Oameni de știință încearcă să înțeleagă de ce nu au bărbații os penian, ca la primate și alte animale

Unul din cele mai ciudate și minunate produse ale evoluției este osul penian, sau baculumul (latină: băț). Este un os heterotopic, adică nu este legat de restul scheletului, ci este învelit delicat în capătul penisului. La unele animale este de un milimetru, la altele de aproape un metru, iar ca formă variază de la ac la dinți de furculiță.

foto: Os penian la morsă

La morsă, baculumul poate fi ușor confundat cu o crosă de 60 de centimetri și este o șesime din lungimea corpului, iar la lemurul cu coadă inelată este un diminutiv de un centimetru, 1/40 din lungimea corpului.

Nu se întâlnește la toate speciile de animale. La primate, cei mai mulți masculi îl au, așa că oamenii sunt mai degrabă o ciudățenie prin faptul că nu au baculum. O osificare aflată în țesutul moale de la capătul penisurilor unor bărbați este mai degrabă o anomalie decât un baculum.

Într-un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society B, autoarea acestui articol și colegul său Kit Opie au arătat că baculumul a apărut după separarea mamiferelor placentare de cele nonplacentare, acum în jur de 145 de milioane de ani, dar înainte de apariția celui mai recent strămoș comun al primatelor și carnivorelor acum aproximativ 95 de milioane de ani.

Acel strămoș comun avea baculum, ceea ce înseamnă că speciile fără baculum din aceste grupe, cum sunt oamenii, l-au pierdut în cursul evoluției.

Din capul locului apare întrebarea: de ce ar avea nevoie un animal de un os în penis? Oamenii de știință au emis unele teorii. La anumite specii, ca pisicile, organismul femelei nu-și eliberează ovulele decât la împerechere, iar unii argumentează că baculumul stimulează femelele și declanșează ovulația.

O altă teorie, prezentată oarecum colorat, este ipoteza fricțiunii vaginale. Argumentul esențial este că baculumul funcționează ca un pinten, permițând masculului să învingă orice frecare și să se strecoare în femelă.

În sfârșit, s-a mai presupus că baculumul ajută la prelungirea intromisiunii, cunoscută și ca penetrare vaginală. Departe de a fi doar un mod plăcut de a petrece o după-amiază, prelungirea intromisiunii este o metodă a masculului de a împiedica femela să se furișeze și să se împerecheze cu un altul înainte ca sperma primului sa să-și ducă până la capăt magia.

Autorii au aflat că, pe întreg parcursul evoluției primatelor, existența unui baculum este asociată cu durată mai mare a intromisiunii (oricât peste trei minute).

Masculii din speciile de primate cu intromisiune mai lungă au baculumuri mai lungi decât cei din speciile în care intromisiunea este mai scurtă.

O altă descoperire interesantă este că masculii din speciile în care competiția sexuală pentru femele este mai aprigă au oase peniene mai lungi decât cei care înfruntă o concurență mai redusă.

Dar la oameni? Dacă osul penian este atât de important în competiția pentru o pereche și prelungirea copulației, de ce nu avem și noi? Ei bine, răspunsul vine scurt: oamenii nu prea intră în categoria „intromisiune prelungită”. La bărbați, durata medie dintre penetrare și ejaculare este mai mică de două minute.

Dar bonobo, cimpanzeul pitic, copulează doar 15 secunde și tot are baculum, chiar dacă foarte mic (8 mm). Ce ne face diferiți? Este posibil să fie strategiile de împerechere.

Bărbații au (în general) o concurență sexuală minimă, întrucât femeile se cuplează de obicei cu un singur bărbat odată. Poate că adoptarea acestui obicei de împerechere, pe lângă durata scurtă de intromisiune, au dus la dispariția baculumului.

Oamenii de știință sunt la doar începutul înțelegerii funcției celui mai neobișnuit os. Ceea ce pare a fi clar este că schimbările la baculumul primatelor sunt determinate de strategiile de împerechere ale speciilor. Și devine tot mai limpede că, la concurență sexuală puternică, „mai mare” înseamnă și „mai bine” când este vorba de osul din penis.

sursa: www.hotnews.ro

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

14 noiembrie, Farmacia Familiei măsoară gratuit glicemia/P

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia (diabetul zaharat) și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Farmacia Familiei va măsura GRATUIT glicemia. Orice vizitator are posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge pe parcursul zilei de 14 noiembrie (în intervalul orelor 9:00 – 12:00).

Lista filialelor unde se va măsura GRATUIT glicemia:

ADRESE
Chisinau, Albisoara, 4
Chisinau, Cuza Voda, 16
Chisinau, Stefan cel Mare, 148
Chisinau, Stefan cel Mare, 67
Chisinau, Testemitanu, 21
Chisinau, Moscova 20
Chisinau, Mircea cel Batrin 41
FF, fil.Chisinau, Moscovei 5 hyperdita
Chisinau, Calea Iesilor, 2/3
Chisinau, Cuza Voda 44
Chisinau, Miorita 3-5
Chisinau, Bogdan Voievod,1/ C
Chisinau, Ginta Latina, 10
Chisinau, Hristo Botev, 6
Chisinau, Mircea cel Batrin, 10/3
Chisinau, Mircea cel Batrin, 24
Chisinau, Dacia, 23
Chisinau, Stefan cel Mare, 126
Chisinau, Dacia 49/19
Chisinau, Alba Iulia, 184/3
Chisinau, Miorita, 11
Chisinau, Socoleni, 7
Chisinau, Soseaua Hincesti, 60/4(2)
Chisinau, Dacia, 3/3
Chisinau, Traian, 23/1
Chisinau, Alba Iulia, 91
Chisinau, Albisoara, 80/10
Chisinau, Grenoble, 128/2
Chisinau, Grigore Vieru, 21
Chisinau, Igor Vieru, 13/1
Chisinau, Mircea cel Batrin, 4/6
Chisinau, Sarmizegetusa, 35
Chisinau, Tudor Vladimirescu, 10/1
Chisinau, Arborilor, 21
Chisinau, Dacia, 62
Chisinau, Mircea cel Batrin, 3
Chisinau, Moscova, 16
Chisinau, Moscova, 9/5
Chisinau, Stefan cel Mare, 6
Chisinau, Testemitanu, 3 (Kaufland)
Anenii Noi, Concilierii Nationale, 10
Balti, Bulgara, 70 (HD)
Orhei, V. Lupu. 15A
Ungheni, Nationala, 17 (HD)
Cahul, Stefan cel Mare, 24D (HD)

Vrem să te ajutăm să previi această afecțiune, de aceea timp de trei zile, 13 – 14 – 15 noiembrie, am pregătit oferte pentru tine și cei dragi. 

Te așteptăm pe 14 noiembrie în filialele Farmacia Familiei pentru a testa gratuit glicemia!

Beneficiază pînă pe 25.11.24 de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Televiziunea de stat rusă susține că este mai probabil ca Putin să lanseze un război nuclear decât să accepte o înfrângere în Ucraina
Articolul anterior
Video. Incendiu uriaș la o clădire militară din Rusia, la granița cu Ucraina
Articolul următor