,,Stau acasă”!

Precauția este cea mai bună metodă de a evita îmbolnăvirea cu infecții virale contagioase. ,,Îndemnul și hashtagul folosit la nivel global în aceasta perioadă de epidemie, cred că trebuie să fie folosit și acasă, în Moldova”. ne spune Lilu.

separator

Așadar, și vedetele din țara noastră se alătură și susțin campania de luptă împotriva coronavirusului.

Lilu, prezentatoare TV:

,,De ce TREBUIE sa fim responsabili și sa prevenim numărul mare de îmbolnăviri.

1. Nu e gluma. Cam acesta este mesajul urmăritoarelor mele din Italia. Așa li s-a părut și lor la început, pana a lua amploare și a ajunge intr-o criza a medicinei și a medicilor.

2. Noi, in Moldova – din păcate 😥 NU avem sistem medical “sănătos”. Spitale putine și secții de Terapii intensive precar dotate. Medici și personal medical – putini. Mulți au plecat peste hotare. Din mesajele primite in privat, unii dintre muncitorii din spitalele noastre nici macar masti elementare nu au. Nu cred ca nimeni dintre noi nu vrea sa vadă și sa simta acest lucru pe propia piele, cu proprii părinți sau bunici. Tot timpul credem ca altora li se va întâmpla, nu noua. Așa am crezut și la început când ne uitam la știri la ce se întâmpla in China. Acum noi deja vorbim despre asta la știrile noastre.

3. Credeți ca avem de unde și cu cine construi câteva spitale dotate modern pentru bolnavii in doar 10 zile – exemplul Chinei? Credeți ca avem de unde aduna peste 3 milioane de euro pentru a dota noi secții de Terapii intensive ca in Italia? Sunt optimista de obicei, dar asta nu pot sa mi-o imaginez.

4. SOLUTIA – sa prevenim îmbolnăvirile

• nu ieșim de dragul plimbărilor sau căscatul gurii pe unde vrem, evitarea locurilor aglomerate. Eu as evita centrele comerciale, piețele, bisericile, cluburile – spațiile in care sunt oameni mulți. Și da, aprovizionarea cu provizii nu este un loc prea sigur.

* ne spălam cât mai des pe mâini (mai mult de 20 de secunde‼️) mai ales când intram intr-un spațiu și când interacționăm cu oameni străini.
* dezinfectăm obiectele sau zonele in care avem accesibilitatea mâinilor. Daca nu mai găsiți dezinfectant prin farmacii (in multe deja nu mai sunt, nici măști) – folosiți alcool.
* menținem distanța socială – de cel puțin 1 metru între persoane, mai ales cele care tușesc, strănută.
* aerisim zilnic casa, de câteva ori pe zi.
*iesim la plimbare, însă e bine sa evitam spațiile aglomerate.

Știu ca pare banal, băbește, dar totuși – Paza buna, trece primejdia rea”.

Ultima oră! Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus
Articolul anterior
Fotograful Petru Cliofos a devenit tată pentru a doua oară
Articolul următor
Alte articole interesante