Patru cazuri noi de rujeolă la copii, confirmate în R. Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică în contextul național și regional.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, în total, au fost confirmate 29 de cazuri de rujeolă.

Dintre acestea, 17 au fost notificate la persoane cazate într-un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, inclusiv 13 la copii. Toate persoanele care prezentau simptome asociate infecției (febră, tuse, erupții cutanate) au fost spitalizate în instituții medicale, pentru a beneficia de tratamentul corespunzător. Ancheta epidemiologică continuă, iar persoanele contacte se află sub supraveghere medicală.

Totodată, anunțăm despre confirmarea a patru cazuri de rujeolă la copii, printre persoanele din familie care au fost în contact cu un copil de 4 ani, din mun. Chișinău, la care s-a confirmat anterior infecția. În total, în focar au fost confirmate cinci cazuri de rujeolă.

Referitor la cazurile aflate în proces de investigare, la doi copii din aceeași familie (de 6 și respectiv, 8 ani), din mun. Chișinău, care au revenit recent din România, menționăm că infecția a fost confirmată la unul dintre aceștia.

De asemenea, informăm despre un nou caz de rujeolă care a fost confirmat la un copil de 14 ani din orașul Ialoveni.

Cazurile menționate nu au legătură epidemiologică între ele.

ANSP amintește că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

ANSP îndeamnă părinții să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară pentru vaccinare. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Facem un apel către toate persoanele ce pot influența decizia celor din jur de a se implica activ în promovarea vaccinărilor la copii pentru a opri răspândirea bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Vaccinurile funcționează pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur!

Rezultate semnificative și o piele mai sănătoasă la finalul campaniei „Piele fără acnee – o vară de transformare”/P

Farmacia Familiei, în parteneriat cu La Roche-Posay și Bioderma, a desfășurat campania „Piele fără acnee – o vară de transformare”, dedicată tinerilor care se confruntă cu probleme de acnee. Obiectivul campaniei a fost de a sprijini participanții în îmbunătățirea sănătății pielii, prin oferirea de consultații dermatologice personalizate și recomandări de produse dermatocosmetice de înaltă calitate.

Pe parcursul celor 5 luni, 11 studenți selectați au beneficiat de consultații gratuite cu dermatologi și cosmetologi, care au identificat nevoile specifice ale fiecărui participant și au recomandat soluții adaptate tenului sensibil și predispus la acnee.

Produsele La Roche-Posay și Bioderma, recunoscute pentru formulele lor blânde și eficiente, au fost alese special pentru a combate inflamațiile și leziunile acneice și pentru a reda echilibrul pielii.

Rezultate semnificative și o piele mai sănătoasă

S-a constatat la participanți reducerea vizibilă a inflamațiilor, îmbunătățirea aspectului pielii. Mai mult, voluntarii – participanți în proiect au dobândit cunoștințe și deprinderi valoroase despre îngrijirea corectă a tenului. Aceste rezultate confirmă faptul că o îngrijire adaptată și consultarea unui specialist la timp pot preveni și controla eficient acneea.

De ce să alegi Farmacia Familiei pentru sănătatea pielii tale?

Farmacia Familiei își propune să fie alături de tinerii care își doresc o piele mai sănătoasă și mai frumoasă, oferind consultații și produse de încredere, recomandate de dermatologi. Suntem mândri să contribuim la creșterea încrederii în sine a tinerilor prin soluții inovatoare și campanii de impact.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

O proteină nou descoperită poate stopa deteriorarea ADN-ului

Cercetătorii de la Western University au descoperit o proteină ce are capacitatea nemaivăzută de a opri deteriorarea ADN-ului, scrie hop.ro.

Numită DdrC (DNA Damage Repair Protein C), aceasta a fost găsită într-o bacterie destul de comună, numită Deinococcus radiodurans, ce poate supraviețui afecțiunilor care dăunează ADN-ului.

Fiecare celulă are un mecanism de reparare a ADN-ului pentru a remedia daunele, dar această proteină unică ajută celula să refacă sute de fragmente ADN rupte într-un genom coerent, spun cercetătorii.

Aceștia au folosit o Sursă de Lumină Canadiană pentru a determina forma 3D a proteinei, după care au încercat să reproducă procesul, pentru a înțelege mai bine “superputerea” sa de a neutraliza deteriorarea ADN-ului.

Din câte se pare, DdrC caută rupturi de-a lungul ADN-ului și, când detectează una, se închide asemenea unei capcane de șoareci.

Teoretic, această genă ar putea fi introdusă în orice organism – plante, animale, oameni – și ar trebui să crească eficiența de reparare a ADN-ului celulelor acelui organism

Fiecare nou-născut din țara noastră beneficiază de verificarea auzului prin screening audiologic

Începând cu anul 2024, fiecare nou-născut din țara noastră beneficiază de verificarea auzului prin screening audiologic, care permite depistarea precoce a afecțiunilor auditive și prevenirea cazurilor de surditate. Este o investigație absolut gratuită, accesibilă în fiecare maternitate din țară, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest scop, Ministerul Sănătății a distribuit 40 de echipamente de screening audiologic neonatal în toate centrele perinatale, cu sprijinul UNICEF și finanțare din partea Guvernului Japoniei.

Și-a bătut mama cu o rangă și a jefuit-o. Cu ce sentință s-a ales individul
Articolul anterior
Un tânăr din Glodeni și-a strangulat un consătean cu un pulover
Articolul următor