În această săptămână, Matthew Farrow, primul pacient din lume tratat cu celule stem, a fost, în premieră, prezent în România.
Matthew Farrow este prima persoană din lume care a efectuat un transplant de sânge de cordon ombilical. Procedura a avut loc în 1988, când Matt avea 5 ani. Sora lui mai mică a fost donatorul care i-a salvat viaţa.
Matt s-a născut cu o afecţiune genetică rară numită Anemia Fanconi (AF). Copiii care sunt diagnosticaţi cu AF până la vârsta de 10 ani au adesea afecţiuni la nivelul măduvei osoase şi nu pot supravieţui fără un transplant cu celule stem.
Pentru a se ajunge la reuşita transplantului a fost nevoie de un efort colectiv internaţional: sângele din cordonul ombilical a fost stocat de către omul de ştiinţă american dr. Hal Broxmeyer, transplantul efectuându-se în Franţa la Spitalul Saint-Louis din Paris de către medicul său, dr. Eliane Gluckman.
„La 2 ani şi jumătate, mama a observat că e ceva în neregulă cu mine, iar când am ajuns la medic, aceştia au precizat că voi supravieţui doar până la vârsta de 6 ani. Cu ajutorul transplantului de celule stem, am reuşit să sparg această barieră”, a povestit Matt.
„Transplantul meu a avut loc acum 35 de ani, când medicina nu era atât de avansată. Sunt sigur că acum mult mai mulţi pacienţi vor putea fi trataţi cu succes cu celule stem”, a mai menţionat el.
Matthew şi-a propus să împărtăşească povestea sa pentru a ajuta la creşterea gradului de conştientizare şi înţelegere a beneficiilor medicale în urma recoltării celulelor stem din sângele de cordon ombilical.