Aerul poluat evacuat de mașini conține particule PM2,5 care „trezesc mutații latente” în celulele pulmonare. Așa se explică numărul deceselor cauzate de cancer pulmonar la nefumători, care în lume ajunge la 300.000 de cazuri pe an.
Oamenii de știință britanici au descoperit în ce măsură poluarea aerului evacuat de mașini afectează apariția cancerului pulmonar la nefumători.
Potrivit experților de la Institutul Francis Crick, care au efectuat un studiu revoluționar, particulele mici conținute în gazele de eșapament „trezesc” mutații latente în celulele pulmonare și le transformă într-o stare canceroasă informează ediția britanică a The Guardian.
Rezultatele oamenilor de știință, pe care le-au prezentat la conferința Societății Europene de Oncologie Medicală, ajută la explicarea de ce atât de mulți nefumători suferă de cancer pulmonar.
Lucrarea este un „apel de trezire” care dezvăluie impactul devastator al poluării mediului asupra sănătății umane.
„La nivel global, există mai mulți oameni care sunt expuși la niveluri periculoase de poluare a aerului decât de la substanțele chimice toxice din fumul de țigară, iar aceste noi date indică importanța abordării sănătății climatice pentru a îmbunătăți sănătatea umană”, spune profesorul Institutului Charles Swanton.
Potrivit unor estimări, până la 6.000 de oameni mor anual de cancer pulmonar în Marea Britanie, iar în întreaga lume, conform 2019, această cifră ajunge la 300.000.
Acest număr, cred experții, se datorează prezenței particulelor PM2,5 periculoase pentru om, în aerul poluat.
Cu toate acestea, motivul biologic pentru modul în care poluarea aerului provoacă cancerul rămâne neclar. Spre deosebire de fumat sau expunerea la soare, care provoacă direct mutații ADN asociate cu cancerele pulmonare și de piele, poluarea aerului nu provoacă aceste modificări genetice.
„Desigur, cancerul pulmonar este legat de poluarea aerului, dar oamenii practic l-au ignorat pentru că mecanismele din spatele lui nu au fost înțelese”, a spus Swanton.
Ce au aflat oamenii de știință?
Studii recente au descoperit că celulele care poartă mutații latente pot deveni canceroase atunci când sunt expuse la particule PM2.5. Acest poluant este echivalentul unei scântei de aprindere pe un arzător cu gaz.
În studiile de laborator, echipa lui Swanton a arătat că șoarecii proiectați cu mutații ale genei EGFR asociate cu cancerul pulmonar au fost semnificativ mai probabil să dezvolte cancer atunci când sunt expuși la particule. Ei au descoperit, de asemenea, că acest risc este mediat de o proteină inflamatorie numită interleukina 1, beta (IL1B), care este eliberată ca parte a răspunsului imun al organismului la expunerea la PM2.5.
Când șoarecii au primit medicamente care blochează această proteină, au devenit mai puțin vulnerabili la poluanți.
Echipa a analizat, de asemenea, mostre de țesut pulmonar sănătos prelevate în timpul biopsiilor de la pacienți și a constatat că o mutație EGFR a fost găsită în una din cinci probe de plămâni normale. Acest lucru sugerează că toți purtăm mutații latente în celulele noastre care se pot dezvolta în cancer, iar expunerea cronică la poluarea aerului face acest lucru mai probabil.
„Acesta este un semnal de alarmă despre impactul poluării mediului asupra sănătății umane.
Dacă doriți să rezolvați problema sănătății umane, atunci trebuie mai întâi să rezolvați problema sănătății climatice”, a rezumat Swanton.