Obiceiul nesănătos care îmbolnăvește creierul și crește riscul de boală Alzheimer. Medicii te sfătuiesc să renunți la el

Atunci când îți bagi degetul în nas poți introduce patogeni care să producă inflamații la nivelul creierului în mod repetat sau chiar să ducă la riscul crescut de boală Alzheimer, arată un nou raport.

O proteină numită beta-amiloid se crede că este vinovată pentru apariția demenței progresive și că ar putea fi produsă ca răspuns al patogenilor. Autorii noului raport cer oamenilor să nu mai stea cu degetul în nas pentru că acest obicei poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Potrivit unui raport recent, beta-amiloidul poate fi produs în creier ca mecanism de apărare împotriva patogenilor care sunt introduși prin cavitatea nazală, adică în momentul în care îți bagi degetul în nas. Ca rezultat, autorii raportului sugerează că neuroinflamația din boala Alzheimer poate fi parțial produsă de patogeni care intră în creier prin sistemul olfactiv.

„Există dovezi care sugerează că beta-amilozii pot avea proprietăți antibacteriene ca mecanism de apărare împotriva infecțiilor microbiene din creier”, se arată în raportul publicat în jurnalul Biomolecules.

Infecțiile bacteriene, fungice și virale sunt asociate bolii Alzheimer și se menționează că acești patogeni sunt cunoscuți ca fiind persistenți, latenți sau chiar infecții cronice în țesuturile periferale, inclusiv epiteliul nazal, unde pot persista pentru perioade extinse fără să producă simptome, mai puțin în momentul în care intră în creier și produc consecințe patologice.

„Sistemul olfactiv reprezintă o rută plauzibilă prin care să pătrundă patogenii având în vedere conexiunea anatomică directă cu creierul și implicarea sa în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.”

Clinica Mayo estimează că peste 6 milioane de americani cu vârste trecute de 65 de ani se confruntă cu această boală, iar peste 70% dintre acei pacienți sunt trecuți de 75 de ani. Această boală progresivă a creierului este cea mai comună formă de demență.

Se estimează că la nivel global, boala Alzheimer afectează peste 70% dintre cele 55 de milioane de persoane la nivel global care au demență. Institutul Național de Îmbătrânire spune că această cauză poate fi o combinație legată de schimbările din creier asociate vârstei, alături de factori genetici, de mediu și stil de viață.

Printre factorii de stil de viață se numără și introducerea degetului în nas pentru a elimina mucusul uscat în vederea unei mai bune respirații.

Experții recomandă alternative pentru igiena nazală care includ metode delicate precum clătirea cu soluție salină sau suflatul nasului.

sursa: www.csid.ro

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Emoții mari pentru doi părinți. Ce a născut o femeie din Marea Britanie: se întâmplă o dată la 200 de milioane de nașteri
Articolul anterior
Brad Pitt, agresiv la filmări. Actorul a aruncat cu scaune și a înjurat
Articolul următor