Metalele care se strâng în corpul tău de-a lungul timpului îţi pot cauza diferite afecţiuni, iar mai nou au fost descoperite 3 dintre acestea care îţi pot cauza probleme de memorie.
Fierul
Fierul este cel care ajută celulele roşii să transporte oxigen în întreg organismul, însă studiile au arătat că persoanele cu un nivel ridicat de hemoglobină au de trei ori mai multe şanse să facă Alzheimer’s. Aşadar, ca să nu ai acest risc, mănâncă mai puţină carne, în special roşie.
Aluminiu
Prezenţa aluminiului în creierul celor care suferă de Alzheimer’s este foarte contestată, iar specialiştii sunt de părere că acest metal joacă rolul unei neurotoxine. Corpul tău nu are nevoie de aluminiu ca să funcţioneze, însă metalul poate ajunge în tine de la apa de la robinet, conserve sau cutii de suc şi pastile antiacid.
Cupru
Cuprul se găseşte în nuci, boabe (fasole, linte) şi fructe de mare cu carapace, iar acesta este sănătos. Pe de altă parte, mai există şi cuprul anorganic pe care îl iei din tratamentele multivitaminice şi apa de la robinet şi ajunge în mare parte direct în sânge şi în creier, trecând cu uşurinţă de ficat. Este mai riscant mai ales când este asociat cu grăsimi saturate.
Este fertilizarea in vitro un proces extrem de anevoios, lung și dificil? Sau e doar un mit?/P
În trecut, procedurile FIV erau mai îndelungate și mai puțin eficiente, necesitând mai multe cicluri pentru a obține rezultate. Unele femei trec prin mai multe încercări de FIV, ceea ce creează impresia că procedura este mereu lungă, dar acestea sunt situații izolate. În plus, și dezinformarea din mediul online alimentează acest mit.
Un studiu publicat în „Human Reproduction” a arătat că pentru femeile sub 35 de ani, succesul FIV poate ajunge la 50-60% din prima încercare, ceea ce înseamnă că multe cupluri obțin sarcina destul de ușor. Datorită progresului tehnologic, acum un ciclu complet de FIV durează în medie 4-6 săptămâni, incluzând:
stimularea ovariană
puncția ovocitelor și fertilizarea
cultivarea embrionilor
transferul embrionar
testul de sarcină
Acum știi! Pare o procedură complicată, însă pașii sunt simpli, iar rezultatele – spectaculoase.
Ia decizii informate și programează-te la o consultație gratuită la medicul reproductolog Medpark la +(373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.
/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.
Ce trebuie să mănânci în lupta cu raceala
Pentru tratamentul răcelilor și gripelor medicul poate recomanda,îin funcție de gravitate, antibiotic sau medicamente simptomatice care se eliberează fără prescripție medicală.
Pe lângă acestea, trebuie să știți că există numeroase alimente pe care le puteți consuma pentru a ajuta organismul să lupte împotriva ăacelii.
Usturoi și ceapa
Usturoiul conține un compus numit alicina – o substanță uleioasă, care îi conferă mirosul specific, dar și alte caracteristici și care are proprietăți antioxidante.
Utilizarea unor suplimente care să aibă în compoziție alicină poate fi de ajutor în prevenirea sau tratarea răcelilor.
Ceapa conține compuși antimicrobieni numiți alioni care ajută organismul în lupta cu răceala. În cazul în care aveți o răceală puternică, includeți în salate sau în alte feluri de mâncare ceapa crudă.
Carne slabă
Pentru un sistem imunitar sănătos trebuie să mențineți un aport adecvat de fier. Acest lucru îl puteți face prin consumul de carne rosie slaba, carne de peste si crustacee (in general, crustaceele ofera un tip de fier care este absorbit usor de organism).
Zincul este un alt mineral important care se găsește în carnea slabă și care servește multor funcții din organism, fiind util inclusiv în activarea celulelor albe care luptă cu infecțiile.
Suc de legume
Sucurile de legume proaspete sunt indicate mai ales atunci când suferiți de răceală, deoarece acestea au în compozitțe cantități mari de antioxidanți și alte substanțe nutritive care ajută funcția imunitară. În plus, sucurile de legume vă ajută să rămâneți hidratați.
Ceai verde
Frunzele de ceai verde conțin antioxidanți care stimulează sistemul imunitar.
Miere
Mierea calmează tusea și reduce inflamația din gaâ.
Mierea conține substanțe nutritive ce ajută funcția sistemului imunitar.
Ghimbir
Răceala poate veni însoțită de senzația de greață și de dureri de stomac.
Pentru a diminua aceste simptome puteți consuma ghimbir. Ghimbirul apără organismul de inflamație.
Banane
Bananele sunt tolerate ușor de stomac. Acestea sunt indicate pentru ameliorarea simptomelor de greață, vărsături și diaree – manifestări care însoțesc răceală (mai ales în cazul copiilor).
Bananele conțin mult potasiu, fibre, magneziu și zinc – substanțe foarte importante pentru funcția sistemului imunitar.
Bananele sunt incluse adesea în dietele de recuperare, după răceli puternice care au fost insoțite de tulburări gastrointestinale.
Morcov
Cartofi dulciCartofii dulci sunt cele mai bune surse de beta-caroten (o forma a vitaminei A).Organismul are nevoie de beta-caroten pentru a produce suficiente celule albe in sange care sa lupte impotriva infectiei.Puteti include in mesele zilnice cartofii dulci, copti sau fierti.
IaurtIaurtul contine probiotice – bacterii sanatoase care se gasesc in mod natural in flora intestinala.Consumul de iaurt a fost asociat cu imbunatatirea functiei sistemului imunitar si cu reducerea simptomelor de raceala care sunt insotite si de tulburari intestinale.Puteti adauga miere in iaurt pentru a maximiza eficacitatea iaurtului in tratarea racelii.
Peste 10.000 de cazuri de infecții respiratorii acute, într-o singură săptămână
Aproape 10 300 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare au fost înregistrate în perioada 10-16 februarie. Circa 60% dintre ele au fost la copii. Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că morbiditatea s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, însă este cu 7% mai mult față de săptămâna precedentă, transmite IPN.
Potrivit datelor ANSP, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 390 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o creștere cu 20% în comparație cu săptămâna precedentă. Cele mai multe cazuri de gripă – 285 la număr – au fost în municipiul Chișinău. De la începutul perioadei de monitorizare, 30 septembrie 2024- 16 februarie 2025, au fost înregistrate 2025 de cazuri de gripă.
Totodată, în perioada 10-16 februarie, au fost raportate patru cazuri de COVID-19, în descreștere cu 43% comparativ cu săptămâna precedentă. La copii de până la 14 ani a fost raportat un caz.
În context, specialiștii în sănătate publică recomandă populației respectarea distanței fizice, a igienei personale și dezinfecției mâinilor. De asemenea, este indicată adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și infecțiile respiratorii, precum și evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport și în locurile aglomerate.