Alarmant! Moldovenii, în topul țărilor unde antibioticele sunt administrate în exces

Republica Moldova se află printre țările unde sunt utilizate cele mai multe antibiotice. Concluzia aparține Organizației Mondiale a Sănătății, care a studiat fenomenul în 42 de state, potrivit e-medicina.md.

separator

nnAstfel, țara noastră se situează pe locul 22, după cantitatea de antibiotice administrate. Potrivit studiului, în Republica Moldova sunt utilizate, zilnic,  22,8 doze la 1000 de locuitori.

36 la sută din totalul de antibiotice administrate sunt din grupul Beta-lactamelor și penicilinei. În 21 la sută dintre cazuri pacienții utilizează cefalosporina. În proporție de 17 la sută sunt administrate antibiotice din grupul quinolonelor, precum ciprofloxacina, norfloxacina ș.a.

Însă, autoritățile din domeniul sănătății avertizează: utilizarea irațională a antibioticelor induce rezistența bacteriilor la medicamente. Aceasta reduce din eficacitatea tratamentului și crește rata morbidității și mortalității până la 50 la sută.

Pe viitor, dacă nu vor fi întreprinse măsuri, infecții frecvent întâlnite nu vor putea fi tratate, susțin medicii.

Lipsa de informare a pacienților favorizează utilizarea în exces a antibioticelor, care sunt destinate doar pentru tratamentul maladiilor provocate de bacterii.

Mulți obișnuiesc însă să le  administreze și în cazul afecțiunilor virale. În același timp, medicii prescriu cu dexteritate tratamente, fără să testeze rezistența bacteriilor la antibiotice. Mai mult, părinții și medicii vorbesc despre situații când aceste medicamente sunt recomandate pentru tratamentul infecțiilor virale.

Riscurile utilizării în exces a antibioticelor sunt ignorate și de farmaciști, care eliberează preparatele respective fără rețetă. Potrivit Ministerului Sănătății, pe parcursul acestui an, 26 de farmacii din 30 inspectate au comis această abatere.

„Ministerul Sănătății elaborează o strategie națională care va include măsuri de combatere a consumului nejustificat de antibiotice. Vom îmbunătăți și conținutul protocoalelor naționale, pentru a face față rezistenței bacteriilor la antibiotice și a îmbunătăți tratamentele. Dar, pentru început, vom monitoriza dacă medicii prescriu corect antibioticele. Îndemnăm medicii să prescrie justificat aceste preparate, și să facă obligatoriu testul de rezistență la antibiotice, înainte de a indica tratamentul”, a declarat pentru sursa citată Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății.

Fenomenul este răspândit și în zootehnie și afectează direct oamenii, afirmă specialiștii. Animalele, cărora le-au fost administrate în exces antibiotice, dezvoltă în intestin bacterii rezistente la antibiotice. Acestea ajung la oameni prin intermediul produselor alimentare, apă, sol, aer sau prin contact direct cu animalul. În cele din urmă, bacteriile sunt transmise altor persoane prin nerespectarea igienei personale, prin obiecte sau suprafețe contaminate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai multe antibiotice sunt administrate  în Turcia,  Grecia și Muntenegru. Pe de altă parte, aceste preparate sunt rar utilizate în Olanda, Estonia, Germania, Austria, Ungaria si SUA.

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile. Este vorba despre o pacientă care a revenit din Italia.Starea ei de sănătate este de gravitate medie, complicată de meningită.

Timp de 10 zile, femeia a avut febră şi a cerut ajutorul medicilor abia pe 7 octombrie. Acum, ea este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.De la începutul anului până în prezent, în Republica Moldova s-au înregistrat cinci cazuri de West Nile. Boala se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om.Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. Simptomele sunt similare cu cele ale gripei – cu stări de oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept.

A fost aprobat cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant

Pentru a facilita desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 9 octombrie, cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant (SIT) care, prin soluții digitale, va îmbunătăți calitatea și transparența proceselor în domeniul transplantului.

Sistemul este destinat prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizate pentru desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Printre principalele prevederi ale proiectului sunt evidența fișierelor medicale ale donatorilor, formarea registrelor donatorilor și primitorilor din Republica Moldova și crearea modulului de biovigilență pentru raportarea, investigarea, înregistrarea şi transmiterea informațiilor despre evenimentele şi reacțiile adverse grave care pot influența calitatea şi siguranța organelor, țesuturilor şi celulelor umane utilizate la om.

SIT reprezintă totalitatea de resurse și tehnologii informaționale și organizaționale a sistemelor de colectare, stocare și transmitere a datelor și tehnologiilor de utilizare a acestora, a normelor de drept, precum și a infrastructurii implicate în susținerea activității informaționale din cadrul prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizați pentru desfășurarea proceselor de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Global White: Excelență în Îngrijirea Orală/P

Global White este un brand recunoscut pe plan internațional, specializat în produse de îngrijire orală, care promovează sănătatea dinților și a gingiilor. Cu un accent pe inovație și eficiență, Global White oferă soluții variate pentru cei care doresc să-și îmbunătățească estetica zâmbetului și să mențină o igienă orală optimă.

Portofoliul Global White include o gamă largă de produse, cum ar fi:

Pastă pentru dinți – Formulate pentru a combate petele, a întări smalțul și a preveni cariile. Multe dintre aceste paste conțin ingrediente active care ajută la albirea dinților fără a afecta sănătatea orală.

Produse pentru albire – Kit-uri de albire a dinților, care includ benzi, geluri și tratamente pentru utilizare acasă. Acestea sunt concepute pentru a oferi rezultate vizibile într-un timp scurt.

Clătitoare pentru cavitatea bucală – Formule care contribuie la împroaspătarea respirației și la reducerea bacteriilor orale, protejând astfel sănătatea gingiilor.

Produse pentru respirație proaspătă-Spray pentru caviatatea bucală cu diferite gusturi care mențin respirația proaspătă pe tot parcursul zilei.

Inovație și Calitate

Global White se mândrește cu utilizarea celor mai noi tehnologii în dezvoltarea produselor sale. Fiecare formulă este testată riguros pentru a asigura eficiența și siguranța, având în vedere cele mai recente cercetări în domeniul stomatologiei. Brandul colaborează cu profesioniști din domeniu stomatologic pentru a se asigura că produsele sale răspund nevoilor consumatorilor.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

O profesoară de clasele primare trafica droguri
Articolul anterior
Un fotograf i-a întrebat pe oameni ce și-ar lua cu ei dacă ar trebui să părăsească urgent casa! Iată ce au ales
Articolul următor