Potrivit cercetărilor, de regulă, persoanele infectate cu Covid-19 încep să prezinte simptome în decurs de 5 zile după infectare. Dar, în unele cazuri, perioada de incubație poate dura până la trei săptămâni. În același timp, informațiile publicate de guvernul chinez și raportate în ziarul South China Morning Post, sugerează că numărul de „transportatori tăcuți” – adică persoane care s-au testat pozitiv pentru coronavirusul Covid-19, dar care nu prezintă simptome sau au simptome întârziate, ajunge până la 30% din numărul celor diagnosticați cu Covid-19.
Aceste date chineze au fost confirmate de un grup de experți japonezi, condus de Hiroshi Nishiura, un epidemiolog la Universitatea Hokkaido, raportează Deutsche Welle.Dintre pacienții japonezi evacuați din Wuhan, centrul focarului de coronavirus, 30,8% erau asimptomatici. Experții japonezi au declarat că există „un decalaj” între rapoartele din China și estimările bazate pe cazuri diagnosticate în afara Chinei și că asta sugerează că „un număr substanțial de cazuri sunt subdiagnosticate”.
În majoritatea țărilor Uniunii Europene și SUA, unde persoanele sunt testate la scară largă pentru coronavirus, numărul infectaților crește rapid.
Inițial, Ministerul Federal al Sănătății din Germania spunea că oamenii vor fi testați doar dacă prezintă simptome asemănătoare gripei ȘI au fost într-o regiune cu cazuri cunoscute de coronavirus în ultimele 14 zile SAU dacă au avut contact cu o persoană care a fost pozitivă pentru Covid- 19 în ultimele 14 zile. Dacă, totuși, ai avut contact cu o persoană infectată, dar nu prezenți simptome, ești trimis la auto-izolare. Totuși, mai nou, au început testări mai largi inclusiv în Germania.
În Coreea de Sud, unde au fost detectate printre primele cazuri de SARS-CoV-2, oamenii au fost testați dacă au avut vreun contact strâns cu o persoană infectată, indiferent dacă prezintă sau nu simptome.
Iar persoanele care fac teste pozitive în China și Coreea de Sud sunt trimise în carantină și sunt monitorizate constant, chiar dacă nu prezintă simptome. Drept urmare, Coreea de Sud a testat mai multe persoane decât alte țări, respectiv 5,6 din 1000 de rezidenți.
Coreea de Sud a introdus „cel mai expansiv și bine organizat program de testare din lume, combinat cu eforturi extinse de a izola persoanele infectate și de a urmări și carantina contactelor lor. Se crede că regimul de testare intensivă a prins, de asemenea, mulți „transportatori tăcuți” în zonele din jurul persoanelor infectate.
„Coreea are în prezent o rată semnificativ mai mare de cazuri asimptomatice decât alte țări, probabil datorită testării noastre extinse”, a spus Jeong Eun-kyeong, director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.