Se pot transmite cariile prin sărut?

Există boli molipsitoare, care se transmit prin aer și salivă, dar sigur nu te-ai gândit că şi cariile pot fi contagioase. „Cariile sunt 100% molipsitoare, de aceea multe gesturi pe care le facem instinctiv ar trebui evaluate şi unele chiar înlăturate din obiceiurile noastre frecvente”, avertizează Dr. Lorelei Nassar, stomatolog din București.

Ce provoacă apariţia cariei?

Caria dentară este o boală infecţioasă caracterizată prin dizolvarea progresivă a ţesuturilor dure ale dinţilor, ca urmare a producţiei de metaboliţi ai acidului coroziv de către unele bacterii care populează cavitatea bucală.

„Ceea ce produce caria dentară sunt grupe specific de microbi, parte dintre ei se află natural în gura fiecăruia dintre noi într-un echilibru prestabilit, care însă se poate modifica oricând. Iar altă parte dintre aceşti microbi sunt patogeni periculoşi şi pot trece prin salivă de la o persoană la alta, şi chiar de la un dinte la altul.”, adaugă dr. Nassar.

Există un mediu favorabil? Da, se pare că există! Pentru ca microorganismele să prindă rădăcini, trebuie să găsească un mediu favorabil. În special, smalţul trebuie să fie uşor erodat, proces favorizat de aportul de zaharuri care, provocând aciditate în gură, afectează stratul cel mai superficial al dinţilor.

De asemenea, este necesar să se ia în considerare faptul că flora bacteriană a cavităţii bucale nu este niciodată aceeaşi între un individ şi altul, fiind puternic influenţată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei bucale şi de factorii ereditari.

Caria este cauzată de bacterii din diferite specii (cele mai frecvente fiind Streptococcus mutans) care, la fel ca toate celelalte bacterii, pot fi transmise de la o persoană la alta.

„Este foarte obişnuit în cazul copiilor, deosebit de vulnerabili la atacul acestor microorganisme, ca aceştia să ia cariile dentare de la mamă, de exemplu dacă foloseşte aceeaşi lingură cu bebeluşul pentru a mânca sau dacă mama îşi pune suzeta în gură pentru a o ,,curăţa”.

De aceea, gestul mamei nu este igienic şi contaminează guriţa curată a copilului mic cu microbi patogeni. Pentru că, repet, microbii pot fi de două tipuri – unii obişnuiţi, numiţi saprofiţi, ce se află mai peste tot în cavităţile corpului nostru şi alţii periculoşi patogeni ce se dezvoltă într-o gură cu dinţi cariaţi sau/şi pungi parodontale”, completează specialistul.

Cariile se pot transmite chiar şi printr-un sărut?

Da, contagiunea poate apărea şi între parteneri, prin sărutări. De altfel, în mod similar poate fi transmisă şi boala gingiilor cauzată de bacterii.

„Prin contactul cu buzele şi schimbul de salivă este firesc ca bacteriile să fie transmise de la o persoană la alta, dar trebuie să apară multe condiţii pentru ca aceste bacterii să fie cu adevărat dăunătoare pentru dinţi. De fapt, în gură există multe specii microbiene, dintre care doar unele pot fi periculoase (cum ar fi Streptococcus mutans, amintit deja). Mai mult, flora bacteriană a cavităţii bucale nu este aceeaşi pentru toată lumea, fiind puternic influenţată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei orale şi de factorii ereditari. Prin urmare, devine puţin probabil ca echilibrul microflorei orale să fie compromis printr-un sărut. Improbabil … Dar totuşi nu este imposibil.”, punctează medicul specialist.

Cât de important este pentru pacient să cunoască acest lucru?

„Foarte important! Deoarece primul pas pentru prevenirea cariilor este ca pacientul să înţeleagă că este o boală comportamentală, că dezvoltarea acesteia depinde de obiceiurile alimentare şi de igiena persoanei. Prevenirea cariilor depinde doar de fiecare dintre noi, menţinând un consum controlat de zahăr (carbohidraţi în general), un periaj bun (cu pastă de dinţi care conţine fluor) şi de folosirea aţei dentare zilnice.”, concluzionează dr. Lorelei Nassar.

Prin urmare, vizitarea regulată a medicului dentist este esenţială. În cadrul consultaţiilor poţi primi îndrumări dietetice, poţi afla cum să-ţi îmbunătăţeşti periajul şi, atunci când e cazul, să beneficiezi de un diagnostic timpuriu. Pentru că da, merită repetat: prevenţia este întotdeauna cel mai ieftin şi mai confortabil tratament, astfel încât să ai zilnic o igienă bucală corespunzătoare este cea mai bună opţiune!”, afirmă medicul.

sursa: www.clicksanatate.ro

Ficatul gras, boala secolului. Cauza banală care îl provoacă

Ce este ficatul gras și la cine apare de obicei. Care sunt cauzele și care e legătua ficatului gras cu oboseala. „Ficatul gras este o boală a secolului nostru”, scrie dcmedical.ro.

În multe cazuri, ficatul gras poate fi asimptomatic și este adesea descoperit în timpul unor teste de sânge sau teste imagistice efectuate pentru alte probleme de sănătate.

„Se plâng oamenii că le-a obosit ficatul și că se simt obosiți. E din cauza ficatului sau oboseala e în creier și ficatul suferă în tăcere? Pentru că vin furnizorii de suplimente alimentare și oferă tot felul de produse pentru întărire, pentru purificarea ficatului”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„De multe ori oboseala vine cumva la pachet cu stresul, stres care modifică inclusiv somnul. Un somn neodihnitor va duce la formarea unui switch în metabolismul ficatului și ficatul începe să producă mai multe grăsimi, de exemplu, și este unul dintre mecanismele cunoscute de apariția ficatului gras, a steatozei non-alcoolice.

De aceea este foarte important stilul de viață și bineînțeles reducerea dacă este putință a stresului și odihna mai multă”, a declarat dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Ce este ficatul gras?

Ficatul gras, sau boala hepatică grasă non-alcoolică, este o afecțiune în care se acumulează exces de grăsime în celulele hepatice. Simptomele pot varia, iar unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente. Cu toate acestea, în unele cazuri, ficatul gras poate provoca:

– Oboseală

– Durere în partea superioară a abdomenului

– Pierderea în greutate neintenționată

– Balonare

– Lipsa de energie

– Colesterol crescut.

„Ficatul gras este o boală a secolului nostru, o boală actuală, mai ales în țările dezvoltate. Este în strânsă legătură cu alte boli cu incidență crescută precum obezitate, diabetul zaharat tip 2 și hipertensiune arterială. 

Acestea depind foarte mult de stilul de viață și de obiceiurile alimentare.

În general, alimentația modernă, super procesată care vine cu tot felul de aditivi este destul de agresivă pentru ficat. De aceea trebuie să reducem consumul de anumite alimente, de dulciuri, de produse de patiserie, grăsimile în exces, carnea în exces”, potrivit medicului Dragoș Romanescu.

La cine apare ficatul gras?

„De cele mai multe ori se întâmplă la persoanele supraponderale. Dar sigur că există și boli cu predispoziție genetică care duc la ficat gras.

Dar vorbind și de stilul de viață și de stres și de lipsa de odihnă, sigur că da, lucrul ăsta poate să apară și la persoane non-ponderale”, a conchis medicul Dragoș Romanescu.

Dieta în gastrită: alimente permise și interzise

Gastrita este procesul inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului digestiv, provocată frecvent de un stil alimentar deficitar și dezorganizat, înmulțirea bacteriei Helicobacter Pylori în stomac, surmenajul moral, stresul cronic, fumatul, abuzul de alcool, predispoziția genetică.

separator
Collage

Gastrita, netratată la timp, poate duce la ulcer și la alte afecțiuni grave ale stomacului. Una dintre cele mai importante măsuri în algoritmul de tratament al gastritei este respectarea dietei. Dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune este absolut necesar să adopți un regim alimentar sănătos.

Pe lângă faptul că vei respecta un orar fix al meselor, există o serie de alimente pe care le poți introduce în meniu ori care îți sunt nerecomandate.

Cum se manifestă gastrita?

Gastrita cronică, însoțită de aciditate gastrică crescută, se manifestă prin dureri de stomac îndată după luarea meselor, senzație de arsuri gastrice, greutate la stomac după ingerarea unor porții mici de hrană, grețuri, vomă postprandială, scăderea poftei de mâncare, constipație (în gastrita cu hiperaciditate), crampe abdominale, balonare, producerea în exces a gazelor intestinale, intoleranță alimentară la alimente grase, picante sau acide, prăjeală și dulciuri.

Dacă mai mulți ani în urmă exista o dietă strictă recomandată de specialiști în caz de gastrită, care presupunea interzicerea totală a alimentelor necruțătoare din punct de vedere mecanic, mese mici și fracționate, acum, specialiștii și-au revizuit recomandările, o astfel de dietă nu este necesară pentru a trata gastrita sau ulcerul. Fiecare persoană cu gastrită trebuie să își ajusteze meniul în functie de reacțiile pe care le are la anumite alimente și de nivelul de toleranță a acestora.

Care sunt alimentele permise în gastrită?

– carne slabă, pește, tofu, fasole;
– uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de măsline;
– alimentele bogate în flavonoide cu acțiune antiinflamatoare, cum ar fi cireșele, afinele, ardeiul gras, pot inhiba creșterea H. pylori;
– alimente bogate în vitamina B și calciu, cum ar fi migdale, fasole, cereale integrale (în cazul în care nu-ți provoacă dureri de stomac), legume cu frunze verzi, spanacul, varza înăbișită, broccoli;
– lactate cu mai puține grăsimi;
– legume fierte sau coapte;
– piureuri de legume;
– verdețuri;
– supe și ciorbe;
– oua fierte;
– pește.

Ce alimente să scoți din meniu?

– eliminarea grăsimilor hidrogenate (se găsesc în biscuiți, prăjituri, gogoși, alimente procesate și margarină din comerț);
– evitarea băuturile care pot irita mucoasa stomacului și crește producția de acid (cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, ceaiul negru foarte concentrat, ciocolata neagră);
– evitarea alimentelor rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele și zahărul.
– nuci, seminte și alune (în cazul în care nu sunt tolerate);
– alimentele picante;
– alimentele prăjite;
– sosurile grase;
– mezelurile;
– cartofi prăjiți;
– sosurile cu făină;
– produse de patiserie;
– prăjituri cu mult zahăr și grăsimi;
– conserve;
– sucuri;
– compoturi;
– unt.

Ce alimente să consumi cu moderație?

– fructe și legume acide, cum ar fi roșii și suc de roșii, căpșuni, vișine, citrice etc;
– ciocolata neagră, ceaiul.



Soluții care te vor ajuta să lupți contra asteniei de primăvară

Ce este astenia de primăvară și cum se manifestă? Cu siguranța este o întrebare destul de actuală. Potrivit specialiștilor, astenia afectează majoritatea oamenilor care de obicei, demonstrează că organismul este lipsit de energie. Starea de moleșeală pe care o percep destule persoane se datorează transformărilor fizice și psihice resimțite de organismul uman la schimbarea anotimpurilor. Din fericire însă, există destule „arme” la care putem să apelăm ca să preîntâmpinăm și să combatem simptomele și efectele asteniei de primăvară.

separator

Somnul ajută

Insomniile se numără printre simptomele asteniei de primăvară, așa că dacă nu putem să ne odinim în timpul nopții ar fi bine să găsim cât mai repede o soluție care să ne ajute să dormim bine. O astfel de soluție ar putea fi să o lenjerie nouă de pat. Alături de saltea și de perne, lenjeria de pat are un rol esențial când vine vorba de calitatea somnului nostru. Prin urmare, dacă nu poți să te odihnești așa cum ți-ai dori, ar merita să vizitezi un magazin care vinde lenjerii de pat la cele mai bune prețuri, și să-ți iei una confecționată integral din bumbac. Lenjeriile de pat din bumbac de calitate ne permit să avem parte de un somn odihnitor, deoarece lasă pielea să respire și, de asemenea, nu rețin umezeala.

Ieși cât mai mult din casă

Cel mai simplu mod prin care poți să-ți recapeți energia ar fi să stai cât mai mult în aer liber și să faci mișcare. Dacă ți-ai propus de mult să te apuci să alergi, dar până acum nu ți-ai îndeplinit dorința, nu mai sta pe gânduri și acționează cât mai repede. Însă înainte să începi să alergi vizitează un medic, care să te consulte și să te asigure că totul este în regulă.
Pe lângă alergat, există și alte moduri ca să faci mișcare. Ai putea, de exemplu, să mergi la shopping și să-ți cumperi niște pantofi de damă ieftini, pe care să-i porți zilnic, dar și unii eleganți, pentru ocazii speciale.

Ai grijă ce mănânci

Alimentația este una dintre cele mai eficiente „arme” în lupta cu astenia de primăvară. Așadar, încearcă să urmezi o dietă echilibrată, în care să se regăsească foarte multe fructe și legume bogate în vitamine și în minerale. În cazul în care nu îți place să consumi fructe și legume în stare brută, folosește-te de un blender ca să-ți prepari sucuri și smoothiuri.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Sursa



Își dorea să devină inginer-tehnolog, dar s-a făcut bucătar. Istoria de succes a unui tânăr moldovean care a deveni sous-chef la 24 de ani
Articolul anterior
Reacția poliției despre cazul revoltător cu ambulanța oprită pentru a ceda trecerea unei coloane oficiale de mașini
Articolul următor
Close menu