Pe 27 septembrie, medicul endocrinolog și profesorul universitar Zinaida Anestiadi s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani. Astăzi, medicul va fi condus pe ultimul drum. Pe parcursul carierei sale, Zinaida Anestiadi a reușit să îmbine cu succes mai multe activități. A activat în calitate de medic endocrinolog la Spitalul Clinic Republican și profesor la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” . Pe lângă aceasta, specialista a creat Societatea Medicilor Endocrinologi din Moldova, a cărui președinte a fost până în prezent, scrie usmf.md.
Zinaida Anestiadi s-a născut pe 1 septembrie 1938, în satul Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. În 1952 a absolvit Școala Medie din Orhei, iar trei ani mai târziu a fost admisă la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (n.r. astăzi USMF „Nicolae Testemițanu”). După absolvirea acesteia, în 1961 și-a început activitatea de medic endocrinolog la Spitalul Clinic Republican, iar trei ani mai târziu a reușit să înființeze Secţia de endocrinologie, pe care a condus-o timp de 13 ani.
În același timp, Zinaida Anestiadi a desfășurat și activități de cercetare. Ea a fost doctorand la Catedra de fiziologie a omului și a animalelor din cadrul Universității de Stat din Moldova. Rezultatele ştiinţifice au fost reflectate în teza de doctor în ştiinţe medicale „Tratamentul guşei difuze toxice cu iod radioactiv”, pe care a susținut-o cu succes în anul 1969.
12 ani mai târziu, specialista a susținut și teza de doctor habilitat în științe medicale pe tema „Diabetul zaharat şi vârsta – posibilităţile regresului şi remisiunii la stadiile inițiale”. Specialista a fost prima doctorandă din Moldova care a susținut teza în marele Centru Specializat în Endocrinologie de la Institutul de Endocrinologie şi Metabolism din Kiev, Ucraina.
În anii 1972-2009, Zinaida Anestiadi a fost endocrinologul principal al Ministerului Sănătății. În această perioadă a elaborat Programul naţional de profilaxie şi combatere a diabetului zaharat „MoldDiab” şi Programul naţional de eradicare a maladiilor iododeficitare ale glandei tiroide în Moldova.
Notorietatea profesorului Zinaida Anestiadi creşte odată cu fondarea Catedrei de endocrinologie în 1972, căreia i s-a dedicat până în 2009.
Zinaida Anestiadi a fost profesor universitar timp de 36 de ani. În această perioadă a împărtăşit din cunoștințele și experienţa sa discipolilor, reușind astfel să creeze o şcoală naţională de endocrinologie, în cadrul căreia se regăsesc medici şi savanţi talentaţi care duc faima Moldovei în străinătate.
Sursa: e-sanatate.md