Una dintre cele mai neplăcute situații este să te trezești dimineața cu ,,ochi umflați”. Fenomenul poate fi consecința unui somn mai lung sau poate apărea ca urmare a unei perioade de stres și oboseală. Ce poți face însă dacă problema apare mai des decât ți-ai dori, poate chiar în fiecare dimineață? Care sunt cauzele edemului periorbital și ce trebuie să știi dacă te confrunți cu această problemă?
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2021/09/832748s.jpg)
Umflarea ochilor, sau edemul periorbital, apare în general din cauza retenției de lichide în organism, retenție care poate proveni dintr-o serie de factori. Mai frecvent, problema are o legătură cu stilul personal de viață, iar din acest motiv poate fi supusă ușor prevenției. Pe de altă parte, cea mai gravă problemă care se poate ascunde în spatele acestui semn, sunt bolile de rinichi, care, prin urmare, trebuie excluse, mai cu seamă atunci când problema apare brusc sau persistă timp îndelungat.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale edemului periorbital?
1. Somnul lung
Pentru multi oameni, trezirea cu fața umflată este cauzata de retenția normală de lichid de peste noapte. Dormitul cu fața în jos, de exemplu, poate avea acest efect, deoarece toate lichidele drenate la nivelul feței se vor acumula conform gravitației în zonele cele mai declive. Pe măsura ce persoana își începe ziua, aceste fluide vor dispărea. Încercați să vă ridicați capul cu perne suplimentare în timp ce dormiți.
2. Dieta
Consumul anumitor alimente seara sau noaptea duce uneori la umflături dimineața. În general, consumul de alimente bogate în sodiu poate determina organismul să rețină mai multă apă. Evită consumul de pește sărat, sushi, mâncarea detip fast food și alte produse cu conținut crescut de sare.
3. Alcoolul
Unii oameni se trezesc cu fața și ochii umflati după o noapte de băut.
4. Ciclul menstrual
Menstruația cauzează frecvent retenție de lichide. În zilele de dinaintea menstruației, femeile pot remarca dimineața că se trezesc cu ochii umflați.
5. Alergiile
Uneori, umflarea feței dimineața poate fi cauzata de alergii la praf, polen, păr de animale etc. Alte simptome ale reacțiilor alergice, cum ar fi congestia nazală, rinita, strănutul și senzația de mâncărime, pot indica faptul ca alergiile provoacă umflături.
6. Inflamația sinusurilor
O față pufoasă dimineața poate fi un semn al unei infecții sinusale. Totofată pot apărea și alte simptome cum ar fi dureri de cap, dureri de dinti, febra sau congestie nazala (nas înfundat).
7. Scăderea funcției glandei tiroide
În hipotiroidism, glanda tiroida nu produce suficienți hormoni. Dincolo de umflarea feței, persoanele cu hipotiroidism pot prezenta, de asemenea: creștere în greutate, oboseală, piele uscată, subțierea părului, scăderea temperaturii corpului, dificultăți de atenție și concentrare.
Următoarele sfaturi vă pot fi de folos:
Încercați să faceți câteva modificări în stilul de viață și în ceea ce priveste dieta și urmăriți schimbările care apar. De cele mai multe ori, în urma abordării unui stil de viață echilibrat, multe probleme încep să dispară de la sine.
– Evitați să mâncați și să beți multe lichide cu cel puțin două ore înainte de culcare.
– Evitați alimentele bogate în sodiu, mai ales seara târziu sau noaptea
– Încercați să dormiți cu capul mai sus decât nivelul corpului
– Evitați băuturile și alimentele cu cofeina cu cel puțin 6 ore înainte de culcare
– Evitati băuturile alcoolice în jurul orei de culcare
– Finalizați toate exercițiile intense cu câteva ore înainte de culcare.
– Opriți televizoarele, telefoanele mobile și alte dispozitive electronice cu o ora înainte de culcare.
Dacă nu observați nicio îmbunătățire în urma schimbărilor pe care le faceți și starea pare să se agraveze, este posibil să existe o afecțiune rersponsabilă de simptomele pe care le aveți. Deci, nu ezitati să cereți sfatul medicului.