OMS avertizează: stropitul străzilor cu soluţie de hipoclorit de sodiu este periculos pentru om

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra riscurilor pentru om şi pentru mediu pe care le implică stropirea străzilor cu soluţie de hipoclorit de sodiu. Este metoda adoptată de primăriile din unele orașe pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

separator
Într-o postare pe Facebook, OMS precizează că această metodă ar face mai mult rău decât bine, pe termen lung, precizând că „se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli”.

Organizaţia pune la îndoială eficienţa folosirii hipocloritului pentru dezinfectare, în perioada pandemiei: „în acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare”.

În ceea ce priveşte folosirea hipocloritului de sodiu, postarea OMS menţionează că folosirea lui în mod repetat afectează mediul şi sănătatea umană, începând cu ochii şi cu pielea.

„Există informații contradictorii privind utilizarea hipocloritului și capacitatea sa de a distruge virusul de pe suprafețe externe (drumuri) și din aer”, susţine OMS.

Hipocloritul de sodiu ar trebui utilizat doar „în mod excepţional” pentru dezinfecţie. Iată de ce: „Hipocloritul de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene”.

De peste două săptămâni, primăriile din mai multe sectoare din Bucureşti au început să dezinfecteze zilnic străzile cu soluţii pe bază de hipoclorit de sodiu. Muncitorii de la salubritate sunt insuficient protejaţi, fiind primii expuşi la acţiunea toxică a dezinfectantului, comunică Libertatea.ro.

Pe 11 și 12 aprilie, circulația transportului public din municipiile Chișinău și Bălți va fi sistată
Articolul anterior
Coronavirus: Premierul Boris Johnson răspunde tratamentului
Articolul următor
Alte articole interesante