru următoarele etape. Chiar dacă testul de sânge nu poate fi momentan aplicat la scară largă, „oferă un indiciu privind ceea ce poate rezerva viitorul, o abordare foarte diferită a screening-ului pentru cancer”, a transmis Deb Schrag, un medic care a luat parte la studiu.

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit

În unele țări, rozmarinul se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală. Această plantă este energizantă, fortifică organismul slăbit şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

Rozmarinul este recomandat pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare. Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce conţin ulei esenţial de rozmarin.

O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi este energizant. De asemenea, calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului.

În cosmetică, extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate pentru obţinerea loţiunilor care ajută la regenerarea părului şi previn căderea excesivă a acestuia.

Cum păstrezi rozmarinul în ghiveci

Pe timpul iernii, rozmarinul în ghiveci va fi păstrat într-o încăpere luminoasă, dar rece. Temperatura potrivită pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spaţiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se udă rar în perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi păstrat şi în grădină, planta trebuie însă să fie suficient de maturizată, tulpina să fie lemnoasă. În acest caz, pregătirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei cu un strat gros de paie şi frunze.

sursa: www.frunza-verde.ro

Spitalele Raionale din Edineț și Cahul au fost dotate cu câte o unitate radiologică mobilă

La Spitalul Raional Edineț a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unei unități radiologice mobile, cu capacități de utilizare în timpul operațiilor, care va asigura un diagnostic rapid și precis pentru cetățeni, inclusiv pentru refugiații din Ucraina, sprijinind astfel eforturile medicilor în furnizarea serviciilor medicale de calitate.

Echipamentul este deja instalat în secția de traumatologie și ortopedie a Spitalului Raional Edineț și este funcțional, iar primii trei pacienți au beneficiat de investigațiile necesare. Utilajul facilitează  vizualizarea cu precizie a poziționării fragmentelor osoase, ghidează proceduri precum fixarea fracturilor, introducerea șuruburilor și plăcilor în oase, evaluează articulațiile în timpul intervențiilor chirurgicale.

La eveniment au participat: Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, coordonatoarea de programe din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, Vismara Margherita și conducerea spitalului.

Echipamentul reprezintă o donație a Ministerului Federal de Afaceri Externe al Germaniei, în cadrul proiectului „Asistență umanitară și de protecție a persoanelor vulnerabile din Ucraina și din țările învecinate afectate de conflict”. Suma totală a donației este de 140 000 de euro și include două unități radiologice mobile care au fost livrate către spitalele raionale din Edineț și Cahul.

Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii internaționali, continuă să lucreze împreună pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Un tânăr moldovean s-a prezentat pentru a face o plângere la o secție de poliție din Italia având asupra sa acte de identitate false
Articolul anterior
#UNIClifehaks: Ce blugi ți se potrivesc în funcție de siluetă?
Articolul următor