Aceste vieţuitoare, acarieni microscopici cu opt picioare, înrudiţi cu păianjenii, trăiesc pe feţele tuturor oamenilor adulţi, a arătat un studiu recent.
La 100% dintre persoanele testate au fost găsite asemenea vieţuitoare, acarieni din genul Demodex, care trăiesc în foliculii piloşi, hrănindu-se cu sebum (grăsimea secretată de glandele sebacee ale feţei).
Pe feţele umane au fost identificate două specii de asemenea acarieni: Demodex folliculorum şi Demodex brevis.
Testând 29 de persoane cu vârsta peste 18 ani, cercetătorii de la North Carolina State University au identificat la toate ADN provenit de la acarieni Demodex. Rezultatele au fost prezentate în jurnalul PLOS One.
Şi alte teste, pe mai multe persoane, au dezvăluit prezenţa acarienilor la toţi subiecţii testaţi. Nu se ştie exact cum trec aceste vieţuitoare de la o persoană la alta; conform unei teorii, transferul s-ar face de timpuriu, de la mamă la copil, poate în cursul alăptării.
Totuşi, e mai puţin probabil ca oamenii de vârstă foarte tânără să le aibă, prezenţa lor fiind însă mult mai frecventă pe măsura înaintării în vârstă.
Aparent, aceşti acarieni trăiesc pe feţele umane fără a face rău, în cazul majorităţii oamenilor; e posibil ca ei să reprezinte un model de co-evoluţie, adaptându-se la fiecare schimbare evolutivă a gazdelor lor.