Potrivit studiilor știintifice, în confortul căminului există o mulțime de pericole care ne pot afecta sănatatea, de la microbii prezenți pe suprafața buretelui de bucătărie, ploșnițele din saltele și până la recipientele în care păstram condimentele.
Numai în Marea Britanie, aproximativ 12 milioane de persoane au fost afectate de alergii provocate de acarienii din casă, arată National Health Service într-un raport publicat de Allergy UK despre ceea ce britanicii numesc „febra casei”, care se manifestă prin reprize de strănut și ochi iritați. Același studiu a identificat câteva dintre motivele pentru care locuințele britanicilor sunt responsabile de aceste efecte, printre acestea numărându-se: acarienii, chimicalele, animalele de companie și mucegaiul. Nici românii nu sunt feriți de alergii, un raport arătând că 12 procente din populația țării suferă de o formă de alergie.Iată care sunt obiectele din casa ta care îți pot provoca alergii:
Jurnaliștii britanici de la Mirror au publicat o listă cu cele mai comune obiecte din casa fiecărei persoane care pot fi de vină pentru reacțiile alergice extrem de deranjante.
1. Sprayul de cameră
Este una dintre cele mai comune cauze care provoacă alergii în locuință, manifestându-se prin atacuri de astm. Atâta timp cât ții curat în locuință, nu fumezi în interior și lași camera să se aerisească, nu vei avea nevoie de un astfel de spray. Dacă dorești, poți folosi puțină apă caldă, cu bicarbonat de sodiu și suc de lămâie, pentru ca locuința ta să miroasă plăcut fără să existe riscuri pentru tine.
2. Aspiratorul
Și pentru că am adus vorba despre curățenie, trebuie să știi că aspiratorul poate fi una dintre principalele surse de alergii din locuința ta. Și acest lucru se întâmplă din cauză că nu toate sunt capabile să absoarbă în totalitate particulele de praf din locuință. Pentru a evita aceste probleme și pentru o curățenie mai ușoară și mai eficientă, folosește un aspirator cu spalare, care elimină până la 99% dintre bacterii și este certificat pentru a putea fi utilizat de către persoanele cu alergii, datorită încapsulării murdăriei și prafului, alergenii fiind capturați în apă, o soluție excelentă și pentru cei care au animale în casă, o altă potențială cauză pentru reacțiile alergice.
3. Lenjeria de pat
Patul, lenjeria de pat și pernele reprezintă mediul perfect pentru dezvoltarea acarienilor, din cauză că se pot hrăni cu ușurință cu celulele pielii și au parte de căldură și umiditate. Acarienii sunt invizibili pentru ochiul uman, însă sunt responsabili pentru multe dintre alergiile provocate în casă. Pentru a-i putea elimina, fie și parțial, poți folosi huse speciale antibacteriene pentru pat și perne, trebuie să-ți speli lenjeria în fiecare săptămână la este 60 de grade Celsius, iar salteaua trebuie schimbată la 10 ani. Ar fi recomandat ca pernele să fie înlocuite la 12 luni.
4. Pereții
Mucegaiul se dezvoltă pe pereții din casele în care ventilația este foarte slabă, iar umiditatea e crescută. De aceea e important ca zilnic să aerisești camerele, iar baia și bucătăria să aibă sisteme de ventilație speciale, aburul fiind unul dintre cauzele apariției mucegaiului din locuință.
5. Jucăriile de pluș
La fel ca în cazul așternuturilor și pernelor, și jucăriile de pluș sunt preferate de acarieni. Nelipsite din casele în care copiii sunt prezenți, acestea trebuie spălate la un interval regulat, la temperaturi ridicate, de 60 grade. Ocazional, eventual la fiecare lună, le poți pune în pungi de plastic și plasa în congelator pentru 12 ore, iar apoi să le speli la o temperatură scăzută.
6. Florile
Plantele și florile din casă produc polen, iar acesta poate fi o sursă a alergiilor. Te poți bucura totuși de flori în casă, fără să ai această grijă. Plante și flori de interior precum azaleele, irisii, narcisele, begoniile, feriga Boston sau palmierul Areca te vor feri de alergii.