Specialiștii Primăriei Chișinău avertizează cetățenii în contextul creșterii masive a numărului de îmbolnăviri cu infecții virale respiratorii. ,,Situația epidemiologică privind infecțiile respiratorii și cazurile de gripă în municipiul Chișinău este una îngrijorătoare”, anunță Primăria Chișinău, pe pagina oficială de facebook.
În perioada 2-8 ianuarie au fost raportate în capitală 6432 cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii superioare, cu 1628 cazuri mai puține decât săptămâna trecută. Circa 51% dintre cazuri au fost înregistrate la copii.
Cele mai afectate grupe sunt copiii cu vârsta de până la 14 ani.
De asemenea, au fost confirmate 163 cazuri de gripă, dintre care 97 cazuri printre copiii cu vârsta 0-17 ani. Din numărul total de pacienți cu gripă, au fost spitalizați 116 bolnavi, iar 51 bolnavi – primesc tratament în condiții de ambulator, sub supravegherea medicilor de familie, după locul de trai.
Observăm sporirea cazurilor de gripă și a infecțiilor respiratorii.
La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii astăzi erau internați 110 copii pe 100 paturi, dintre care 67 au fost internați cu gripă. Totodată, predomină internările cu infecții respiratorii și varicelă.
La Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 este raportat, la fel, un flux sporit la internări, astăzi fiind spitalizați 125 de copii (până la 3 ani) pe 100 de paturi.
Pentru vaccinarea antigripală, în sezonul 2022-2023 au fost distribuite 47 300 doze de vaccin antigripal. Până la data de 03.01.2023 au fost vaccinate 46 970 persoane, ceea ce constituie 99,3%, din numărul dozelor distribuite.Înregistrăm o situație complicată epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii, dar și o adresabilitate sporită la internări în spitale, dar instituțiile medicale municipale sunt mobilizate în asigurarea asistenței medicale în volum deplin pentru copii și adulți.
Specialiștii recomandă consultația medicului de familie la apariția simptomelor de viroză sau infecții respiratorii, urmarea tratamentelor prescrise, izolarea la domiciliu sau internarea la decizia medicului.
Totodată, se recomandă să evitați spațiile aglomerate, să vă spălați mai des pe mâini, să respectați eticheta tusei și strănutului (în pliul cotului sau în șervețel), să purtați masca de protecție în spațiile aglomerate.