“Această fetiță a murit demult. Dar ce mi-a zis, n-o să uit niciodată. Eu sunt oncolog de 29 de ani și am văzut multe la viața mea…”

Un medic oncolog a dezvăluit cum este privită moartea prin ochii unui copil de 11 ani, dignosticat cu cancer în fază terminală. Rogerio Brandao, un medic oncolog care a lucrat la Spitalul Oncologic din Pernambuco, a povestit cum vedea copila această experiență, înainte să moară. Răspunsurile copilei au impresionat o lume întreagă.

separator

,,Fiind medic specialist în oncologie, cu 29 de ani experiență profesională, pot spune că am fost crescut și schimbat de dramele pacienților mei. Nu ne putem cunoaște dimensiunea reală până când, în mijlocul adversitățiilor, nu descoperim că suntem capabili să mergem mult mai departe.

Îmi amintesc cu emoție Spitalul Oncologic din Pernambuco, Brazilia, unde am făcut primii pași ca profesionist. Am asistat la drama pacienților mei, mici victime nevinovate afectate de cancer. Odată cu nașterea primului meu copil, am început să mă simt inconfortabil, văzând suferința celorlalți copii. Toate acestea, până în ziua în care un înger a venit lângă mine!

Am văzut acel înger în chipul unei fetițe de 11 ani, epuizată de diverse tratamente care au implicat programe chimice și radiatii, timp de doi ani. Dar nu am văzut renunțare în acel mic înger. Am văzut-o plângând de multe ori, am văzut teama în ochii ei, dar acest lucru este uman!

Într-o zi am ajuns mai devreme la spital și am găsit-o singură în cameră. Îngrijorat, am întrebat-o unde este mama ei, dar răspunsul fetiței m-a lăsat fără cuvinte.
─ Uneori, mama iese din cameră și plânge singură pe hol, ca să nu o vad eu. Atunci când voi muri, cred că mama mea va fi cuprinsă de nostalgie, dar nu îmi este frică de moarte. Nu m-am născut pentru această viață”, a răspuns fetița.
─ Ce reprezintă moartea pentru tine, copilă?, am întrebat-o.

─ De obicei, atunci când suntem mici, mergem la culcare în patul părinților noștri, iar a doua zi ne trezim în patul nostru, nu-i așa?, mi-a răspuns ea.
În acel moment, mi-am amintit de fiicele mele, care la acea vreme aveau șase și, respectiv, opt ani. Exact același lucru făceau și ele.
─ Așa este și moartea. Într-o zi voi dormi, iar Tatăl meu va veni să mă ia. Mă voi trezi în casa Sa, în adevărata mea viață!
Am rămas uimit de maturitatea cu care suferința a accelerat spiritualitatea acestui copil. Emoționat, stăpânindu-mi cu greu lacrimile, am întrebat-o:
─ Ce este nostalgia pentru tine?
─ Nostalgia este iubirea care rămâne, mi-a răspuns fetița.

Astăzi, la 53 de ani, îi provoc pe toți să dea o definiție mai bună a cuvântului „nostalgie”. Această fetiță a plecat dintre noi în urmă cu mulți ani, dar mi-a dat o adevărată lecție, care m-a ajutat să îmi îmbunătățesc viața, să fiu mai uman, mai afectuos cu pacienții mei și să îmi reconsider valorile”.

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Surprize de la „Copii DININIMĂ”: vi se pregătește o explozie de culoare!
Articolul anterior
E cea mai în formă mamă din lume! Are 5 copii și afișează o siluetă de invidiat
Articolul următor