Sănătatea organelor de reproducere are de suferit inclusiv din cauza stilului defectuos de alimentaţie şi a modului de viaţă sedentar. Cercetătorii britanici au constatat că incidenţa uneia dintre cele mai cumplite afecţiuni, şi anume a cancerului uterin, a crescut de două ori în ultimii 20 de ani, iar asta din cauza creşterii tot mai evidente în societate a numărului cazurilor de obezitate.
Cercetătorii britanici susţin că doar în Marea Britanie în fiecare an 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer uterin, iar experţii de la Cancer Research UK avertizează că alte 700.000 de persoane obeze pot dezvolta tumori.
Specialiştii adaugă că rata incidenţei cancerului uterin s-a dublat, comparativ cu situaţia existentă acum douăzeci de ani. Din 1993 până în 1995, aproximativ 19 femei din 100.000 dezvoltau cancer uterin în Marea Britanie, în 2011-2013 însă, acest număr s-a ridicat la 29 de femei.
Profesorul Jonathan Ledermann, director la Cancer Research UK şi Cancer UCL, a declarat că ,,este îngrijorător faptul că numărul cazurilor de cancer uterin creşte atât de brusc”.
„Nu cunoaștem toate motivele. Dar știm că aproximativ o treime din cazuri sunt legate de excesul de greutate, deci nu e o surpriză să vedem creşterea cazurilor de cancer uterin odată ce creşte şi epidemia obezităţi. Vestea bună este că, în acest caz, se poate interveni”.
Zece tipuri de cancer sunt legate de obezitate, responsabilă, de asemenea, de creşterea incidenţei diabetului zaharat de tip 2, bolilor de inima, accidentelor vasculare cerebrale şi a unei serii de alte probleme de sănătate. Cele 10 tipuri de cancer corelate obezităţii sunt cancerul de uter, intestinal, de sân, de vezică biliară, de ficat, rinichi, pancreas, esofag, dar şi unele forme agresive de cancer ovarian şi de prostată.
Tendințele actuale sugerează că aproape trei din patru adulţi vor deveni supraponderali sau obezi până în 2035, dacă nu îşi vor schimba stilul de viaţă. Experţii de la Cancer Research UK susţin că excesul de grăsime din organism produce substanţe ce încurajează dividerea celulelor canceroase. Aţi factori de risc incriminaţi în apariţia cancerului uterin sunt lipsa practicării activităţii fizice, avansarea în vârstă, factorii genetici, terapia de substituție hormonală.
Dr. Julie Sharp, expert la Cancer Research UK, afirmă că femeile ar trebui să fie informate cu privire la modalităţile capabile să reducă riscul de boală, întrucât ,menţinerea greutăţii în limite sănătoase previne îmbolnăvirea de multe boli grave”.
Şi Alison Tedstone, nutriţionist la Public Health England, a declarat pentru DailyMail:
,,Se ştie că obezitatea ori excesul în greutate creşte riscul anumitor forme de cancer, motiv pentru care este foarte important să respectăm mărimea porţiilor, să reducem din numărul de calorii în meniu, zahăr şi grăsimi, să practicăm exerciţii fizice pentru a ne menţine greutatea corpului în limite normale’’.