Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Poate avea consecințe moderate până la severe, conducând uneori chiar la deces. Gripa este diferită de o răceală, debutează brusc și violent, în timp ce simptomele răcelii cresc gradual în intensitate.
Perioada de incubație
În gripă, perioada de incubație variază între 1-4 zile. Adulții pot infectă alte persoane încă dinainte de debutul simtomelor (cu 1 zi înainte că simtomele să se manifeste). De obicei, perioada de contagiozitate durează până la 5 – 7 zile de la debutul simptomelor, însă poate depăși o săptămâna în cazul anumitor persoane, în special copii mici (până în 5 ani) și persoane cu un sistem imunitar slăbit.
Debutul brusc al simptomelor
Gripă se caracterizează prin debutul brusc al semnelor și simptomelor, precum febra, dureri musculare, cefalee, stare generală de rău, tușe neproductivă, dureri în gât. În rândul copiilor, gripa este adesea asociată cu durere de urechi, greață și vărsături.
De obicei, gripă trece după 3-7 zile de la debutul simtomelor, însă tusea și starea generală de rău pot persistă chiar mai mult de 2 săptămâni.
Primele semne
Persoanele care au gripă manifestă următoarele simptome:
-Febra de până la 40 de grade sau stare febrilă (frisoane)
-Tuse uscată
-Dureri puternice de cap
-Durere de gât
-Dureri musculare
-Oboseală
-Vărsături și diaree – în cazul anumitor persoane; aceste simptome sunt mai frecvente la copii decât la adulți
Febra se întâlnește la majoritatea persoanelor cu gripă, însă pot există oameni care nu fac febra pe perioada gripei, în special vârstnicii.
Persoanele vulnerabile în față gripei
Gripa poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, anumite persoane sunt mult mai vulnerabile în față gripei și, mai mult, în față complicațiilor severe cauzate de gripă. Vorbim de persoanele în vârstă (peste 65 de ani), persoanele de orice vârstă cu anumite afecțiuni cronice (astm, diabet sau boli de inima), femeile însărcinate și copiii mici (sub 5 ani).
Complicațiile gripei
Majoritatea persoanelor care fac gripă se vindecă relativ repede, de la câteva zile, la mai puțin de două săptămâni. Există însă și persoane care dezvoltă complicații ușoare până la severe, care pot pune viață în pericol, precum:
-Pneumonie virală
-Exacerbare a bolilor cronice preexistente: boli de inima și boli pulmonare
-Pneumonie bacteriană
-Sinuzita
-Otita medie
-Encefalita, meningita
Mergi la medic când simptomele gripei devin îngrijorătoare!
Simptome alarmante la copii care necesită consult de urgență:
-Respirație rapidă sau probleme de respirație
-Piele de culoare albăstruie
-Consumul insuficient de lichide
-Nu se trezesc sau nu interacționează cu alții
-Irascibilitate – copilul nu suportă nici să fie ținut în brațe
-Febra este însoțită de o erupție cutanata
Bebeluși
La sugar, în plus față de semnele alarmante de mai sus, mergi imediat la medic când acesta:
-Nu poate mânca
-Are probleme de respirație
-Nu are lacrimi când plânge
-Udă mult mai puține scutece decât în mod normal
Simptome alarmante la adulți:
-Dificultate în respirație și lipsa de aer
-Durere sau presiune în piept sau abdomen
-Amețeală bruscă, imposibilitatea de a sta pe picioare, vorbire lentă, incoerentă, fotofobie (pacientul închide ochii la lumina puternică)
-Confuzie
-Vărsături severe sau persistente
-Convulsii
Specific pentru gripă: După o perioada în care simptomele gripei au părut că s-au ameliorat, acestea pot reapărea, însă mult mai intense (cum ar fi febra și tusea).
Spre deosebire de virusul gripal de tip A, cel de tip B se găsește doar la oameni și de obicei cauzează o reacție mai puțin gravă la nivelul organismului. Virusurile tip B nu sunt clasificate prin subtip și nu cauzează pandemii (epidemii în mai multe țări odată, la nivelul întregului glob). Virusurile gripale de tip A duc mai frecvent la complicații și decese.