Afacere macabră! Cât valorează organele umane pe piața neagră

Traficul de organe a devinit o afacere foarte profitabilă în multe țări. Cifrele sunt alarmante! În ultimii ani, numărul de tranzacţii ilegale de organe s-a înmulţit semnificativ în SUA, India şi China, arată statisticile. Trei oameni sunt ucişi sau mutilaţi în fiecare oră, la nivel mondial, pentru a li se preleva organele, care sunt vândute apoi pe piaţa neagră. 

separator
afacerea-macabra-a-traficului-de-organe-unde-apare-romania-pe-harta-mortii-252803

Potrivit site-ului Medicaltranscription.net pe piața neagră poți achiziționa de la oase până la fiecare centimetru de piele. Iată care sunt costurile:

original-640x1315

Cel mai grav este în Mexic. Acolo, autorităţile au recunoscut existenţa unei bande organizate care se ocupă cu astfel de infracţiuni, după ce cadavrele mai multor copii goliţi de organe au fost descoperite într-un sat, în 2012. În noiembrie anul trecut, anchetatorii au făcut încă o descoperire macabră, de acelaşi fel. Însă victime ale mafiei traficului de organe căzusră, de această dată, un mare număr de muncitori migranţi, scrie www.antena3.ro

Un alt punct fierbinte pe harta traficului cu organe este China Comunistă. Anchetele internaţionale estimează că peste 40.000 de deţinuţi politici din lagăre de muncă au fost goliţi de organe. Iar operaţiunea ar fi avut loc sub protecţia unor înalţi oficiali comunişti, precum fostul şef al Securităţii Chineze.

Mai nou, traficanții de organe recoltează părţi din trupurile persoanelor decedate şi le oferă pe bani grei pacienţilor disperaţi. E nevoie de un singur angajat corupt la o companie de pompe funebre pentru a permite dealerilor să sustragă organele din trupurile celor decedaţi. După operaţia efectuată în grabă, cadavrele sunt cusute la loc, incinerate sau pur şi simplu “făcute pierdute”. Un alt fenomen terifiant este creşterea numărului de “ferme de sânge”. Persoanele sunt răpite şi ținute ostatice, fiind “secătuite” periodic de sânge pentru transfuzii. Anual, negustorii de organe din SUA obţin un profit estimat la peste şase milioane de dolari din aceste afaceri macabre, scrie site-ul yupi.md

Peste 10.000 de cazuri de infecții respiratorii acute, într-o singură săptămână

Aproape 10 300 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare au fost înregistrate în perioada 10-16 februarie. Circa 60% dintre ele au fost la copii. Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că morbiditatea s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, însă este cu 7% mai mult față de săptămâna precedentă, transmite IPN.

Potrivit datelor ANSP, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 390 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o creștere cu 20% în comparație cu săptămâna precedentă. Cele mai multe cazuri de gripă – 285 la număr – au fost în municipiul Chișinău. De la începutul perioadei de monitorizare, 30 septembrie 2024- 16 februarie 2025, au fost înregistrate 2025 de cazuri de gripă.

Totodată, în perioada 10-16 februarie, au fost raportate patru cazuri de COVID-19, în descreștere cu 43% comparativ cu săptămâna precedentă. La copii de până la 14 ani a fost raportat un caz.

În context, specialiștii în sănătate publică recomandă populației respectarea distanței fizice, a igienei personale și dezinfecției mâinilor. De asemenea, este indicată adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și infecțiile respiratorii, precum și evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport și în locurile aglomerate.

Mai mulți moldoveni întorși din vacanță de la Bukovel, depistați cu rujeolă

Mai multe cazuri de rujeolă în rândul cetățenilor care se întorc din vacanța din Bukovel, Ucraina, sunt înregistrate în ultima perioadă. Precizarea a fost făcută de Vladimir Bolocan, șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială Chișinău, care a precizat că un asemenea focar a fost înregistrat într-o familie nevaccinată. Un copil a fost confirmat cu rujeolă, iar tatăl său prezintă simptomele caracteristice bolii, scrie realitatea.md.

„Vreau să atenționez că după mai multe ture de odihnă ale cetățenilor noștri într-o regiune vestită din Ucraina, în munți, acum deja avem semnalate la întoarcere cazuri de rujeolă în cadrul familiilor nevaccinate.

Săptămâna trecută a fost raportat un astfel de focar familial, în care copilul deja a fost confirmat cu rujeolă și tatăl, având simptome de rujeolă cel mai probabil, așteptăm rezultatele finale.

Amintim despre vaccinare și amintim despre faptul că dacă apar simptome legate de creșterea bruscă e febrei, erupții cutanate, imediat părinții să se adreseze la medic, să nu se ocupe cu autotratamentul pentru că amalgamul virușilor care circulă acum este destul de divers și fiecare caz trebuie consultat cu medicul de familie sau pediatru”, a conchis Vladimir Bolocan.

Rujeola este o infecție cu grad înalt de contagiozitate, iar părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copiii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și a altor boli infecțioase, iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau etnie nu ne protejează de boală.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

După o încercare eșuată, IAR se însoară!
Articolul anterior
Știai că berea e bună pentru păr? Uite cum să o folosești
Articolul următor