În ultima perioadă în rândul publicului, inclusiv din țara noastră, s-a răspândit cu repeziciune ideea potrivit căreia vaccinarea masivă pe vremurile sovietice cu vaccinul BCG, împotriva tuberculozei, ar proteja moldovenii, rușii și alte popoare, de formele grave și decesele cauzate de noul tip de coronavirus. Majoritatea persoanelor care au făcut vaccinul înainte de anii ’90 au un semn în formă de floricică pe brațul stâng.
Datele unui studiu epidemiologic neaprobat, efectuat de câțiva specialiști în osteopatie de la New York Institute of Technology, College of Osteopathic Medicine, au încercat să stabilească corelația dintre politica universală de vaccinare BCG și morbiditatea și mortalitatea reduse pentru Covid-19, în anumite țări, pornind de la realitatea că impactul bolii este diferit în diferite țări.
Ce spun autorii cercetării deocamdată neaprobată:
,,Impactul bolii cu coronavirus este diferit în diferite țări. Aceste diferențe sunt atribuite diferențelor în normele culturale, eforturile de atenuare și infrastructura de sănătate. Aici sugerăm că diferențele naționale în impactul Covid-19 ar putea fi parțial explicate prin diferitele politici naționale privind vaccinarea la copii cu vaccinul anti-tuberculozic Bacillus Calmette-Guerin (BCG). Se pare că vaccinarea BCG oferă o protecție largă împotriva infecțiilor respiratorii”, spun autorii. ,,Am comparat un număr mare de politici de vaccinare împotriva BCG cu morbiditatea și mortalitatea pentru Covid-19. Am constatat că țările fără politici universale de vaccinare împotriva BCG (Italia, Olanda, SUA) au fost mai grav afectate în comparație cu țările cu politici BCG universale și de lungă durată. Țările care au început cu întârziere politica universală a BCG (Iran, 1984) au avut o mortalitate ridicată, în concordanță cu ideea că BCG protejează populația vârstnică vaccinată. Am constatat, de asemenea, că vaccinarea BCG a redus și numărul cazurilor Covid-19 raportate într-o țară. Combinația de morbiditate redusă și mortalitate face ca vaccinarea BCG să fie un instrument potențial nou în lupta împotriva COVID-19”, scriu autorii studiului neoficial.
Printre țările care recomandă vaccinul BCG numai persoanelor expuse unui risc major de contaminare cu acest virus, și care au înregistrat, totodată, un număr mare de cazuri de infectare cu coronavirus, menționăm Italia și SUA. În ceea ce privește țările care au avut politici de vaccinare cu BCG, dar le-au încheiat, se numără: Germania, Spania, Franţa şi Marea Britanie.
Menționăm că, potrivit specialiștilor, eficiența vaccinului BCG împotriva noului tip de coronavirus nu are o explicație științifică chiar dacă microorganismele complet diferite, bacteria Mycobacterium tuberculosis, cunoscută și ca bacilul Koch, și virusul Covid-19, ambele atacă plămânii.
Potrivit OMS, nici vaccinul bronho-pneumococic NU protejează împotriva infecţiei cu noul coronavirus. Acesta este un mit. Pneumoniile pot fi cauzate de diferite categorii de virusuri sau bacterii. Dar pentru noul coronavirus nu s-a dezvoltat, încă, un vaccin.