O prezentatoare a descoperit că are cancer la sân, în direct, la TV

Jurnalista Ali Meyer, în vârstă de 41 de ani, a izbucnit în lacrimi după ce a aflat în direct la TV că are cancer la sân. Vedeta TV a fost de acord să fie pacientul pe care se efectuează o mamografie pentru conștientizarea importanței acestui control de rutină, însă când a aflat rezultatul a suferit un șoc, scrie libertateapentrufemei.ro.

separator

Femeia părea extrem de relaxată și foarte veselă în timp ce se pregătea pentru mamografie, însă nici prin cap nu i-a trecut că rezultatul testului va arăta că ea însăși suferă de cancer la sân.Acesteia i s-a făcut un screening de rutină, în octombrie, anul trecut, la centrul Stephenson pentru Cancer din Oklahoma. La scurt timp după mamografie, reporterul s-a filmat în timp ce suspina și cu greu se abținea să nu plângă, potrivit metro.co.uk.

„Am sperat să fie o mamografie mică de rutină, însă nu a fost așa cum mă așteptam. Eram sigură că nu găsim nimic astăzi, însă am aflat că …am cancer la sân și încă nu am toate răspunsurile. O să fac un RMN săptămâna viitoare pentru a confirma exact cu ce avem de-a face și să punem la punct un plan de acțiune’, a spus jurnalista.

Ali a explicat de asemenea ce impact a avut asupra ei o astfel de voce: „A fost greu și șocant. Te cam zdruncină această veste. Nu mă așteptam să primesc acest diagnostic, dar asta am.”

Ali a fost diagnosticată cu cancer de sân ductal neinvaziv la sânul drept. Este una dintre formele de cancer cu cele mai multe șanse de vindecare, însă femeia a fost afectată când a aflat că sânul trebuie să fie extirpat complet. „Am simțit că sunt forțată să accept mutilarea, ca și cum cancerul fura o parte din corpul meu’, a mărturisit Ali.Ali a decis totuși să transmită în direct intervenția chirurgicală de reconstrucție a sânului, ca parte a consțientizării cancerului mamar. Ea a vrut să le arte femeilor că sânii pot fi refăcuți și să arate cât mai naturali, dacă își păstrează mare parte din pielea de pe sâni. La un an de la diagnostic, jurnalista și-a revenit complet și a declarat că este recunoscătoare a reușit să detecteze boala într-un stadiu incipient și că își face mamografii regulate acum. Se pare că, în cele din urmă, descoperirea făcută la timp a permis luarea de măsuri necesare pentru a eradica boala.

„Rezultatul meu a fost mai bun pentru că mamografie a descoperit cancerul înainte ca eu să știu că am vreo tumoare’, a explicat vedeta.

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Boli cu transmitere sexuală care se pot lua chiar dacă folosești prezervativul
Articolul anterior
Vreme mult prea caldă în noiembrie. Așa va fi până la finalul lunii!
Articolul următor