Bebelușul de numai 2 săptămâni care a decedat în spital! Ce spune medicul Mihai Stratulat despre acest caz

Un copil de doar 2 săptămâni a fost internat pe 19 iunie la spitalul din Cahul, cu febră foarte înaltă, de aproape 40 de grade Celsius, iar la câteva ore s-a stins din viață. Părinții au acuzat medicii de neglijență în serviciu, susținând că nu i-au acordat asistența medicală necesară, deși bebelușul avea febră extrem de mare.

separator
media-148379254415910200

Părinții au dezvăluit atunci presei că fetița lor era să fie salvată, dacă medicii îi făceau la timp un examen radiologic la plămâni și îî administrau de îndată un antibiotic.

Medicul Mihai Stratulat a ținut să precizeze anumite detalii și a comentat pe blogul său acest caz, într-o postare intitulată ,,Cine-i vinovat?”, având în vedere că medicul este membru al Comisiei de specialitate în Neonatologie a Ministerului Sănătății din Republica Moldova.

Este de menționat faptul că specialistul nu aduce acuzații părților implicate în acest caz, el face referire doar la informațiile care au fost difuzate în presă și atenționează despre momentele în care s-ar fi putut comite anumite greșeli.

,,Din start vreau să zic că radiografia cutiei toracice, dacă era făcută bebelușului în acea seară, nu avea să ajute cu nimic. Din ceea ce au relatat părinții este clar că copilul a făcut o infecție virală complicată cu o pneumonie virală, febra înaltă, debutul acut și analiza generală de sânge, vorbește despre acest lucru. La fel trebuie văzut dacă copilul nu era purtător de Citomegalovirus, care asociindu-se putea agrava situația. Ar mai apărea un semn de întrebare – medicamentul pe care i l-a injectat copilului medicul de familie. Eu presupun că a fost injectat un amestec litic, iar dacă el conținea analgină, ar fi putut agrava sau complica starea copilului, prin scăderea drastică a numărului de leucocite în sânge, dar neavând analiza de sânge în față, este totuși prematur să se tragă concluzii”.

Medicul atenționează părinții despre necesitatea consultării specialistului în timp util.

,,Cu siguranță că orice copilul cu vârsta mai mica de 3 luni cu febra ˃39˚C, trebuie urgent internat si diagnosticat, ceea ce s-a întâmplat, dar a nu a primit atenția sufientă, din partea acelui doctor tânăr (pe care nu-l acuz, din mai multe considerente pe care le voi expune mai jos). Acum apare o întrebare către părinți, ce s-a întâmplat în trecutul apropiat cu acest copil? Pentru că este evident că el a fost în contact cu o persoană bolnavă (cu infecție virală), fie părinții au fost prin ospeție sau oaspeți au venit la ei acasă. Trebuie de văzut, dacă copilul nu  făcuse subfebrilitate, cu vreo 2-3 zile în urmă, neobservată de către părinți. Sunt multe semne de întrebare, care urmează a fi elucidate, sper eu, de către comisia noastră, însă nu am primit nici o invitație din partea Ministerului Sănătății”.”

,,Cu certitudine, decesul subit al nou-născutului nu este o situație obișnuită, acesta vorbește despre o alterare rapidă a stării de sănătate, cauzată cel mai probabil de un sepsis viral”.

,,Mă întreb ce ar fi putut să facă acel tânăr doctor? Nu cred că avea posibilitatea să facă analiza de sânge pentru a o investiga la viruși sau un bilanţ acido-bazic (gazele sanguine), în acea seară. Analiza de sânge a fost singura măsură disponibilă, radiografia cutiei toracice, făcută în seara aceea nu avea să ajute la nimic. La acea oră nu cred că tânărul medic avea la dispoziție preparate antivirale, cum ar fi ganciclovir,  pentru a le administra bebelușului. Cred cu tărie că doctorul nu se aștepta la o evoluție atât de fulminantă a procesului infecțios viral. Eu totuși aș încerca să obțin mai multă informație de la părinți, care probabil, încearcă să ascundă ceva, probabil zic, din frică ca să nu fie acuzați și ei la rândul lor”.

Acest caz trebuie elucidat până la capăt și nicidecum nu trebuie acuzat cineva, până nu este finalizată ancheta, mai spune doctorul.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Cea mai frumoasă femeie din lume și-a arătat fetița de 5 ani
Articolul anterior
Pe un tronson al bulevardului Ștefan cel Mare din Capitală va fi interzisă parcarea
Articolul următor