Patima moldovenilor pentru alcool crește de la an la an. Mii de cetățeni sunt afectați

În prezent, peste 46 de mii de oameni sunt dependenţi de alcool, iar anual peste 580 de persoane sunt diagnosticate cu psihoze alcoolice. Totodată, doar 30 la sută dintre pacienţii care primesc tratament, reuşesc să renunţe la acest viciu.

separator
Potrivit statisticelor, cel mai mult moldovenii preferă vinul, acesta constituie 56 la sută din alcoolul consumat. Pe locul doi este berea, care constituie 30 de procente, urmată de băuturile tari cum ar fi ţuica, divinul sau coniacul, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Moldovenii sunt şi cei mai mari consumatori de alcool din Europa. La noi se bea cam 15,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, în timp ce în Uniunea Europeană cam 9,8 litri. Cel puțin asta arată datele unui raport făcut de OMS.

Pentru un bărbat, se consideră consum moderat până la două doze standarde de alcool. Aceste doze pot fi echivalate cu două sticle de bere de 330 de mililitri, două pahare de vin de 120 mililitri sau 40 de mililitri de tărie.

Pentru femei, consumul moderat ar trebui să se reducă la o doză standard pe zi. Asta constituind doar un pahar de bere, unul de vin sau de tărie.

Cele mai frecvente boli provocate de alcool sunt accidentele vascular cerebrale, cancerul oral şi intestinal, dar şi hipertensiunea arterială. De asemnea, de la consumul excesiv de băuturi, oamenii îşi pot pierde vederea sau să capete diabet zaharat o afecţiune ce necesită un tratament zilnic.

sursa: www.publika.md

Primul bebeluș născut în 2020, într-un oraș din Italia, este moldovean
Articolul anterior
Toate autobuzele și microbuzele, care transportă pasageri, vor fi clasificate pe categorii de confort
Articolul următor
Alte articole interesante