Vremea rece te găseşte, ca de obicei, nepregătită pentru tot ce înseamnă vânt, răceală şi disconfort. Cu toate acestea, există un aspect care te poate linişti – poţi reveni la şedinţele de saună care, este lucru ştiut, sunt făcătoare de minuni, deoarece relaxează, dezintoxifică şi te ajută să slăbeşti, la fel ca şi un masaj anticelulitic. Doar că nu tot ce luceşte e aur şi nu tot ce e bun pentru unii, poate însemna sănătate pentru alţii.
Medicii cardiologi vin să dezmintă mitul, precum că sauna ar fi „farmacia săracului”.
De la dilatarea vaselor, starea generată de temperaturile înalte, se agravează problemele de sănătate ale celor care suferă de tulburări cardiovasculare, celor ce au suferit un ictus cerebral şi lista mai poate continua.
Ai grijă!
În cazul în care ai mai multe kilograme în plus sau eşti diabetică, sauna înseamnă pentru tine un pericol. Aceeaşi situaţie este şi atunci când suferi de infecţii virale sau ai o boală inflamatorie.
Temperaturile ridicate îi pot afecta pe reprezentanţii sexului puternic , în special, pe cei care au probleme de sterilitate. Ei trebuie să evite sauna.
Sunt contraindicate băuturile alcoolice, care dilată vasele capilare şi scad tensiunea arterială.
Şi totuşi, sauna are drept la existenţă!
Finlandezii au scos în lume această cultură. Pentru ei căsuţele din lemn, ce au cuptoraşe, sunt sacre. Aburii de aer cald accelerează organismul, purifică pielea şi elimină toate toxinele prin transpiraţie.
În cazul, în care nu suporţi temperaturile înalte, ai o alternativă: sauna pe aburi cu temperaturi mai puţin ridicate şi sauna cu raze infraroşii. Ultima aduce mai multe beneficii fiind utilizată în cosmetologie, precum şi în tratarea unor afecţiuni cum ar fi reumatismul.
În cazul, în care suferi de afecţiuni pulmonare, pledează pentru sauna turcească. Aceasta curăţă căile respiratorii în profunzime. Mediul umed facilitează secreţia, de aceea pentru pacienţii astmatici este extrem de benefică.
Purifică-ţi organismul, dar fă-o cu bună ştiinţă!
Text: Olga Chirică