Se pot transmite cariile prin sărut?

Există boli molipsitoare, care se transmit prin aer și salivă, dar sigur nu te-ai gândit că şi cariile pot fi contagioase. „Cariile sunt 100% molipsitoare, de aceea multe gesturi pe care le facem instinctiv ar trebui evaluate şi unele chiar înlăturate din obiceiurile noastre frecvente”, avertizează Dr. Lorelei Nassar, stomatolog din București.

Ce provoacă apariţia cariei?

Caria dentară este o boală infecţioasă caracterizată prin dizolvarea progresivă a ţesuturilor dure ale dinţilor, ca urmare a producţiei de metaboliţi ai acidului coroziv de către unele bacterii care populează cavitatea bucală.

„Ceea ce produce caria dentară sunt grupe specific de microbi, parte dintre ei se află natural în gura fiecăruia dintre noi într-un echilibru prestabilit, care însă se poate modifica oricând. Iar altă parte dintre aceşti microbi sunt patogeni periculoşi şi pot trece prin salivă de la o persoană la alta, şi chiar de la un dinte la altul.”, adaugă dr. Nassar.

Există un mediu favorabil? Da, se pare că există! Pentru ca microorganismele să prindă rădăcini, trebuie să găsească un mediu favorabil. În special, smalţul trebuie să fie uşor erodat, proces favorizat de aportul de zaharuri care, provocând aciditate în gură, afectează stratul cel mai superficial al dinţilor.

De asemenea, este necesar să se ia în considerare faptul că flora bacteriană a cavităţii bucale nu este niciodată aceeaşi între un individ şi altul, fiind puternic influenţată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei bucale şi de factorii ereditari.

Caria este cauzată de bacterii din diferite specii (cele mai frecvente fiind Streptococcus mutans) care, la fel ca toate celelalte bacterii, pot fi transmise de la o persoană la alta.

„Este foarte obişnuit în cazul copiilor, deosebit de vulnerabili la atacul acestor microorganisme, ca aceştia să ia cariile dentare de la mamă, de exemplu dacă foloseşte aceeaşi lingură cu bebeluşul pentru a mânca sau dacă mama îşi pune suzeta în gură pentru a o ,,curăţa”.

De aceea, gestul mamei nu este igienic şi contaminează guriţa curată a copilului mic cu microbi patogeni. Pentru că, repet, microbii pot fi de două tipuri – unii obişnuiţi, numiţi saprofiţi, ce se află mai peste tot în cavităţile corpului nostru şi alţii periculoşi patogeni ce se dezvoltă într-o gură cu dinţi cariaţi sau/şi pungi parodontale”, completează specialistul.

Cariile se pot transmite chiar şi printr-un sărut?

Da, contagiunea poate apărea şi între parteneri, prin sărutări. De altfel, în mod similar poate fi transmisă şi boala gingiilor cauzată de bacterii.

„Prin contactul cu buzele şi schimbul de salivă este firesc ca bacteriile să fie transmise de la o persoană la alta, dar trebuie să apară multe condiţii pentru ca aceste bacterii să fie cu adevărat dăunătoare pentru dinţi. De fapt, în gură există multe specii microbiene, dintre care doar unele pot fi periculoase (cum ar fi Streptococcus mutans, amintit deja). Mai mult, flora bacteriană a cavităţii bucale nu este aceeaşi pentru toată lumea, fiind puternic influenţată de obiceiurile alimentare, de nivelul igienei orale şi de factorii ereditari. Prin urmare, devine puţin probabil ca echilibrul microflorei orale să fie compromis printr-un sărut. Improbabil … Dar totuşi nu este imposibil.”, punctează medicul specialist.

Cât de important este pentru pacient să cunoască acest lucru?

„Foarte important! Deoarece primul pas pentru prevenirea cariilor este ca pacientul să înţeleagă că este o boală comportamentală, că dezvoltarea acesteia depinde de obiceiurile alimentare şi de igiena persoanei. Prevenirea cariilor depinde doar de fiecare dintre noi, menţinând un consum controlat de zahăr (carbohidraţi în general), un periaj bun (cu pastă de dinţi care conţine fluor) şi de folosirea aţei dentare zilnice.”, concluzionează dr. Lorelei Nassar.

Prin urmare, vizitarea regulată a medicului dentist este esenţială. În cadrul consultaţiilor poţi primi îndrumări dietetice, poţi afla cum să-ţi îmbunătăţeşti periajul şi, atunci când e cazul, să beneficiezi de un diagnostic timpuriu. Pentru că da, merită repetat: prevenţia este întotdeauna cel mai ieftin şi mai confortabil tratament, astfel încât să ai zilnic o igienă bucală corespunzătoare este cea mai bună opţiune!”, afirmă medicul.

sursa: www.clicksanatate.ro

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Își dorea să devină inginer-tehnolog, dar s-a făcut bucătar. Istoria de succes a unui tânăr moldovean care a deveni sous-chef la 24 de ani
Articolul anterior
Reacția poliției despre cazul revoltător cu ambulanța oprită pentru a ceda trecerea unei coloane oficiale de mașini
Articolul următor