Coronavirusul va circula mulți ani de acum înainte, dar actualul val 5 al pandemiei va fi ultimul care necesită restricții, a declarat Albert Bourla, CEO al Pfizer.
Bourla spune că rapelurile vor rămâne necesare, dar pilula anti-COVID „schimbă totul”, scrie Times of Israel, conform Stirileprotv.ro.
Șeful Pfizer a declarat luni că, deși „cel mai probabil scenariu” este că actualul coronavirus va circula mulți ani de acum înainte, el crede că valul 5 de infecții va fi ultimul care necesită restricții.
Bourla a acordat un interviu postul francez BFM TV pentru a marca anunțul unui pachet de investiții al firmei sale în Franța.
Șeful Pfizer a apreciat, de asemenea, eficacitatea și siguranța vaccinurilor, spunând că el crede că oamenii vor continua să necesite vaccinuri de rapel.
„Este important ca oamenii să primească regimul de trei doze ale vaccinului Pfizer împotriva coronavirusului și, probabil, vor avea nevoie de rapel anual, deși persoanele imunodeprimate ar putea avea nevoie de acestea la fiecare patru luni”, a spus Albert Bourla.
Bourla a mai afirmat că pastila anti-COVID a companiei, Paxlovid, „schimbă totul”, ca o nouă modalitate de a lupta împotriva bolilor grave. Pfizer a anunțat în decembrie că pilula sa Paxlovid a redus cu aproape 90 la sută numărul de spitalizări și decesele persoanelor vulnerabile.
În interviu, Bourla a spus că Pfizer face un plan care ar implica o investiție de 520 de milioane de euro în Franța în următorii cinci ani, care ar include un parteneriat cu compania franceză Novasep pentru a dezvolta un tratament cu pastile anti-COVID.
Parlamentul Franței a aprobat duminică o lege care va exclude persoanele nevaccinate din toate restaurantele, arenele sportive și alte locuri, măsură centrală a eforturilor guvernamentale de a proteja spitalele în mijlocul valului.
Peste 76% din paturile franceze de terapie intensivă sunt ocupate de pacienți cu Covid-19, majoritatea nevaccinați, iar aproximativ 200 de persoane infectate cu virusul mor în fiecare zi.
La fel ca multe țări, Franța este în strânsoarea variantei Omicron, înregistrând peste 2.800 de cazuri pozitive la 100.000 de persoane în ultima săptămână.