Situație complicată la câteva stații de asistență medicală de urgență din țară. Serviciile nu mai pot fi oferite din cauza cadrelor medicale de pe ambulanțe care, rând pe rând, s-au infectat cu noul tip de coronavirus sau au contactat cu bolnavi afectați și au intrat în auto-izolare.
Despre acest lucru a vorbit ex-Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, într-o postare pe pagina sa de facebook:
,,Astăzi stația de asistență medicală de urgență din Soroca e închisă, Ștefan-Vodă e în colaps, Florești de asemenea, abia respiră, Caușeni, și tot așa cam în toată țara. Spitale sau secții închise, sub 500 lucrători medicali bolnavi și mii în carantină, despre care apropo, nimeni nu ne spune nimic. Cauzele sunt evidente, nu le mai ascunzi. Dar totuși mulți se întreabă, de ce?
Greșeală cea mai mare, și nu doar la AMU, ci și în spitale a fost că pacienții au fost împărțiți în 2 grupuri: suspecți COVID și non-COVID. Pentru cei non-COVID nu era obligatoriu echipament de protecție. Nimeni nu a dorit să învețe din experiența altora și să privească orice pacient ca o potențiala sursă de infecție. Cel mai grav că această tactică continuă și acum. Deci va mai continua și lanțul îmbolnăvirilor.
Doi. Echipamentul de protecție. A fost diferit pentru diferite categorii de personal. Da, este necesară o diferențiere, medicul de familie nu are nevoie de echipament ca pe reanimare. Dar nici în așa echipamente care nu peste tot au fost asigurate, nu ai cum să nu te infectezi. Mai ales personalul de pe ambulanțe. Și iată așa au mers sărmanii doctori în prima linie: în măști din bumbac, fără viziere, mănuși o pereche-maxim 2 în zi, piese de unică folosință care se dezinfectau și reutilizau etc.
Insuficiență în echipamente. Nu a existat buget suplimentar, nu e existat pregătire, nu au existat viziuni, și nici procurări. Pe 23-24 februarie eu deja băteam alarma la primele doua cazuri de deces în Italia și numai 60 de îmbolnăviri! Acum responsabilii ne spun povești la TV ca nu cunoștea nimeni atunci ce va fi. Alții puteau să nu cunoască, voi, prin funcțiile pe care le aveți, erați obligați.
Și gestionarea situației. În unele instituții e sub orice critică. În spitalul din Suceava au fost detașați medici militari cu experiență. Noi nici nu-i avem, cu regret, că nici armată nu prea avem. Și sunt absolut sigură că va cădea pe brânci tot sistemul de asistență de urgență din țara, dar administrația va rămâne bine-merci. Cum fără ea, draga?
Și indicația ministerului de a spitaliza pacienți COVID prin toate spitalele, in secțiile boli infecțioase sau alte secții. Astfel, infectând tot spitalul. Ma întreb, citește cineva rapoartele pe China, Italia, acolo, în comisiile acelea a lor?
De ce scriu aceasta? Fiindcă nu văd nicio schimbare în acțiunile luate greșit la început. Așa și se merge încăpățânat cu aceleași canvale. În speranța că dacă faci mai putine teste, ții situația sub control. Sau dacă ai algoritm COVID/non-COVID ești mare strateg. E legea aisbergului. Dacă nu-i apreciezi puterea și te orientezi pe ce e sus, te doboară”.