Oamenii de știință sunt uimiți! Există un exercițiu care poate să mărească creierul

Mișcarea fizică este recomandată nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea psihică. Sunt cunoscute efectele benefice ale exercițiilor fizice asupra stării de spirit, asupra memoriei, pe lângă scăderea riscului unor boli cardiovasculare, scrie adevarul.ro.

Pe lângă toate acestea însă, cercetătorii au descoperit un lucru interesant. Se pare că unele exerciții chiar măresc creierul, iar efectele sunt mai pronunțate în zonele creierului cu cerere mare de oxigen.

În cercetările anterioare, creierul era de obicei considerat ca un întreg. Scopul nostru a fost să analizăm mai detaliat creierul și să aflăm care sunt regiunile din creier asupra cărora activitatea fizică are cel mai mare impact”, spune Fabienne Fox, neuroștiințific și autor principal al studiului actual.

Teste timp de șapte zile

Fox și asociații lui au examinat în mod specific datele privind activitatea fizică a 2.550 de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 94 de ani, precum și imaginile cerebrale obținute prin rezonanță magnetică (RMN). Participanții la cercetare au purtat un accelerometru în partea superioară a coapsei timp de șapte zile pentru a colecta date despre activitatea lor fizică. Scanările RMN au dezvăluit noi detalii, în special privind volumul creierului și grosimea cortexului.

Am reușit să arătăm că activitatea fizică a avut un efect notabil asupra aproape tuturor regiunilor cerebrale investigate. În general, putem spune că, cu cât activitatea fizică era mai mare și mai intensă, cu atât regiunile cerebrale erau mai mari, fie în ceea ce privește volumul, fie în ceea ce privește grosimea corticală”, sintetizează Fabienne Fox rezultatele cercetării.

Zona memoriei, cea mai influențată

În special, am observat acest lucru în hipocampus, care este considerat centrul de control al memoriei. Volumele mai mari ale creierului oferă o protecție mai bună împotriva neurodegenerării decât cele mai mici”, a mai spus el.

Cu toate acestea, dimensiunea regiunilor cerebrale nu crește liniar odată cu activitatea fizică. Comparând participanții la studiu care erau sedentari și cei care erau doar moderat activi din punct de vedere fizic, echipa de cercetare a descoperit cea mai mare creștere de volum, aproape bruscă. Acest lucru a fost vizibil mai ales la persoanele în vârstă de peste 70 de ani.

În principiu, aceasta este o veste foarte bună – în special pentru cei care sunt reticenți la exerciții fizice”, spune Ahmad Aziz, care conduce grupul de cercetare „Neuroepidemiologie populațională și clinică” de la DZNE.

Mici schimbări, efecte mari

Rezultatele studiului nostru indică faptul că până și mici schimbări comportamentale, cum ar fi mersul pe jos 15 minute pe zi sau urcatul scărilor în loc de lift, pot avea un efect pozitiv substanțial asupra creierului și pot contracara potențial pierderea de materie cerebrală legată de vârstă și dezvoltarea bolilor neurodegenerative. În special, adulții în vârstă pot beneficia deja de creșteri modeste ale activității fizice de intensitate scăzută”, a mai spus el.

Subiecții tineri și oarecum atletici, care de obicei desfășurau o activitate fizică moderată până la intensă, aveau, de asemenea, volume cerebrale relativ mari. Cu toate acestea, la subiecții  mai cei mai activi, aceste regiuni ale creierului erau doar ușor mai mari. Concluzia experților a făst că, cu cât sunt mai activi, cu atât mai mare era efectul. Totuși, la niveluri ridicate de activitate fizică, efectele benefice aveau tendința de a se stabiliza.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

”Divorț în pace și armonie”: o abordare pentru un nou început dedicată cuplurilor care se despart
Articolul anterior
Singurul aliment care nu expiră niciodată
Articolul următor