Trebuie de ştiut că arahidele sunt alimentul care cauzează cel mai frecvent şoc anafilactic.
Moartea recentă a unui student de 19 ani din Michigan ca urmare a unei alergii severe la arahide, a înfricoşat părinţii copiilor ce suferă de alergii alimentare.
Chandler Swink, student la Universitatea Oakland a fost deconectat de la aparate după ce a stat mai mult de o săptămână în comă. Tânărul a vizitat un prieten în apartamentul căruia se coceau prăjituri cu arahide. Fie că a intrat în contact cu prăjiturile sau cu resturile de pe mâinile altcuiva, organismul tânărului a declanşat o reacţie alergică de tip şoc anafilactic, însoţită de blocarea căilor respiratorii, respiraţie dificilă, stop cardiac şi prăbuşirea tensiunii arteriale.
Cu toate că şi-a injectat de unul singur medicamentul cu acţiune antialergică, se ştia suferind, şi apoi a pornit spre spitalul din apropiere, Swink nu a mai putut fi salvat, fiind găsit în stare inconştientă în staţia parcării, ca rezultat al şocului anafilactic, tipul cel mai sever de reacţie alergică.
Arahidele, sau alunele de pădure, sunt un aliment cu potenţial alergenic foarte înalt.
Recent, savanţii au descoperit că arahidele sunt capabile să provoace alergii fie că acestea sunt ingerate sau aplicate pe piele.
În plus, s-a determinat că arahidele coapte sunt îndeosebi alergice faţă de cele crude sau fierte. Descoperirea explică, într-o oarecare măsură, de ce incidenţa alergiilor la arahide este atât de ridicată în Occident, spre deosebire de Orientul Îndepărtat, unde arahidele sunt consumate crude. Procedura de coacere uscată a arahidelor ar schimba compoziţia chimică a alunelor într-un mod în care duce la sensibilizarea organismului.
Cu toate că reacţiile alergice la arahide, cel mai adesea, sunt uşoare, există şi cazuri în care viaţa poate fi pusă în pericol, tocmai din cauza şocului anafilactic, spun medicii.
Potrivit statisticilor medicale, unul din 50 de copii suferă de reacţii alergice la arahide.