Reprezentant OMS: diagnosticul Covid-19 poate fi stabilit fără efectuarea unui test

În țările Uniunii Europene, acolo unde coronavirusul afectează zeci de mii de oameni, diagnosticul Covid-19 poate fi stabilit pe baza criteriilor clinice și epidemiologice, fără testare de laborator. Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu, în Franța, atunci când la un moment dat autoritățile nu mai aveau teste de diagnostic și tot mai mulți oameni se îmbolnăveau, iar cazurile trebuiau raportate la zi.

separator

Recomandările au fost emise chiar de Organizația Mondială a Sănătății. Ideea este că virusul Covid-19 are semne clinice atât de specifice încât, cu certitudine, diagnosticul poate fi stabilit de către medicul de familie, doar clinic, fără testare de laborator, așa cum se întâmplă adesea în caz de gripă.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, Stela Gheorghiță, a venit cu unele precizări.

Potrivit specialistei, Covid-19 poate fi diagnosticat și fără efectuarea unui test de laborator.

,,Absolut toate țările lumii, 213 state, unde a fost depistat Covid-19, raportează aceste date în baza definițiilor de caz, care sunt elaborate după trei criterii: principiul clinic, epidemiologic și de la laborator.

În Republica Moldova definiția de caz este ajustată la normele OMS. Avem cazuri suspecte, cazuri probabile – când criteriul clinic și epidemiologic sunt existente și din anumite motive nu s-a făcut investigația de laborator și avem cazuri confirmate de laborator prin intermediul unui test.

Republica Moldova, ca și alte state, pe parcurs a 48 de ore trebuie să raporteze la OMS și să țină evidență strictă la nivel de țară: cazurile de laborator și cele confirmate clinic-epidemiologic de medicul de familie”, a explicat Stela Gheorghiță, potrivit noi.md.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până astăzi, în Moldova au fost înregistrate 135 de cazuri, confirmate în baza criteriilor clinico-epidemiologice de către medicii de familie. Chiar dacă nu au fost testați, cei 135 de pacienți au Covid-19, se află la regim de autoizolare și prezintă risc de infectare pentru cei din jur.

Alte 1.799 cazuri de Covid-19 au fost confirmate de laborator.

Examenele pentru clasele a 4-a și a 9-a ar putea fi anulate
Articolul anterior
Atenție! Recomandările Poliției pentru cetățeni, în perioada sărbătorilor pascale
Articolul următor
Alte articole interesante