Alarmant! Moldovenii, în topul țărilor unde antibioticele sunt administrate în exces

Republica Moldova se află printre țările unde sunt utilizate cele mai multe antibiotice. Concluzia aparține Organizației Mondiale a Sănătății, care a studiat fenomenul în 42 de state, potrivit e-medicina.md.

separator

nnAstfel, țara noastră se situează pe locul 22, după cantitatea de antibiotice administrate. Potrivit studiului, în Republica Moldova sunt utilizate, zilnic,  22,8 doze la 1000 de locuitori.

36 la sută din totalul de antibiotice administrate sunt din grupul Beta-lactamelor și penicilinei. În 21 la sută dintre cazuri pacienții utilizează cefalosporina. În proporție de 17 la sută sunt administrate antibiotice din grupul quinolonelor, precum ciprofloxacina, norfloxacina ș.a.

Însă, autoritățile din domeniul sănătății avertizează: utilizarea irațională a antibioticelor induce rezistența bacteriilor la medicamente. Aceasta reduce din eficacitatea tratamentului și crește rata morbidității și mortalității până la 50 la sută.

Pe viitor, dacă nu vor fi întreprinse măsuri, infecții frecvent întâlnite nu vor putea fi tratate, susțin medicii.

Lipsa de informare a pacienților favorizează utilizarea în exces a antibioticelor, care sunt destinate doar pentru tratamentul maladiilor provocate de bacterii.

Mulți obișnuiesc însă să le  administreze și în cazul afecțiunilor virale. În același timp, medicii prescriu cu dexteritate tratamente, fără să testeze rezistența bacteriilor la antibiotice. Mai mult, părinții și medicii vorbesc despre situații când aceste medicamente sunt recomandate pentru tratamentul infecțiilor virale.

Riscurile utilizării în exces a antibioticelor sunt ignorate și de farmaciști, care eliberează preparatele respective fără rețetă. Potrivit Ministerului Sănătății, pe parcursul acestui an, 26 de farmacii din 30 inspectate au comis această abatere.

„Ministerul Sănătății elaborează o strategie națională care va include măsuri de combatere a consumului nejustificat de antibiotice. Vom îmbunătăți și conținutul protocoalelor naționale, pentru a face față rezistenței bacteriilor la antibiotice și a îmbunătăți tratamentele. Dar, pentru început, vom monitoriza dacă medicii prescriu corect antibioticele. Îndemnăm medicii să prescrie justificat aceste preparate, și să facă obligatoriu testul de rezistență la antibiotice, înainte de a indica tratamentul”, a declarat pentru sursa citată Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății.

Fenomenul este răspândit și în zootehnie și afectează direct oamenii, afirmă specialiștii. Animalele, cărora le-au fost administrate în exces antibiotice, dezvoltă în intestin bacterii rezistente la antibiotice. Acestea ajung la oameni prin intermediul produselor alimentare, apă, sol, aer sau prin contact direct cu animalul. În cele din urmă, bacteriile sunt transmise altor persoane prin nerespectarea igienei personale, prin obiecte sau suprafețe contaminate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai multe antibiotice sunt administrate  în Turcia,  Grecia și Muntenegru. Pe de altă parte, aceste preparate sunt rar utilizate în Olanda, Estonia, Germania, Austria, Ungaria si SUA.

O profesoară de clasele primare trafica droguri
Articolul anterior
Un fotograf i-a întrebat pe oameni ce și-ar lua cu ei dacă ar trebui să părăsească urgent casa! Iată ce au ales
Articolul următor
Alte articole interesante