Scrisoare deschisă de la medicul de familie pentru pacientul său suspect de Covid-19

Ce vrea medicul tău de familie să știi despre Covid. Care sunt pașii recomandați dacă bănuiești că ai fost infectat și ce să faci dacă ai fost confirmat pozitiv.

În plină pandemie simți că nu mai știi ce ai de făcut? Tocmai de aceea, primești aceste sfaturi de la medicul de familie.

Recomandări pentru pacienții bolnavi/contacți Covid-19

,,Dragă pacient, în aceste momente dificile, în vârtejul pandemiei COVID-19, este în interesul nostru, al tău și al meu, să facem ce este mai sigur, mai bine pentru toți. Voi răspunde în cele ce urmează la câteva întrebări importante pentru tine:

Ce trebuie să fac dacă am semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care am auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19?

  • Să ramâi acasă și să contactezi Medicul de Familie sau 112. Cu medicul de familie vei discuta despre ce te supără și împreună veți decide dacă vă veți întâlni, dacă vei rămâne acasă pentru tratament sau dacă este nevoie de testare pentru COVID-19.
  • Vei fi testat dacă este necesar de o echipă specializată.

Te vei deplasa cu ambulanța către unitatea medicală abilitată. NU folosi în acest scop mijIoace de transport proprii sau în comun!

Ce trebuie să fac dacă am fost confirmat pozitiv și am ales să rămân la domiciliu?

Te izolezi de restul familiei, reduci cât mai mult interacțiunea cu persoanele din jurul tău, porți masca atunci când ieși din zona de izolare.

Dacă este posibil, vei folosi singur o cameră și o baie.

Atunci când condițiile nu îți permit, încearcă măcar să dormi separat, să utilizezi continuu masca și să dezinfectezi toate obiectele de folosință comună după ce Ie atingi.

Vei anunța medicul de familie pentru a fi luat în evidență. Vei discuta zilnic despre starea ta de sănătate cu medicul tău de familie prin consultații la distanță (telefon, internet).

Ce fac dacă pe parcursul izolării starea mea de sănătate se agravează brusc?

  • Vei apela urgent serviciul 112.

Ce trebuie să știe persoanele sănătoase, familia, carantinate în aceeași locuință sau cei declarați contacți direcți?

Cei care aleg să rămână împreună cu tine vor primi o decizie de carantinare pentru întreaga perioadă cât tu ești persoana izolată pentru COVID-19.

Vor respecta strict distanțarea față de tine pentru a reduce riscul de îmboInăvire deoarece, mai ales în primele zile de boală, ești mai contagios.

Îți vor urmări atent starea de sănătate pentru a depista repede eventualele semne de boală.

Vor contacta serviciul 112 sau medicul de familie dacă apar semnele unei boli respiratorii sau alte semne care pot fi caracteristice pentru COVID-19.

Contactul direct este persoana apropiată de bolnavul COVID 19 (ați locuit împreună sau ați muncit împreună. Cei care, la rândul lor au venit în contact doar cu o persoană declarată ca fiind „contact direct”, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinați, chiar dacă locuiesc la aceeași adresă sau sunt colegi de muncă sau școală cu aceştia.

Când trebuie să mă retestez după ce am fost diagnosticat?

Conform regIementăriIor în vigoare, NU este necesară retestarea.

Indiferent de rezultatele unui alt test, persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă la încheierea celor 14 zile de izolare, dacă nu prezintă simptome.

Când și cum mă pot reîntoarce la muncă/școală?

Te poți reîntoarce la activitatea anterioară după 14 zile, dacă nu mai prezinți simptome, fără a fi necesar un test pentru aceasta.

Vei respecta în continuare toate regulile de protecție (obligatoriu cu mască în primele zece zile).

sursa

Cel mai bun remediu natural împotriva infecțiilor respiratorii și stimulent pentru imunitate
Articolul anterior
Un medic de la Soroca, răpus de Coronavirus
Articolul următor
Alte articole interesante