O nouă terapie pentru cancerul de piele, descoperită de cercetătorii britanici

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit o nouă terapie, cu ajutorul căreia pot fi ucise celulele melanomului, cu puține efecte secundare toxice. Deși se fac mari progrese, specialiștii avertizează că încă nu există un tratament.

Numărul cazurilor de melanom s-a triplat în Marea Britanie de la începutul anilor 1990, iar oamenii de știință prevăd că numărul cazurilor de cancer de piele vor fi în continuă creștere, notează The Guardian.

Acest tipul de cancer, cândva destul de rar în Marea Britanie, este acum al cincilea cel mai frecvent.

Potrivit celor mai recente estimări ale oamenilor de știință, cazurile ar putea crește cu încă 50%, în următorii 20 de ani.

Impactul cel mai mare al bolii se observă în rândul adulților de 55 de ani și peste. Rata cazurilor în această grupă de vârstă a crescut cu 195%, din anii 1990, potrivit celor mai recente cifre, furnizate de Cancer Research UK. Cauza principală ar fi băile de soare excesive, la temperaturi și ore nepotrivite.

Diagnosticele și tratamentele timpurii pentru cancerul de piele reduc decesele, dar oamenii de știință spun că devine urgent să se dezvolte noi terapii, în special tehnici de neutralizare a melanoamelor, care se transformă în metastaze și se răspândesc de pe pielea unui pacient și în alte părți ale corpului.

„Facem progrese, dar încă nu suntem în stadiul în care avem un leac. Cu toate acestea, am descoperit, recent, un proces foarte promițător care sperăm că ar putea deveni o modalitate eficientă de a trata cancerul de piele metastatic”, afirmă profesorul de biologie celulară, Dot Bennett, de la Institutul de Cercetare în Științe Moleculare și Clinice, St. George’s, Universitatea din Londra.

Ce ar presupune noul tratament

Noua tehnică a dezvoltat crearea unei substanțe chimice – numită peptidă care pătrunde în celule – și care poate ucide celulele melanomului în mod eficient și selectiv, având în același timp puține efecte secundare toxice.

„Am fost foarte surprinși de eficacitatea sa. Deși trebuie făcută multă muncă suplimentară, înainte de a ne putea gândi să-l folosim pe pacienți umani, rezultatele actuale sunt promițătoare”, a adăugat Dot Bennett.

Melanoamele sunt legate de diviziunea celulelor pielii. Uneori, după o singură mutație, aceasta poate produce alunițe.

„Cu toate acestea, după un anumit număr de diviziuni, un mecanism de apărare numit senescență celulară oprește acest proces, iar creșterea aluniței se oprește. Deci te poți gândi la o aluniță ca la un cancer evitat. Dacă nu ar fi fost încetat, s-ar fi dezvoltat și s-ar fi răspândit”, a mai explicat Bennett.

Problema este că, uneori, apar mutații suplimentare într-o celulă și procesul de închidere a diviziunii acesteia încetează să funcționeze. Rezultatul este melanomul, iar toate mutațiile implicate pot fi declanșate de radiațiile ultraviolete (UV). Soarele este o sursă cheie de radiații UV și expunerea fără o protecție adecvată nu numai că produce arsuri ale pielii, ci poate declanșa un melanom. În multe cazuri, intervenția chirurgicală sau radioterapia pot opri boala.

Cu toate acestea, există și acele cazuri în care cancerul de piele se poate metastaza și se poate răspândi la alte organe, înainte de a fi observat.

Această formă a fost în centrul cercetării de către Bennett și echipa sa, care au primit finantare comună de la Cancer Research UK și British Skin Foundation. Aceștia au lucrat cu o proteină, cunoscută sub numele de p16, despre care se știa deja că poate suprima dezvoltarea tumorii, dar și pe o mică parte activă a p16, numită peptidă.

„Am făcut o serie de modificări peptidei, pe care cercetările anterioare ale altor oameni de știință au arătat că ar putea fi eficiente și i-ar permite să pătrundă în celule, apoi am adăugat peptida la liniile celulare de melanom în laborator”, a spus Bennett săptămâna trecută.

Rezultatele ar fi fost mai mult decât favorabile.

„Rezultatele au fost surprinzătoare. Ne așteptam ca peptida să oprească divizarea celulelor canceroase. De fapt, le-a ucis. Mai mult, nu a ucis celulele normale”, a continuat el.

La fel ca multe alte tipuri de cancer, stadiul în care este identificat melanomul este crucial pentru perspectivele de supraviețuire ale pacientului. Cu cât diagnosticul este pus mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun, după cum Michelle Mitchell, directorul executiv al Cancer Research UK, a declarat pentru Observer.

„Mai mulți oameni ca niciodată supraviețuiesc cancerului de piele, dar rămâne un decalaj critic în supraviețuire între persoanele diagnosticate în stadii incipiente, comparativ cu cele diagnosticate mai târziu. Peptida legată de p16 oferă o nouă abordare promițătoare pentru acei pacienți diagnosticați cu boală metastatică”, susține ea.

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

La Moscova, gara Kievsky a fost evacuată din cauza unei amenințări cu bombă
Articolul anterior
25 de drone au atacat regiunea Odesa în această noapte. Cel puțin doi morți. Infrastructura portuară la Dunăre a fost avariată
Articolul următor