Potrivit unui grup de cercetători, infectarea cu noul coronavirus pe stradă la aer curat este aproape imposibilă

Cinci oameni de știință, membri ai Societății Internaționale pentru Cercetarea Aerosolilor (GAeF), subliniază că infectarea cu noul coronavirus se poate produce numai în interior. Este aproape imposibil ca acest lucru să se întâmple în aer liber și în timpul mersului la aer curat – aceste condiții nu duc niciodată la o infectare masivă cu virusul SARS-CoV-2.

În plus, cercetătorii notează critic că purtarea unei măști pe stradă, într-o zonă pietonală, și, în același timp, consumul de cafea cu prietenii sau familia în propriul apartament fără mască nu este o măsură de ansamblu care poate ajuta în lupta împotriva coronavirusului.

Probabilitatea de a contracta coronavirus în aer liber este semnificativ mai mică decât în ​​interior – indiferent dacă vorbim despre versiunea originală a SARS-CoV-2 sau despre variantele sale mutante, sunt de părere cercetătorii.

La urma urmei, un rol decisiv în transmiterea infecției îl joacă așa-numiții aerosoli – mici particule de lichid eliberate de pacient în timpul respirației. În aer curat, acestea încetează să mai fie periculoase, spun specialiștii.

„Acest lucru se datorează circulației active a aerului, datorită căreia aerosolii nu mai sunt concentrați”, explică într-un interviu cu DW Nico Mutters, șeful Institutului de igienă și sănătate publică de la Spitalul Universitar Bonn.

Birgit Vener, care studiază proprietățile aerosolilor la Institutul de cercetare a troposferei Leibniz, este de acord cu Mutters.

Potrivit omului de știință, picăturile de lichid ajunse în aer împreună cu respirația în afara încăperilor închise se usucă mai repede și își pierd saturația.

Poți lua coronavirus pe stradă?

Cu toate acestea, infectarea cu noul coronavirus pe stradă nu poate fi exclusă complet. Acest lucru este posibil atunci când vine vorba despre o mulțime mare de oameni înghesuită într-o zonă limitată.

Deci, distanța socială de un 1,5 metri trebuie respectată în aer curat.

„Dacă nu faceți acest lucru, ci comunicați față în față și, în același timp, vorbiți, cântați sau strigați tare, atunci vă puteți infecta interlocutorul nu prin aer, ci prin picături, ca și cum ați scuipa pe el”, spune virologul Alexander Kekule într-un interviu cu DW.

Trebuie să păstrezi distanța pe stradă?

Din punctul de vedere al unui virolog, distanța socială trebuie păstrată pentru protecție împotriva mutațiilor coronavirusului.

Concluzia este următoarea: ar trebui să vă abțineți de la îmbrățișări și sărutări. Dar în timpul ședințelor obișnuite, când, de exemplu, doar te plimbi lângă o altă persoană, practic nu există pericolul de infectare, explică expertul.

Potrivit unui studiu chinez, doar 1caz de infecție din 7.324 studiate a avut loc în aer liber.

Ce rol joacă vântul în răspândirea virusului?

S-ar putea ca, din cauza vântului, aerosolii expirați într-o companie să fie transmiși participanților dintr-un grup din apropiere?

Potrivit expertului în aerosoli Birgit Vener, nu este nevoie să vă faceți griji.

Probabilitatea ca vântul să transporte aerosoli către un alt grup de oameni într-o concentrație suficientă pentru infectare este practic zero, crede ea.

Gerhard Scheuch este de asemenea de acord cu Venus. „Cu cât vremea este mai vânturoasă, cu atât un nor de aerosoli produs de o persoană se răspândește în zonă”, explică el. În același timp, deoarece temperatura corpului uman este de obicei mai mare decât temperatura aerului, norul de aerosoli pur și simplu se ridică, evaporându-se, subliniază omul de știință. Faptul că vântul nu favorizează infectarea cu noul coronavirus, a demonstrat un studiu al oamenilor de știință iranieni.

Motivul pentru care părul albește odată cu înaintarea în vârstă. Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință au descoperit motivul pentru care părul devine gri odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament care sa modifice celulele pentru a inversa sau opri procesul, scrie New York Post.

Un nou studiu a examinat îndeaproape celulele stem melanocite cunoscute pentru controlul culorii părului. Acestea s-ar putea bloca pe măsura ce părul îmbătrânește și își pierde capacitatea de a se maturiza și de a menține culoarea părului.

Odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce părul devine gri, celule stem melanocitare sau McSCs tind să încetinească rămânând prinse în ceea ce este cunoscut sub numele de bulbul foliculului de păr, ceea ce înseamnă că nu au șansa de a finaliza scopul pentru care au fost create.

Oamenii de știință, conduși de cercetători de la Școala de Medicină Grossman a Universității din New York, au sugerat că, dacă descoperirile lor se adeveresc în cazul oamenilor, ar putea deschide o potențială cale de a inversa sau de a preveni apariția părului cărunt.

„[Acest lucru] contribuie la înțelegerea noastră cu privire la modul în care celulele stem melanocitelor funcționează pentru a colora părul. Noile mecanisme descoperite oferă posibilitatea ca aceeași poziționare fixă ​​a celulelor stem melanocitelor să existe la om. Dacă da, prezintă o cale potențială pentru inversarea sau prevenirea albirii părului la oameni, ajutând celulele blocate să se miște din nou între compartimentele foliculilor de păr în curs de dezvoltare”, a precizat coordonatorul studiului, Qi Sun, un bursier postdoctoral la NYU Langone Health.

În timpul studiului, s-a observat că șoarecii de laborator care aveau părul „îmbătrânit fizic” prin smulgere și recreștere forțată au o concentrație cu 15% mai mare de McSC blocate în acea umflătură a foliculului înainte ca firele de păr să fie smulse.

În iurma intervenției, procentul firelor de păr care nu mai aveau abilități de generare a pigmentului a crescut la aproape 50%.

Cercetătorii au descoperit că McSC-urile trec din starea lor cea mai primitivă de celule stem la următorul stadiu de maturizare, în funcție de locația lor.

Mayumi Ito, cercetător principal al studiului, a declarat: „Pierderea funcției cameleonice a celulelor stem melanocitare ar putea fi responsabilă pentru încărunțirea și pierderea culorii părului”.

sursa

O femeie de 36 de ani, diagnosticată cu o formă severă de pancreatită acută, salvată de medicii moldoveni

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au luptat timp de trei luni și au salvat viața unei paciente, diagnosticată cu o formă severă de pancreatită acută.

Medici moldoveni și ucraineni au efectuat o operație în premieră la  Chișinău | IPN

Femeia de 36 de ani a fost internată la începutul lunii ianuarie și până recent s-a aflat în secția Terapie Intensivă. În perioada în care a fost spitalizată pacienta a suportat zece intervenții chirurgicale și a beneficiat de nouă ședințe de hemodiafiltrare veno-venoasă continuă – procedură care reduce sindromul de răspuns inflamator sistemic și astfel disfuncția organelor.

Potrivit medicilor, pancreatita acută cu evoluție severă reprezintă o provocare a medicinei contemporane, cu letalitate sporită, în cazul pacientei fiind mai mare de 90%.

Personalul medical care a reușit să salveze viața pacientei în stare critică:

  • echipa de Terapie Intensivă – Serghei Șandru, șeful Catedrei Anesteziologie și Reanimatologie Nr.1 „Valeriu Ghereg”, Sergiu Cobîlețchi, șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă, Diana Boleac, șefa Secției Neuroterapie Intensivă;
  • medicii ATI – Olga Gherasim, Natalia Ștefanțov, Ina Voleac, Natalia Cernei, Ivan Cîvîrjic, Nicolae Ignat, Olga Glinschi, Aneta Ermicioi, Victoria Moghîldea, Irina Mihailenco;
  • asistenții ATI – Svetlana Casian, Alexandru Ceban, Qiureshi Muhammad, Antonela Cosciug, Cristina Bejenari, Alexandr Bejenari, Ludmila Gromova, Iuliana Mocanu, Luminița Efros, Veronica Pavelescu, Elena Tinciurina, Cristina Verdeș, Iulian Zaiț, Irina Șalari;
  • echipa chirurgicală – Ion Gagauz, șeful secției Traume Asociate, Oleg Coltuc, medic chirurg, Andrei Vascan, medic rezident chirurg.

„Medicii mi-au spus că dacă mă adresam la timp pentru un control profilactic consecințele pe care le-am suportat puteau fi evitate. Doar după ce treci prin asemenea momente înțelegi că sănătatea este mai presus de toate, iar medicii sunt eroi adevărați. Mulțumesc personalului medical din secția Traume Asociate și secția Terapie Intensivă – datorită profesionalismului și efortului enorm depus astăzi pot să-mi strâng copiii în brațe”, menționează pacienta.

Potrivit Ministerului Sănătății, femeia a beneficiat gratuit de toate serviciile medicale necesare datorită poliței de asigurare, costul acestora fiind de peste un milion de lei.

Primul semn de cancer pe care mulți îl ignoră. Fii atent la asta când urinezi

Cancerele sunt mai puțin cunoscute. Piatra la rinichi doare, calculul urinar trimite pacientul la medic și pacientul cu scapă nediagnosticat, dar în cazul cancerelor pacienții se prezintă mai târziu, nu dau atenție semnelor de alarmă.

Întrebat care ar fi principalul semn de alarmă care ar trebui să trimită pacientul la medic, medicul Adrian Dijmărescu a spus că: „principalul semn de alarmă în patologia malignă, fie că e parenchimatoasă, fie că e urotelială este hematuria, adică sângele în urină”.

„Atunci când un pacient, fie femeie sau bărbat, prezintă acest simptom el trebuie să meargă neapărat la medicul urolog, iar medicul trebuie să examineze acest pacient imagistic, pentru că hematuria poate să apară de la o banală infecție urinară sau un mic calcul, însă poate fi și rezultatul unor tumori uroteliate sau unor tumori de tip carcinom renal avansate”, a declarat Adrian Dijmărescu pentru DC Medical.

Cum îți dai seama dacă ai hematurie. La ce trebuie să fii atent

Poate fi înfricoșător să vezi sânge în urină, însă în multe dintre cazuri, cauza este inofensivă. Dar sângele în urină poate fi, de asemenea, un semn al unei boli grave.

Tratamentul pentru hematurie depinde de cauză.

Sângele din urină poate avea un aspect roz, roșu sau de culoarea închisă. Celulele roșii din sânge determină schimbarea culorii urinei. Este nevoie doar de o cantitate mică de sânge pentru ca urina să devină roșie.

Sângerarea adesea nu este dureroasă, dar dacă în urină trec cheaguri de sânge, asta poate durea.

„În principal, acesta este semnul care îi trimite rapid pe toți pacienții la medic. Faptul că urina se colorează roșu, roșu aprins”, a completat medicul.

Mergeți la medic ori de câte ori urina pare că ar putea avea sânge în ea.

Urina roșie nu este întotdeauna cauzată de celulele roșii din sânge. Unele medicamente pot face ca urina să devină roșie. De asemenea, anumite alimente pot face ca urina să devină roșie, inclusiv sfecla și rubarba.

Poate fi greu de spus dacă o schimbare a culorii urinei este cauzată de sânge. De aceea, este întotdeauna cel mai bine să vă faceți un control.

Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF „Carol Davila” București.

Dr. Dijmărescu are un interes deosebit pentru imagistica hepato-bilio-pancreatică, imagistica oncologică digestivă, imagistica transplantului și imagistica oncologică urologică complexă. Este coautor al unor capitole în cărți de specialitate, prim autor și coautor al mai multor articole științifice publicate în reviste indexate internațional și a urmat mai multe cursuri de formare și perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate, în țări precum: Franța, Italia și Grecia.

Moldova va achiziționa circa 3 milioane de vaccinuri anti-Covid-19
Articolul anterior
Circa 56 de mii de cetățeni moldoveni, care se află ilegal în Rusia, obligați să părăsească țara înainte de 15 iunie
Articolul următor