Dacă până în prezent la nivel global focare de poliomielită erau înregistrate doar în ţări precum Afganistan si Pakistan, din acest moment autorităţile avertizează că virusul se răspândeşte, astfel încât pe lista ţărilor cu risc crescut de poliomielită sunt incluse acum şi alte ţări, iar persoanele care călătoresc spre aceste ţări sunt rugate să se vaccineze contra poliomielitei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din România pe lista ţărilor cu risc ridicat de poliomielită figurează Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Laos, Madagascar, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Somalia şi Ucraina.
„Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie. În acest sens, OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar International – 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor la nivel internaţional constituie un risc şi o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională”, se arată în comunicatul autorităţilor
Sursa citată menţionează că râmâne în continuare obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan şi Pakistan.
„Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontiera, fără documentele care să ateste vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru alte ţări, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării”, se mai spune în comunicat.
O femeie ar fi contactat virusul HIV prin instrumentele de manichiură!
Poliomielita este o boală infecţioasă gravă cauzată de virusul poliomielitic, care se transmite de la om la om pe cale fecal-orală sau respiratorie. Virusul afectează măduva spinării, putând cauza paralizie la nivelul membrelor, uneori ireversibilă, invalidantă.