Lucrătorii medicali din cadrul laboratoarelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Bălți și Cahul vor fi instruiți pentru diagnosticarea eficientă a variantelor SARS CoV-2 în baza instrucțiunilor elaborate de Organizația Mondială a Sănătății.
În acest scop, Grupul de experți în sănătate cu reacție rapidă (SEEG) format din șapte specialiști din instituții germane de renume, Institutul Bernhard Nocht, Charité Berlin, Institutul Friedrich Löffler și Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), au sosit în Republica Moldova și urmează să desfășoare o misiune de instruire pe parcursul a două săptămâni. Aceștia au desfășurat primele sesiuni de instruiri împreună cu experta OMS din cadrul Biroului Regional OMS pentru Europa, profesorul Golubinka Boshevska.
Scopul misiunii este de a contribui la crearea capacităților de diagnostic PCR în mai multe regiuni ale țării. Pe lângă suportul tehnic, Germania vine și cu o donație semnificativă de 100.000 de reagenți de testare PCR și 50.000 de truse de extracție ARN, reagenți de calibrare, dar și alte materiale de laborator, în sumă de circa 415.000 de euro.
În cadrul evenimentului de recepționare a donației, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a mulțumit partenerilor din Germania pentru suportul oferit de la începutul pandemiei.
„Mulțumim autorităților din Germania pentru sprijinul demonstrat pe parcursul pandemiei. Odată cu apariția noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 care sunt mai periculoase și contagioase e foarte important să echipăm laboratoarele noastre, să instruim lucrătorii pentru a face față tuturor necesităților în această criză de sănătate. Suntem recunoscători experților care se vor afla în această misiune, dar și pentru echipamentele donate care au o importanță majoră pentru susținerea sistemului de sănătate”, a menționat Ala Nemerenco.
Precizăm că cele trei laboratoare regionale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Bălți, Chișinău și Cahul au fost dotate cu echipamente auxiliare şi consumabile pentru continuarea și extinderea activităților de diagnostic a SARS-CoV-2 cu suportul OMS, Uniunii Europene, USAID și SDC. Potrivit specialiștilor, echipamentele auxiliare şi consumabilele donate au sporit capacitatea de procesare a probelor colectate: până la 800 de teste zilnic efectuate în laboratorului central din Chișinău și câte 300 în laboratoarele din Bălți și Cahul.
De la începutul pandemiei COVID-19, Guvernul Republicii Federale Germania a donat sistemului de sănătate din Republica Moldova 100 ventilatoare pulmonare, 900 pulsoximetre, 4.000.000 de măști, 7.000.000 măști chirurgicale, 500.000 mănuși de unică folosință, 500.000 ochelari de protecție, 100.000 costume de protecție cu efect antiseptic, 50.000 costume de protecție și 6.500 de combinezoane de unică folosință. Donațiile însumează o valoare de circa 244.354.640 de lei.