Pneumonia: 6 modalități de prevenire a acestei boli cu risc înalt de mortalitate

Anual, pe data de 12 noiembrie este marcată Ziua Mondială de prevenire a Pneumoniei, scopul căreia este sensibilizarea opiniei publice în privința pneumoniei. Este important de a preveni și trata eficient această boală mortală și de crește gradul de conștientizare cu privire la pneumonie. În anul 2019, în țara noastră, 52 de copii au murit din cauza pandemiei.

separator

În 2020, această zi este la cea de a 11-a ediție și are loc în perioada pandemiei COVID-19, fapt ce a cauzat o creștere dramatică a decesele condiționate de pneumonie.

Pneumonia este o boală infecțioasă care provoacă inflamația alveolelor pulmonare (denumiți și „saci respiratori”) a unuia sau a ambilor plămâni. Se estimează că pneumonia este cauzată de virusuri, bacterii și fungi, însă cei mai frecvenți agenți patogeni (în ordine descrescătoare a incidenței infectării) sunt Streptococcus pneumoniae (pneumococ), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și virusul sincițial respirator.

Pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios al adulților și al copiilor, ce a luat viața a peste 2,5 milioane de oameni, inclusiv 672.000 de copii în anul 2019.

Pandemia COVID-19 ar putea adăuga alte 1,9 milioane la numărul total de decese din acest an – fapt ce va contribui la creșterea numărului de decese cauzate de pneumonie cu peste 75%.

Potrvit ANSP, în Republica Moldova pneumonia este o problemă importantă de sănătate publică, caracterizată de indicatori destul de înalți ai morbidității și mortalității, îndeosebi la copiii de până la 5 ani. Astfel, incidența generală a populației prin bolile aparatului respirator a constituit 1487,7 cazuri la 10 mii populație în 2019, față de 1477,7 în 2018, inclusiv 76,6 cazuri de pneumonie la 10 mii populație în anul 2019, față de 81,5 în anul 2018. Printre copiii de până la 17 ani la fel s-a atestat o diminuare a incidenței prin pneumonie: în anul 2019 a constituit 190,1 cazuri la 10 mii populație, față de 220,4 cazuri în 2018 (în cifre absolute respectiv 12.791 în a.2019, față de 14.828 în a. 2018).

Cu regret, din cauza pneumoniei au decedat 35 copii cu vârsta până la 1 an în 2018 și 36 copii în 2019. La copiii cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani s-a înregistrat o creștere a cazurilor de deces în cifre absolute – 49 copii în anul 2019, față de 45 în 2018. În total, pentru grupul de vârstă de 0 – 17 ani în anul 2019 au decedat 52 copii, față de 55 în 2018.

Prevenirea și tratamentul pneumoniei sunt stabilite în Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) nr.3: Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru populația de toate vârstele. Pentru a face față acestor provocări, OMS și UNICEF au elaborat Planul Global de Acțiune Integrat pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei și Diareii (GAPPD) care prevede reducerea deceselor din cauza pneumoniei la mai puțin de 3 copii la 1000 de nou-născuți vii până în 2025.

Pentru a preveni pneumonia este primordial să urmăm un întreg set de practici de sănătate, printre care se numără:

1. Alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni de viață, practică ce poate reduce incidența pneumoniei cu 23%;

2. Nutriția adecvată și echilibrată;

3. Imunizarea împotriva pneumococului, Hib, tusei convulsive și rujeolei.

4. Apa, sanitația și practicile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei;

5. Reducerea poluării aerului diminuează riscul de apariție a pneumoniei severe la copii;

6. Strategiile eficiente, integrate de management al cazurilor, asigură copiilor un diagnostic corect, adecvat și în timp util și respectiv – un tratament optim pentru pneumonie.

Astfel, cu toții avem un rol important în prevenirea și stoparea deceselor provocate de pneumonia infantilă până în anul 2030.

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

14 noiembrie, Farmacia Familiei măsoară gratuit glicemia/P

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia (diabetul zaharat) și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Farmacia Familiei va măsura GRATUIT glicemia. Orice vizitator are posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge pe parcursul zilei de 14 noiembrie (în intervalul orelor 9:00 – 12:00).

Lista filialelor unde se va măsura GRATUIT glicemia:

ADRESE
Chisinau, Albisoara, 4
Chisinau, Cuza Voda, 16
Chisinau, Stefan cel Mare, 148
Chisinau, Stefan cel Mare, 67
Chisinau, Testemitanu, 21
Chisinau, Moscova 20
Chisinau, Mircea cel Batrin 41
FF, fil.Chisinau, Moscovei 5 hyperdita
Chisinau, Calea Iesilor, 2/3
Chisinau, Cuza Voda 44
Chisinau, Miorita 3-5
Chisinau, Bogdan Voievod,1/ C
Chisinau, Ginta Latina, 10
Chisinau, Hristo Botev, 6
Chisinau, Mircea cel Batrin, 10/3
Chisinau, Mircea cel Batrin, 24
Chisinau, Dacia, 23
Chisinau, Stefan cel Mare, 126
Chisinau, Dacia 49/19
Chisinau, Alba Iulia, 184/3
Chisinau, Miorita, 11
Chisinau, Socoleni, 7
Chisinau, Soseaua Hincesti, 60/4(2)
Chisinau, Dacia, 3/3
Chisinau, Traian, 23/1
Chisinau, Alba Iulia, 91
Chisinau, Albisoara, 80/10
Chisinau, Grenoble, 128/2
Chisinau, Grigore Vieru, 21
Chisinau, Igor Vieru, 13/1
Chisinau, Mircea cel Batrin, 4/6
Chisinau, Sarmizegetusa, 35
Chisinau, Tudor Vladimirescu, 10/1
Chisinau, Arborilor, 21
Chisinau, Dacia, 62
Chisinau, Mircea cel Batrin, 3
Chisinau, Moscova, 16
Chisinau, Moscova, 9/5
Chisinau, Stefan cel Mare, 6
Chisinau, Testemitanu, 3 (Kaufland)
Anenii Noi, Concilierii Nationale, 10
Balti, Bulgara, 70 (HD)
Orhei, V. Lupu. 15A
Ungheni, Nationala, 17 (HD)
Cahul, Stefan cel Mare, 24D (HD)

Vrem să te ajutăm să previi această afecțiune, de aceea timp de trei zile, 13 – 14 – 15 noiembrie, am pregătit oferte pentru tine și cei dragi. 

Te așteptăm pe 14 noiembrie în filialele Farmacia Familiei pentru a testa gratuit glicemia!

Beneficiază pînă pe 25.11.24 de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Coronavirus: 1.115 persoane tratate au fost externate astăzi
Articolul anterior
Cercetătorii anunţă un nou test pentru detectarea imunităţii la Covid-19
Articolul următor