Primul document care va reduce riscurile și expunerea populaţiei la câmpurile electromagnetice

Expunerea populaţiei la câmpurile electromagnetice (CEM), cu frecvența de la 0 Hz la 300 GHz, va fi limitată de un Regulament sanitar, aprobat de Executiv. Acesta este primul document care va reglementa domeniul, pentru a reduce riscurile asociate și a proteja grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii și persoanele cu afecțiuni medicale, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă.

Documentul include recomandări pentru proiectarea locuințelor și a locurilor de muncă, în vederea minimizării expunerii la CEM și protejarea sănătății publice. De asemenea, sunt enumerate practici, precum utilizarea moderată a dispozitivelor mobile, pentru a reduce expunerea personală.

Prevederile Regulamentului sunt obligatorii la proiectarea, construirea, instalarea stațiilor de radiocomunicații, precum şi la reconstruirea, reinstalarea şi modernizarea acestora. În același timp, documentul nu va fi aplicat în cazul câmpurilor electromagnetice emise de echipamentele de diagnostic și tratament.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației vor fi responsabile pentru implementarea noilor prevederi care vor contribui la crearea unor dispozitive mai sigure și mai eficiente din punct de vedere energetic și la promovarea cercetării în domeniul tehnologiilor de reducere a emisiilor de CEM.

Rezultate semnificative și o piele mai sănătoasă la finalul campaniei „Piele fără acnee – o vară de transformare”/P

Farmacia Familiei, în parteneriat cu La Roche-Posay și Bioderma, a desfășurat campania „Piele fără acnee – o vară de transformare”, dedicată tinerilor care se confruntă cu probleme de acnee. Obiectivul campaniei a fost de a sprijini participanții în îmbunătățirea sănătății pielii, prin oferirea de consultații dermatologice personalizate și recomandări de produse dermatocosmetice de înaltă calitate.

Pe parcursul celor 5 luni, 11 studenți selectați au beneficiat de consultații gratuite cu dermatologi și cosmetologi, care au identificat nevoile specifice ale fiecărui participant și au recomandat soluții adaptate tenului sensibil și predispus la acnee.

Produsele La Roche-Posay și Bioderma, recunoscute pentru formulele lor blânde și eficiente, au fost alese special pentru a combate inflamațiile și leziunile acneice și pentru a reda echilibrul pielii.

Rezultate semnificative și o piele mai sănătoasă

S-a constatat la participanți reducerea vizibilă a inflamațiilor, îmbunătățirea aspectului pielii. Mai mult, voluntarii – participanți în proiect au dobândit cunoștințe și deprinderi valoroase despre îngrijirea corectă a tenului. Aceste rezultate confirmă faptul că o îngrijire adaptată și consultarea unui specialist la timp pot preveni și controla eficient acneea.

De ce să alegi Farmacia Familiei pentru sănătatea pielii tale?

Farmacia Familiei își propune să fie alături de tinerii care își doresc o piele mai sănătoasă și mai frumoasă, oferind consultații și produse de încredere, recomandate de dermatologi. Suntem mândri să contribuim la creșterea încrederii în sine a tinerilor prin soluții inovatoare și campanii de impact.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

O proteină nou descoperită poate stopa deteriorarea ADN-ului

Cercetătorii de la Western University au descoperit o proteină ce are capacitatea nemaivăzută de a opri deteriorarea ADN-ului, scrie hop.ro.

Numită DdrC (DNA Damage Repair Protein C), aceasta a fost găsită într-o bacterie destul de comună, numită Deinococcus radiodurans, ce poate supraviețui afecțiunilor care dăunează ADN-ului.

Fiecare celulă are un mecanism de reparare a ADN-ului pentru a remedia daunele, dar această proteină unică ajută celula să refacă sute de fragmente ADN rupte într-un genom coerent, spun cercetătorii.

Aceștia au folosit o Sursă de Lumină Canadiană pentru a determina forma 3D a proteinei, după care au încercat să reproducă procesul, pentru a înțelege mai bine “superputerea” sa de a neutraliza deteriorarea ADN-ului.

Din câte se pare, DdrC caută rupturi de-a lungul ADN-ului și, când detectează una, se închide asemenea unei capcane de șoareci.

Teoretic, această genă ar putea fi introdusă în orice organism – plante, animale, oameni – și ar trebui să crească eficiența de reparare a ADN-ului celulelor acelui organism

Fiecare nou-născut din țara noastră beneficiază de verificarea auzului prin screening audiologic

Începând cu anul 2024, fiecare nou-născut din țara noastră beneficiază de verificarea auzului prin screening audiologic, care permite depistarea precoce a afecțiunilor auditive și prevenirea cazurilor de surditate. Este o investigație absolut gratuită, accesibilă în fiecare maternitate din țară, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest scop, Ministerul Sănătății a distribuit 40 de echipamente de screening audiologic neonatal în toate centrele perinatale, cu sprijinul UNICEF și finanțare din partea Guvernului Japoniei.

ULTIMA ORĂ! Accident de groază la Codreanca: cinci oameni au ars de vii
Articolul anterior
Festivalul Tezaur Național și-a pus scop să încingă o uriașă Horă a Națiunii care să intre în Cartea Recordurilor
Articolul următor