Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să-și verifice constant glicemia și să-și injecteze insulină. O companie israeliană susține că, în curând, datorită implantului lor, acest lucru nu va fi necesar.
Beta-O2 Technologies a dezvoltat un dispozitiv prototip implantabil din titan, pe care l-a denumit „Pancreas bio-artificial”, sau ßAir. În interiorul aparatului, de doar 64 mm, este o microcapsulă cu celule pancreatice vii, obținute de la donatori umani, de la porcine sau cultivate din celulele stem proprii ale pacientului. Portul extern de pe rezervorul de oxigen trebuie reumplut cu oxigen o dată pe săptămână, potrivit New Atlas.După implantare sub piele, ßAir începe să monitorizeze constant nivelul de glucoză. Dacă este necesar, celulele pancreatice produc și eliberează insulină. Dar caracteristica principală a dispozitivului este furnizarea de oxigen. Experimentele anterioare cu pancreas artificial au arătat că, în cazul unui aport limitat de oxigen în sângele pacientului, celulele își pierd viabilitatea.
În plus, nu este necesară o terapie imunosupresivă pentru a împiedica pacientul să respingă implantul. Dacă este necesar, poate fi îndepărtat cu ușurință.
ßAir a fost deja testat pe patru pacienți din Suedia. După zece luni de purtare, nu au mai avut efecte secundare, celulele au rămas vii și active. Studii clinice mai mari la om sunt programate pentru acest an.
În SUA, au testat deja dispozitivul Control-IQ, care combate diabetul mai eficient decât o pompă de insulină convențională. Monitorizează simultan nivelul glicemiei și, dacă este necesar, injectează insulină în sânge.