Una dintre cele mai folositoare plante fortifică sistemul imunitar, este un ”ucigaș” natural al celulelor canceroase, previne diabetul, obezitatea, căderea părului. afecțiunile pielii. Semințele de chimen negru, căci despre ele este vorba, sunt menționate și în Biblie. Multe studii s-au efectuat, în cele mai prestigioase universități, pentru a elucida uimitoarele efecte ale acestui uluitor ingredient.
Celebrul medic grec Dioscoride, care era și farmacolog și botanist, chirurg în armata împăratului Nero, autor al lucrării de referință ”De Materia Medica”, unde descrie în jur de 600 de plante, minerale și circa 1000 de medicamente care pot fi obținute din acestea, obișnuia să vindece migrenele și durerile de dinți cu chimen negru.
În culturile arabe, chimenul este supranumit ”sămânța binecuvântării” și se crede că însuși profetul islamic Mohammed a spus că semințele de chimen negru ”sunt un remediu pentru toate bolile, mai puțin pentru moarte.” Motivul poate fi complexa structură chimică a semințelor. Aceste mici semințe conțin peste 100 de compuși chimici diferiți, inclusiv un aport considerabil de acizi grași esențiali.
Deși cel mai frecvent este utilizat uleiul de chimen, semințele ușor picante pot fi folosite cu succes în bucătărie, în produse pe bază de orez, de patiserie și în brânzeturi mediteraneene.
A fost declarat cel mai bun remediu natural, atunci când este folosit în tulburări autoimune, atunci când pacienții au dureri mari fiindcă propriul sistem imunitar le este potrivnic. Combinat cu usturoiul, chimenul negru sprijină sistemul imunitar și nu îi mai permite dezechilibre, nu mai lasă să se distrugă celulele sănătoase.
Chimenul negru nu este același lucru cu chimionul, deși mulți le confundă. Chimionul face parte din aceeași familie cu feniculul, chimenul face parte din aceeași familie cu pătrunjelul și coriandrul. Cea mai mare diferență o observi la gust. Chimionul este mai amar, cu o aromă distinctă și bogată. În timp ce chimenul are un gust dulce-picant, cu note piperate.
Cele mai însemnate proprietăți ale chimenului negru sunt acelea de prevenire a unor boli foarte grave, cum ar fi cancerul, diabetul, obezitatea, căderea părului, probleme ale pielii, afecțiuni cutanate și infecții. Savanții croați au studiat efectul antitumoral al chimenului negru pe șoareci de laborator și au descoperit că două fitochimicale ale acestui condiment scad celulele canceroase cu un uluitor procent de 52%.
Cei care suferă efecte secundare în urma consumului de alcool sau de medicamente și au probleme cu ficatul se vindecă mult mai repede cu ajutorul chimenului negru. Într-un studiu recent, oamenii de știință au descoperit că semințele de chimen negru redau sănătatea ficatului, prevenind bolile și deteriorarea lui.
Chimenul negru este printre puținele substanțe din lume care ajută la prevenirea diabetului, atât de tip 1 cât și de tip 2. Semințele miraculoase ajută la scăderea în greutate, previn căderea părului și îi redau vigoarea și strălucirea, întărindu-i considerabil rădăcina, fac minuni pentru piele, aceasta devenind strălucitoare și sănătoasă, luptă cu infecțiile puternice, cum ar fi stafilococul auriu, cu afecțiunile virale, suprimă dezvoltarea cancerului de colon, au proprietăți antiasmatice.
Mai mult, 100-200 mg de extract de chimen negru pe zi, timp de 2 luni, ajută la scăderea tensiunii arteriale. Are proprietăți anticonvulsivante, antibacteriene, este bronhodilatator și protector renal. În limba română îl veți mai găsi și sub denumirea de ”negrilică.”