Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test ieftin şi rapid de salivă pentru cancerul de prostată

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de salivă care ar putea „schimba situaţia” în ceea ce priveşte cancerul de prostată la nivel mondial, prin depistarea mai devreme a bolii, prin detectarea cazurilor în care bărbaţii prezintă un risc ridicat şi prin evitarea tratamentelor inutile pentru ceilalţi, potrivit The Guardian și News.ro.

Se estimează că numărul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer de prostată la nivel mondial se va dubla până la 2,9 milioane pe an până în 2040, iar numărul deceselor anuale va creşte cu 85%. Acesta este deja cea mai frecventă formă de cancer masculin în peste 100 de ţări.

Diagnosticul timpuriu este esenţial, dar experţii spun că testele standard actuale de sânge PSA pot rata bărbaţii care au cancer şi îi pot face pe alţii să treacă prin tratamente inutile sau prin verificări şi scanări suplimentare inutile.

Acum, cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra (ICR) şi de la Royal Marsden NHS Foundation Trust par să fi găsit o alternativă mai bună.

Un studiu arată că noul lor test de salivă, care presupune colectarea unei probe de ADN în câteva secunde, este mai precis decât testul standard actual de sânge. Rezultatele vor fi prezentate în acest weekend la cea mai mare conferinţă despre cancer din lume.

„Cu acest test ar putea fi posibil să schimbăm situaţia în ceea ce priveşte cancerul de prostată”, a declarat Ros Eeles, profesor de oncogenetică la ICR. „Am demonstrat că un test simplu şi ieftin de salivă pentru a identifica bărbaţii cu risc mai mare din cauza constituţiei lor genetice este un instrument eficient pentru a depista cancerul la timp”.

Oamenii de ştiinţă şi medicii au dezvoltat testul salivei după ce au studiat ADN-ul a sute de mii de bărbaţi. Acesta funcţionează prin căutarea semnalelor genetice din salivă care sunt legate de cancerul de prostată.

În cadrul studiului Barcode 1, cercetătorii au recrutat peste 6.000 de bărbaţi europeni pentru a face testul cu salivă. Toţi au fost recrutaţi de la cabinetele medicilor de familie şi aveau vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani – o vârstă la care riscul de cancer de prostată este crescut.

După ce saliva a fost colectată, testul a calculat scorul de risc poligenic (PRS) al fiecărui bărbat. Acest scor se bazează pe 130 de variaţii genetice din codul ADN care sunt legate de cancerul de prostată.

La cei cu cel mai mare risc genetic, testul a dat mai puţine rezultate fals pozitive decât testul PSA, a detectat persoane cu cancer care ar fi fost ratate doar de testul PSA şi a detectat o proporţie mai mare de cancere agresive decât testul PSA, a precizat ICR.

Îmbătrânirea populaţiei şi creşterea speranţei de viaţă înseamnă că numărul bărbaţilor în vârstă din întreaga lume care trăiesc mai mult timp este în creştere. Deoarece principalii factori de risc pentru cancerul de prostată – cum ar fi vârsta de 50 de ani sau mai mult şi antecedente familiale ale bolii – sunt inevitabili, experţii consideră că va fi imposibil să se prevină creşterea numărului de cazuri prin simpla schimbare a stilului de viaţă sau prin intervenţii în domeniul sănătăţii publice.

Nu poți să dormi noaptea? Problemele de sănătate care te țin treaz până dimineață

Problemele de sănătate asociate cu insomnia. Ți se întâmplă să faci nopți albe deși este foarte probabil să fi fost somnoros pe tot parcursul zilei? Motivele pot fi variate, deși, uneori, nu pot fi cunoscut cu exactitate.

În acest sens, Sleep Foundation a subliniat câteva posibile motive. Trei dintre ei răspund la boli de sănătate care pot fi grave. Sunt următoarele: boli cardiovasculare, boli ale căilor respiratorii și tulburări neurologice.

Cele 3 probleme grave de sănătate care te țin treaz noaptea

În ceea ce privește patologiile cardiace, fundația arată că atât accidentele vasculare cerebrale, cât și hipertensiunea arterială și bolile de inimă „sunt asociate cu calitatea proastă a somnului”.

Ceva similar se întâmplă cu bolile care afectează tractul respirator. În acest sens, cercetătorii nu menționează doar apneea obstructivă, ci și unele tulburări respiratorii, precum astmul, care pot altera ciclul somnului noaptea.

În ceea ce privește tulburările neurologice, specialiștii afirmă că „este normal să experimentăm o serie de modificări ale tiparelor de somn pe măsură ce oamenii îmbătrânesc”.

Deși acestea nu sunt singurele motive. cercetătorii au mai explicat că durerea fizică poate fi un alt factor care îngreunează somnul sau tulburările endocrine, precum hipertiroidismul, diabetul sau deficitul de vitamina D.

Îmbunătățirea calității somnului pentru o sănătate mai bună

Este crucial să acordăm prioritate unui somn de calitate, pentru o stare bună de sănătate. Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la îmbunătățirea calității somnului:

Mențineți un program de somn consecvent: Stabilirea unui program regulat de somn, chiar și în weekend, poate ajuta la reglarea ceasului intern al corpului și la îmbunătățirea calității somnului în timp. Stabiliți o oră constantă de culcare și de trezire, care să permită o durată adecvată a somnului.

Creați un mediu propice somnului: Creați un mediu de somn confortabil și relaxant, asigurându-vă că dormitorul dvs. este întunecat, liniștit și la o temperatură confortabilă. Investește într-o saltea și perne de bună calitate, care să ofere sprijinul necesar pentru un somn odihnitor.

Practica tehnici de relaxare: Angajarea în tehnici de relaxare înainte de culcare vă poate ajuta să vă pregătiți mintea și corpul pentru somn. Luați în considerare practici precum exerciții de respirație profundă, meditație sau întindere blândă pentru a vă calma mintea și pentru a promova relaxarea.

Evitați stimulentele și dispozitivele electronice înainte de culcare: Evitați să consumați substanțe stimulatoare precum cofeina sau nicotina aproape de ora de culcare, deoarece acestea vă pot interfera cu capacitatea de a adormi. În plus, evitați utilizarea dispozitivelor electronice precum smartphone-urile sau laptopurile înainte de culcare, deoarece lumina albastră emisă poate suprima producția de melatonină, un hormon necesar somnului.

sursa

Premieră medicală în România: Un pacient bolnav de cancer de ficat a fost tratat prin tehnologie inovatoare

Premieră medicală în România. Un pacient în vârstă de 47 de ani, diagnosticat cu cancer la ficat, a fost supus unei proceduri complexe pentru a gestiona boala, facilitând potențiala eligibilitate pentru un transplant, scrie doctorulzilei.ro.

Medicii i-au administrat o substanță radioactivă pentru a eradica tumora inoperabilă. Au fost necesari șase ani de pregătire, medicii așteptând în prezent rambursarea de către stat a intervenției, o practică observată în alte țări europene.

Bărbatul în vârstă de 47 de ani era afectat de un cancer la ficat, care a progresat rapid, făcând tumora inoperabilă. Singurul său recurs a fost o procedură minim invazivă realizată în premieră în România, finanțată prin sponsorizare.

Radioembolizare, procedura care salvează vieți

Denumită radioembolizare, procedură a avut loc în două etape. În prima zi radiologul a introdus un dispozitiv prin artera femurală până la tumora din ficat. Apoi a injectat o substanța pentru a radiografia zona și a stabili unde trebuie să acționeze. A doua zi, fix în acel punct a introdus substanța radioactivă.

Substanța radioactovă a fost adusă din străinătate și pregătită la Institutul Oncologic București.

O parte din echipa care a efectuat procedura a fost la pregătire în străinătate. Următorul pas va fi trasplantul de ficat.

O primă estimare a specialiștilor arată că în România o astfel de procedură ar costa aproximativ 100.000 de RON (echivalentul a 400.000 MDL). Rămâne de văzut când și dacă statul o va deconta.

Mai multe state din UEvor să interzică comercializarea țigărilor electronice. Guvernul nostru propune creșterea accizei cu 15%

Mai multe state din Uniunea Europeană intenționează să interzică comercializarea țigărilor electronice de unică folosință, după ce s-a remarcat o creștere alarmantă a utilizării acestor dispozitive în rândul adolescenților. Mai mult ca atât, presa poloneză a depistat că țigările electronice de unică folosință sunt importate din China în Polonia de către oameni de afaceri din Federația Rusă. Pentru a reglementa piața, Ministerul Finanțelor din Republica Moldova a venit cu propunerea de majorare a accizei la țigări electronice cu 15%, scrie deschide.md.

Proiectul Politicii Fiscale pentru anul viitor, publicat de Ministerul Finanțelor, prevede o creștere a accizei pentru cartuşele, flacoanele de reumplere și rezervele pentru țigările electronice, inclusiv pentru țigările electronice de unică folosință. Astfel, în 2025, acciza per litrul de lichid pentru vape-uri va constitui 3107 lei, cu 417 lei mai mult față de 2024.

În prezent, diferența dintre acciza la țigări electronice și acciza la produse similare, cum este dispozitivul de încălzire a tutunului, este de 80%. Datorită accizei mici, afacerea cu țigările electronice de unică folosință a devenit extrem de profitabilă în Moldova. Aceste dispozitive sunt importate în mare parte din China, care de fapt a interzis țigările electronice pentru a proteja tinerii.

Deși la noi în țară este interzisă comercializarea online a țigările electronice, pe rețelele de socializare pot fi găsite sute de anunțuri care propun vape-uri cu arome atractive de dulciuri, fructe exotice, băuturi energizante. Fiind dulci la gust, minorii sunt atrași de aceste produse, care au și un preț convenabil. Cu doar 150 de lei,  pe internet pot fi cumpărate țigări electronice care livrează 7500 de fumuri.

Medicii avertizează că țigările electronice de unică folosință pot afecta dezvoltarea tinerilor, în special a creierului acestora. „Expunerea la nicotină în timpul adolescenței, o perioadă critică pentru dezvoltarea creierului, poate provoca dependență și poate dăuna creierului în curs de dezvoltare, afectând atenția și capacitatea de învățare. Există riscuri de apariție a tulburărilor comportamentale și scăderea permanentă a controlului impulsurilor”, a declarat psihoterapeutul Grigore Garaz.

Problema a luat amploare și în alte state din regiunea europeană unde țigările electronice de unică folosință sunt comercializate ilegal minorilor. Astfel, așa state ca Marea Britanie, Germania, Franța, Irlanda sunt în proces de interzicere totală de import a țigărilor electronice de unică folosință.

Recent, acestui grup de state europene s-a alăturat și Polonia. Jurnaliștii polonezi au investigat proveniența țigărilor electronice de unică folosință și au depistat că o mare parte dintre vape-uri sunt importate din China, acolo fiind de fapt interzise pe piață din 2022, din cauza popularității în rândul tinerilor. Țigările electronice de unică folosință sunt importate din China în Polonia de către două companii majore afiliate Rusiei și Kremlinului. Aceste două companii rusești dețin 50% din cota de piață poloneză a țigărilor electronice.

Astăzi este Ziua națională a Italiei
Articolul anterior
Un grup de 30 de ofițeri, angajați recent în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, au depus jurământul
Articolul următor