Screeningul cancerului colorectal prin testarea iFOB continuă! Cancerul colorectal poate fi prevenit

Institutul Oncologic, în comun  cu  Ministerul Sănătății, Compania Naţională de Asigurări în Medicină și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, continuă să desfășoare procesul de pilotare a screeningului cancerului colorectal prin testarea iFOB și campania de promovare a screeningului cancerului colorectal. 

4 regiuni ale țării sunt implicate în proiectul pilot. În ultimele 6 luni, 9 200 de teste iFOB au fost repartizate instituțiilor de asistență medicală primară, din aceste regiuni: Călărași, municipiile Cahul, Bălți și Chișinău, anume la Asociația Medico-Teritorială Botanica. Astfel, persoanele care se consideră sănătoase din aceste regiuni, cu vârste cuprinse între 50 și 55 de ani, beneficiază de teste iFOB, test ce se recepționează de la medicul de familie, se efectuează la domiciliu și care are drept scop depistarea stărilor precanceroase de la nivelul colonului și rectului.

Totodată, în această perioadă este desfășurată o campanie de informare a populației țării cu privire la factorii de risc care duc la apariția cancerului colorectal, metodele de screening și importanța lor pentru prevenirea cancerului colorectal. Prin acest proiect se dorește sporirea interesului populației pentru verificarea sănătății tranzitului intestinal, a prevenirii cancerului colorectal și cunoașterii semnelor de alarmă care indică o problemă medicală la nivel de colon și rect. 

De asemenea, au loc instruiri pentru medicii de familie, asistenții medicali ai medicilor de familie, pentru specialiștii în endoscopie și oncologii din cele patru regiuni pilot cu privire la metodele și etapele de screening, inclusiv despre testarea iFOB. 

Totodată, a fost elaborat un spot despre screeningul cancerului colorectal, un ghid video despre modul în care se efectuează corect testul iFOB, etapă cu etapă și alte materiale informative pentru populația generală și pentru lucrătorii medicali. 

Cancerul colorectal este una din cele mai răspândite maladii oncologice din lume. Anual, pe glob sunt înregistrate peste 1,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal şi circa 700 de mii de decese din această cauză. În Republica Moldova, conform datelor epidemiologice din ultimii ani, morbiditatea şi mortalitatea prin cancer colorectal înregistrează o continuă ascensiune. În anul 2021 mortalitatea a atins numărul de 893 cazuri, iar în 2022 au fost înregistrate 1 291 cazurilor noi înregistrate în 2022 a constituit 1 291 cazuri, cu o valoare a indicelui mortalității de circa 34%. 

Procesul de pilotare a screeningului cancerului colorectal prin testarea iFOB și campania de promovare a screeningului cancerului colorectal este prevăzută în Programul Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025 și al Standardului Național al Procedurilor Operaționale privind Screeningul cancerului colorectal. Are drept scop depistarea activă a patologiilor oncologice colorectale la persoanele asimptomatice, inclusiv la cele cu risc sporit de a dezvolta aceste patologii. 

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Diplomatul și fostul deputat Mihail Camerzan s-a stins din viață
Articolul anterior
Un moldovean și un român morți într-un accident în Portugalia! Șapte conaționali, răniți printre cele 10 victime
Articolul următor