În contextul războiului din țara vecină, cunoscutul medic pediatru Eugen Komarovsky aduce câteva sfaturi importante. Există posibilitatea ca rachetele sau alte proiectile să nimerească și în stațiile nucleare de pe teritoriul unde se duc luptele. În acest caz poate izbucni pericolul de contaminare radioactivă a mediului înconjurător.
Când iodul radioactiv este eliminat de instalațiile de energie nucleară, pătrunde în corpul uman prin inhalație sau ingestie. 10-30% din toată cantitatea va fi captată de către glanda tiroidă în decurs de 24 ore. Restul cantității de iod radioactiv va fi eliminat prin rinichi în urină.
În rezultatul expunerii la această radiație se poate declanșa cancerul de glandă tiroidă dar și alte probleme în decurs de 4 ani până la câteva zeci de ani chiar.
În pericol de contaminare radioactivă trebuie de administrat un preparat destul de simplu, dar care poate preveni efectele negative asupra tiroidei – iodul stabil, sub forma iodurii de potasiu.
Preparatul trebuie să fie administrat în primele minute – maxim primele ore de la declanșarea alertei de accident nuclear. În trusa de prim ajutor trebuie să avem tablete de iodură de potasiu de 250 mg – doza profilactică în radiații.
În farmaciile de la noi se găsesc sub numele de Iodomarin – doza de iod în acest preparat este de 200 mg.
Persoana cu vârsta >2 ani trebuie să primească 125mg de iod, sau 1⁄2 de tabletă.
Copiii < 2 ani – 40 mg de iod sau aproximativ 1⁄6 tabletă.
Important! Administrarea dozei profilactice de iod se face o singură dată. În doză unică!
Efectul protector al dozei unice durează 24 de ore. În cazul persistenţei pericolului pătrunderii iodului radioactiv prin inhalare, se permite administrarea repetată a dozei anumitor grupe de populaţie. Aceasta nu este recomandabilă
pentru nou-născuţi, gravide şi femeile care alăptează.
Pentru populaţia zonei supuse pericolului această regulă intră în vigoare doar după informarea oficială despre necesitatea efectuării profilaxiei cu iod.
Pentru protecţia promptă a populaţiei, institutiile curativ-profilactice creează stocuri de tablete de kaliu iodid, reieşind din necesităţile populaţiei deservite pentru 7 zile. O parte din stoc trebuie repartizată în şcoli, spitale, farmacii, sectoare de poliţie şi în punctele de protecţie civilă. În lipsa kaliului iodid, în scopul profilaxiei de urgenţă se poate folosi
soluţie lugol.
Pentru maturi şi adolescenţii peste 14 ani se recomandă 22 picături cu 100 ml lapte sau apă; pentru copiii de 5-14 ani – 10 picături; pentru cei sub 5 ani nu se recomandă administrarea internă, se fac aplicaţii pe piele.
Administrarea dozelor mari de kaliu iodid, pe lângă blocarea funcţiei tiroidiene, se poate asocia cu unele efecte adverse toxice din partea tractului gastrointestinal (vomă, dureri abdominale, diaree), cu apariţia erupţiilor cutanate, a cefaleei, dispneei, reacţiilor alergice de tipul edemului Quincke. Contraindicaţii pentru administrarea acestui preparat sunt
afecţiunile glandei tiroide, în special complicate cu patologia cardiacă la vârstnici, hipersensibilitatea la iod, dermatita herpetiformă. Persoanele cu aceste afecțiuni trebuie informate despre posibilitatea administrării preparatelor alternative – percloratului de potasiu – şi urmează să beneficieze de consultația endocrinologului.
Importanţa efectuării prompte a profilaxiei cu iod este confirmată de analiza consecinţelor accidentului de la Cernobâl, înregistrate în Polonia, ţară în care s-a iniţiat profilaxia în masă imediat după izbucnirea catastrofei. Doză unică în formă de soluţie Lugol au primit 10 milioane de copii. Consultă medicul tău pentru a obține mai multe informații!