Prima țară europeană care ar putea oferi femeilor trei zile de „concediu menstrual” pe lună

Proiectul de reformă vine după ce secretarul de stat pentru egalitate și violență de gen din Spania, Ángela Rodríguez, a anunțat în martie că vor fi luate noi măsuri pentru a sprijini sănătatea menstruală și reproductivă, inclusiv concediu medical pentru femeile care se recuperează după un avort. Spania urmează să devină prima țară occidentală care ar garanta trei zile de concediu la locul de muncă pe lună pentru femeile care suferă de dureri menstruale severe.

Pubertatea si prima menstruatie - Cupa menstruala

Planul de reformă, care urmărește să reducă decalajul de gen, urmează să fie aprobat sătămâna viitoare de guvernul spaniol. „Dacă cineva are o boală cu astfel de simptome, se acordă o invaliditate temporară, așa că același lucru ar trebui să se întâmple și cu menstruația, permițând unei femei cu o perioadă foarte dureroasă să stea acasă”, a declarat Rodriguez.

Concediul menstrual este deja oferit în câteva țări non-europene, inclusiv Japonia, Taiwan, Indonezia, Zambia și Coreea de Sud, potrivit The Hill.

Rodriguez a citat un studiu, spunând că peste 50% dintre femei suferă de menstruație dureroasă. Ea a spus că dacă ar fi adugați la această cifră și adolescentții, statistic procentul ar urca la 74%.

„Când problema nu poate fi rezolvată din punct de vedere medical, credem că este foarte sensibil să existe o invaliditate temporară asociată cu această problemă. Este important să clarificăm ce este o perioadă dureroasă; nu vorbim de un ușor disconfort, ci de simptome grave precum diaree, dureri de cap severe, febră…”, a spus Rodriguez.

Propunerea ar ajuta și femeile care au suferit un avort

Rodriguez a spus că dacă avortul este dorit sau involuntar, femeile suportă efectele fizice și psihologice ale procedurii. Reforma ar acorda femeilor „dizabilități temporare” pentru recuperarea și încetarea sarcinii.

„De aceea ni se pare de înțeles să propunem să existe acest concediu atâta timp cât situația se încadrează în cadrul sanitar care se folosește pentru dizabilități temporare, care să permită să fie acasă câteva zile după întreruperea sarcinii. Cred că este de bun simț și că poate ar fi trebuit să existe mult mai devreme”, a spus Rodriguez.

Reformă: școlile să ofere elevelor absorbante gratuite

Pe lângă reforma concediului de muncă, guvernul spaniol ia și măsuri pentru combaterea inegalității în accesul la produsele menstruale. Noua lege ar cere, de asemenea, școlilor să ofere absorbante gratuite.

„Una din patru femei nu poate alege produsele de igienă feminină pe care dorește să le cumpere din motive financiare. De aceea propunem ca acestea să poată fi eliberate gratuit în centrele educaționale și sociale. De asemenea, deoarece aceste produse sunt foarte scumpe, vom propune o cotă de impozitare hiper-redusă.”, a spus Rodriguez. 

sursa

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Pentru prima dată, oamenii de știință au cultivat plante în sol de pe Lună colectat de astronauții de la NASA
Articolul anterior
Președintele Maia Sandu a mers într-o vizită de lucru la Dubăsarii Vechi
Articolul următor