Apel la caritate! Fii parte a campaniei ,,Ajutor persoanelor singuratice în etate”!

Zilnic, sute de bătrâni singuratici cu surse minime de existenţă, bolnavi incurabili şi persoane cu dizabilităţi din familii social vulnerabile se află în dificultate şi au nevoie de sprijinul celor din jur, pentru a duce o viaţă mai bună! Cum îi putem ajuta?

separator

4383562020a1425405789

Fundaţia de Binefacere Caritas Moldova te invită să susţii campania ,,Ajutor persoanelor singuratice în etate”!

Astfel vei ajuta bătrânii singuri, fără posibilităţi financiare, să poată beneficia de îngrijiri corespunzătoare la domiciliu.

Campania este o chemare a întregii comunităţi la solidaritate şi fapte bune pentru bătrânii aflaţi în suferinţă.

Banii adunaţi în cadrul campaniei vor fi direcţionaţi către programul ”Ajutor persoanelor singuratice în etate”- program care asigură asistenţă socială şi îngrijire medico-socială pentru persoanele vârstnice imobilizate la pat sau la domiciliu.

Caritas Moldova este specializată în acordarea asistenţei medicale şi sociale persoanelor aflate în dificultate

Fundaţia de Binefacere Caritas Moldova activează din anul 1992 şi oferă servicii de asistenţă și îngrijire medicală și socială la domiciliu, persoanelor cu boli incurabile şi cronice, persoanelor cu dizabilităţi şi bătrânilor singuratici cu surse minime de existenţă.

De la începutul activităţii, Caritas Moldova a reuşit să îmbunătăţească starea materială şi spirituală a persoanelor din grupul social vulnerabil. Aceasta a sporit accesul la asistenţa medicală primară, a instruit rudele, vecinii și voluntarii comunitari privind măsurile de îngrijire a bolnavilor şi persoanelor în etate şi a promovat voluntariatul.

În prezent, Caritas Moldova oferă servicii în cele 5 Centre Medico-sociale ale fundaţiei din com. Stăuceni (mun. Chișinău), Tiraspol, Bender/Tighina, Grigorăuca (r-ul Sângerei), Stârcea (r-ul Glodeni) şi Rașcov (R-ul Camenca).

Fundaţia de binefacere Caritas Moldova acordă îngrijire medicală la domiciliu: injecții, pansamente, tratamentul şi profilaxia escarelor, clisme, monitorizările nivelului tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei, recoltări de analize, spălături vezicale, acordarea de materiale sanitare şi dispozitive medicale, executate la stricta indicație și supraveghere a medicului curant al beneficiarului.

caritas_1

În plus, fundaţia acordă asistență socio-medicală: ajutor în realizarea igienei corporale, la îmbrăcare-dezbrăcare, sprijin la deplasarea în interior, ajutor în alimentarea persoanei suferinde, comunicare.

De asemenea, fundaţia asigură asistență socială: ajutor la cumpărături şi în alte activități cotidiene, inclusiv consiliere administrativă, sfaturi în îngrijire, acordarea de mijloace de îngrijire, organizarea de activități și serbări pentru asistați, pungi cu cadouri, printre care alimente neperisabile, haine, obiecte de cazarmament.

Doar în anul 2015, asistentele medicale „Caritas Moldova” au efectuat circa 18 mii de vizite la domiciliu, iar 416 pacienți au fost deserviți.

caritas_2

Acest număr, însă, constituie doar 50% din totalul necesităților, întrucât un asemenea serviciu presupune un cost mediu de 280 de lei per beneficiar, costurile incluzând procurarea medicamentelor, pachetelor alimentare, articolelor igienice, scutecelor etc.

Din păcate, lipsa surselor financiare suficiente împiedică personalul fundaţiei să poată oferi ajutorul necesar pentru toţi bătrânii aflaţi în suferinţă.

Susţine activitatea Fundaţiei de binefacere Caritas Moldova!

Poţi face acest lucru pe caritas.md.

Caritas Moldova se implică în combaterea sărăciei dezumanizante, care lipseşte oamenii de demnitate şi umanitate, asigură ajutorul medico-social de bază şi contribuie la îmbunătăţirea stării  şi sănătăţii fizice a persoanelor bolnave care se confruntă cu sărăcia şi singurătatea.

Cei care doresc să contribuie cu o donaţie financiară, o  pot face inclusiv aici.

Fundaţia de Binefacere Caritas Moldova – Dragoste, Atenţie, Grijă!

Stradela Sfântul Andrei 7, MD-2004, Chişinău Tel/ fax: +373 22 29 31 56.

ajutor-persoanleor-in-etate-_2-1-845x493

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Trucuri de amenajare a unui dormitor mic!
Articolul anterior
Lasagna de dovlecei!
Articolul următor