Șansă la viață pentru pacienții cu cancer pancreatic! A fost descoperit un nou tratament

Un nou tratament pentru cancerul pancreatic. Adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC) se dovedește a fi cea mai frecventă și temută formă de cancer pancreatic, având o rată de supraviețuire de doar 13% după cinci ani. Acesta constituie a treia cauză principală de deces prin cancer, scrie doctorulzilei.ro

Recent, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Amherst din Massachusetts (UMass) au realizat un experiment pe șoareci care ar putea marca o schimbare semnificativă în tratamentul acestui cancer agresiv. Studiul lor, publicat miercuri în revista ”Science Translational Medicine”, evidențiază un sistem inovator de livrare a medicamentelor utilizând nanoparticule pentru a stimula o cale imunitară și a combina aceasta cu agenți care vizează direct tumorile.

Un aspect crucial în lupta împotriva PDAC este micro-mediul tumorii, care este caracterizat printr-un țesut dens ce formează o barieră în jurul tumorii. Această barieră inhibă formarea vaselor de sânge necesare și blochează infiltrarea celulelor imunitare.

„Livrarea medicamentelor în acest micro-mediu dens este extrem de provocatoare din cauza structurii tumorii care limitează accesul terapeutic”, a explicat Prabhani Atukorale, profesor asistent de inginerie biomedicală la UMass Amherst și unul dintre autorii principali ai studiului, într-un comunicat al universității.

Atukorale a adăugat că acest mediu tumorii împiedică și activarea celulelor imunitare și pătrunderea lor în tumori. „PDAC nu răspunde bine la majoritatea tratamentelor tradiționale, inclusiv chimioterapia și imunoterapia, care au reprezentat progrese semnificative în tratamentul cancerului în ultimii zece ani”, a completat Marcus Ruscetti, profesor asistent de biologie moleculară, celulară și a cancerului la UMass și co-autor al studiului.

În cercetările anterioare, echipa a descoperit că două medicamente, trametinib (un inhibitor MEK) și palbociclib (un inhibitor CDK4/6), pot promova dezvoltarea vaselor de sânge și îmbunătăți livrarea celulelor T și a chimioterapiei în tumori. Cu toate acestea, cancerul reușește să „înșele” sistemul imunitar, făcându-l să considere tumora ca o colecție normală de celule, ceea ce împiedică eliminarea efectivă a cancerului.

Pentru a depăși această provocare, cercetătorii au implementat o tehnică inovatoare, utilizând calea de stimulare a genelor interferonului (STING), care ajută sistemul imunitar să recunoască infecțiile virale. „Dacă putem induce sistemul imunitar să perceapă o infecție virală, putem activa un răspuns imunitar robust împotriva tumorii”, a explicat prof. Atukorale.

În plus, echipa a explorat activarea căii TRL4 pentru a amplifica efectele STING. Utilizând agoniștii, care sunt substanțe chimice ce declanșează răspunsuri biologice, cercetătorii au încercat să îmbunătățească livrarea acestora în micro-mediul tumorii, o sarcină dificilă.

Soluția propusă de cercetători a fost encapsularea agoniștilor STING și TRL4 într-un design nou de nanoparticule pe bază de lipide. Acest design nu doar că permite livrarea eficientă a agoniștilor în micro-mediul tumoral, dar și combină acești agenți într-un mod care ar fi fost imposibil în afara nanoparticulelor, având în vedere că aceștia nu se amestecă bine între ei. „Folosim materiale biocompatibile, pe bază de lipide, pentru a encapsula medicamentele care funcționează împreună și care, în mod normal, nu se amestecă bine”, a detaliat prof. Atukorale.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Consumul cărnii de pui. Pro și contra
Articolul anterior
Se cere limită de alcool la bordul avioanelor și în aeroporturi
Articolul următor